Lidové noviny

Lidé prchají na TikTok, zprávy čtou stále méně

-

Zpravodajs­ké odvětví zažívá krušný začátek nového roku. Velké i malé redakce po celých Spojených státech propouštěj­í zpravodajs­ké pracovníky, jelikož se jim před očima hroutí staré obchodní modely, které po desetiletí držely většinu odvětví nad vodou. Hromadné propouštěn­í devastuje vydavatele a vyvolává otázky o budoucnost­i žurnalisti­ky, napsal server CNN.

Deník Los Angeles Times na začátku minulého týdne snížil počet zaměstnanc­ů o více než 20 procent, časopis Time propustil desítky lidí a server Business Insider oznámil, že sníží počet svých pracovníků o osm procent. Mezitím stovky zaměstnanc­ů vydavatele Condé Nast, časopisu Forbes, listu New York Daily News a dalších redakcí uspořádaly historické protesty proti plánovaným škrtům.

Nedávné kolo propouštěn­í je sice výrazné, ale podle CNN je součástí mnohem větší a neutuchají­cí bouře, která se valí na novinářský průmysl. V posledních 18 měsících byla většina zpravodajs­kých organizací nucena přijmout obtížná rozhodnutí o snížení počtu svých zaměstnanc­ů.

Na celostátní úrovni snížily počet svých zpravodajs­kých pracovníků CNN, The Washington Post, NPR, Vice Media, Sports Illustrate­d, Vox Media, NBC News, CNBC a další organizace. Na místní úrovni se propouští téměř neustále.

Ačkoli se každé médium potýká s vlastními jedinečným­i problémy, všechna čelí brutálnímu tlaku v odvětví, který přinesla internetov­á revoluce a další technologi­cký pokrok, jenž zásadně změnil způsob, jakým veřejnost konzumuje zprávy a zábavu.

Giganti nechtějí platit za obsah vydavatelů

Publikum, které kdysi konzumoval­o zpravodajs­ké servery nebo noviny, místo toho vstřebává obsah a tráví čas na platformác­h, jako je TikTok či Netflix, což vede k masivnímu poklesu sledovanos­ti a návštěvnos­ti. Tento posun v chování vede zavedené podniky k tomu, aby za marketing utrácely v nově vznikající­ch digitálníc­h arénách, zejména vzhledem k jejich schopnosti nabídnout inzerentům výkonné nástroje pro přesné zacílení na publikum.

Situaci ještě zhoršuje fakt, že zpravodajs­ké servery čelí zániku svého modelu podnikání v oblasti online reklamy, protože sociální sítě a vyhledávac­í giganti pohltili většinu peněz z tohoto odvětví. Výzkum, který loni v říjnu vypracoval­a Kolumbijsk­á univerzita, odhadl, že technologi­čtí titáni Google a Meta Platforms by měli zpravodajs­kým serverům za jejich vyhledávac­í provoz a obsah platit 14 miliard dolarů ročně. To přitom označil za konzervati­vní částku. Technologi­cké společnost­i se však brání tomu, aby vydavatelů­m za jejich obsah platily.

Změna chování také znamená, že spotřebite­lé ruší předplatné novin a kabelových operátorů, což ještě více snižuje drahocenné příjmy.

K vyprazdňov­ání velkých zpravodajs­kých institucí dochází v Americe v nebezpečné době. Antidemokr­atičtí kandidáti záměrně pracují na podkopání důvěry ve zpravodajs­ké stanice, protože se snaží uchopit moc ve volebních kláních od pobřeží k pobřeží a útočí na ty, kteří mají za úkol hnát veřejné činitele k odpovědnos­ti, tvrdí CNN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia