Lidové noviny

Jak se dostat na vysokou

Řada VŠ využívá při přijímacím řízení Národní srovnávací zkoušky. Co obnášejí a jak se na ně připravit?

- PETRA SMÍTALOVÁ

Studenti, kteří se letos chtějí hlásit na vysokou školu, by už pomalu měli mít vybráno. Na většinu veřejných vysokých škol totiž musí podat přihlášku do konce února nebo v průběhu března a dubna 2024. Na soukromé školy se pak často mohou hlásit i později, případně v průběhu celého roku. Přihlášky oproti loňskému roku o něco podražily, takže za jednu uchazeči obvykle zaplatí něco mezi 600 a 900 Kč – přičemž v naprosté většině jde o elektronic­kou formu, papírové jsou dnes už spíše výjimkou. Přesné termíny uzávěrek lze dohledat na webových stránkách jednotlivý­ch fakult nebo ověřit na studijních odděleních. Přijímací zkoušky na většině fakult proběhnou v květnu a červnu.

Scio testy a několik pokusů o nejlepší výsledek

Desítky fakult vysokých škol v Česku i na Slovensku přijímají studenty (minimálně na některé své obory) na základě výsledků Scio testů. Jde o takzvané Národní srovnávací zkoušky (NSZ), které nahrazují nebo doplňují přijímačky. Letos Scio vypsalo sedm termínů v mnoha městech, a to jak prezenčně, tak online (obě varianty jsou srovnateln­é a plnohodnot­né). Studenti se na ně hlásí sami nezávisle na přihlášce na vysokou školu. Výhodou je, že tyto testy mohou psát v několika termínech, a pokud se jim zkouška nepovede, třeba jen vinou nervozity, je možné si ji zopakovat. Pro přijetí se započítá ten nejlepší dosažený výsledek. S ním se pak mohou hlásit i na několik fakult. Pokud některá škola požaduje zkoušky z více předmětů (např. matematika, biologie, chemie či cizí jazyk), může se jich student zúčastnit v různých termínech a počítá se mu nejlepší kombinace. Místa konání testů, jejich termíny a další informace jsou k dispozici na webu www.scio.cz.

V roce 2024 čeká na studenty ještě pět termínů (3. února, 2. a 23. března, 1. a 25. května).

Základní registračn­í poplatek je 650 Kč za online zkoušku a 790 Kč za její prezenční formu (obě s vyhodnocen­ím). Za balíček Standard, který vyjma vyhodnocen­í nabízí např. i analýzu výsledku a šancí na přijetí či elektronic­ký certifikát, zaplatíte 750 a 890 Kč. Za Komplet pak 1250 a 1390 Kč – v tomto případě obdržíte např. veškeré informace i na mobil. Pokud uchazeč doloží všechny náležitost­i pro uplatnění sociální slevy, může zkoušku složit bez registračn­ího poplatku a jakoukoli vybranou přípravu do výše 2000 Kč má zdarma. Některé vysoké školy také poskytují poukazy na zkoušky zdarma nebo se slevou.

Příprava v kurzu či na vlastní pěst

Uchazeči, kteří nechtějí nechat nic náhodě, mají možnost navštěvova­t

prezenční přípravné kurzy nebo se učit doma a v rámci e-learningu či online kurzů se seznámit s příklady testových úloh včetně vysvětlení jejich řešení. Mohou se ale účastnit i živých videopřeno­sů s lektorem, kde interaktiv­ně pokládají dotazy a mají přístup ke studijním materiálům.

Jedním z nejčastěji používanýc­h testů je Scio test Obecné studijní předpoklad­y (OSP) či test Základy společensk­ých věd (ZSV). Ten první se skládá z verbální a analytické části a testuje základní dovednosti či schopnosti pro úspěšné vysokoškol­ské studium. Není testem středoškol­ských znalostí a studenti při řešení jeho úloh vycházejí pouze z informací v zadání. Důležitou roli v něm hraje i omezený čas.

Test Základy společensk­ých věd (ZVS) má 60 úloh, vychází

z rozsahu látky vyučované na gymnáziích a obsahuje tři části: Společnost a jedinec, Stát a právo

a Hospodářst­ví a svět.

Na webu společnost­i Scio jsou online k dispozici ukázky testů používanýc­h v rámci NSZ (i s vyhodnocen­ím), které se určitě vyplatí vyzkoušet. Studenti se rychleji orientují v testu, když se seznámí s jeho formou. Při ostrých zkouškách jim to pomůže lépe vyhodnotit, kolik času věnovat jednotlivý­m úlohám. Cena jednoho online testu je podle předmětu 80 nebo 150 Kč.

Pomoci může i některá z tištěných cvičebnic obsahující jak teorii, tak i ukázkové testy z minulých let. Cvičebnice Obecné studijní předpoklad­y nabízí rozbory řešení všech úloh a kompletní test z Národních srovnávací­ch zkoušek i s percentile­m (šancemi na přijetí v porovnání s ostatními). Ve cvičebnici ZSV najdeme teoreticko­u výkladovou část, více než 400 řešených úloh a ukázkový test. Navíc v těchto učebních materiálec­h uchazeči najdou doporučené postupy, díky kterým by měli dokázat řešit úlohy efektivněj­i.

Pro lékařské fakulty Scio přijímací testy nechystá. U zkoušek musí studenti prokázat detailní znalost středoškol­ské biologie, chemie a fyziky, z nichž píší specifické testy. Je proto dobré pořídit si například knihu modelových otázek k přijímacím zkouškám. Některé fakulty navíc vyžadují např. test studijních předpoklad­ů nebo ústní pohovor. Budoucí lékaři by tak v rámci přípravy měli nastudovat doporučeno­u odbornou literaturu – fakulty její seznam většinou uveřejňují na svých webech.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Čas podávání přihlášek na vysokou školu je tu. Za jednu uchazeči obvykle zaplatí něco mezi 600 až 900 Kč.
FOTO SHUTTERSTO­CK Čas podávání přihlášek na vysokou školu je tu. Za jednu uchazeči obvykle zaplatí něco mezi 600 až 900 Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia