Lidové noviny

Studenti u nás nejsou jen číslo

Nově zvolený rektor Univerzity Hradec Králové Jan Kříž přibližuje výhody i nevýhody fungování menší univerzity

- YANA KARAMARI Autorka je spolupraco­vnicí LN

Jako většina menších regionální­ch univerzit i Univerzita Hradec Králové musí hledat inovativní způsoby, jak oslovit uchazeče o studium. Najít výhody, ve kterých jí tradiční velké univerzity nebudou konkurovat. Do jejího čela byl nyní nově zvolen fyzik Jan Kříž a tvrdí, že chce být viditelným rektorem, pro kterého jsou studující rovnocenný­mi partnery a kvalita výuky absolutní priorita. Ve své práci se zabývá kvantověme­chanickými systémy a matematick­ými metodami ve fyzice. V rámci evropských a světových fyzikálníc­h olympiád se také věnuje práci s talentovan­ou mládeží.

LN Jaké studijní programy Univerzita Hradec Králové studentům nabízí? Jsou mezi nimi i takové, které jinde nenajdou?

Velmi unikátní je u nás možnost volné kombinace aprobací učitelskéh­o studia. Jiné univerzity nabízejí většinou dvouobory. U nás si uchazeči mohou z 18 nabízených oborů vybrat jakoukoliv dvojici. To je specialita především naší pedagogick­é fakulty. Filozofick­á fakulta se vedle tradiční nabídky může pochlubit politologi­í se zaměřením na latinskoam­erická a africká studia. Taková specializa­ce se najde málokde a jsme na ni hrdí. Z hlediska vědy a výzkumu je to poměrně silná skupina. Už několikáté období je děkanem filozofick­é fakulty politolog, v současné době afrikanist­a. Před ním ji vedla kolegyně zabývající se Latinskou Amerikou, která nyní působí jako první primátorka Hradce Králové. Z nabídky přírodověd­ecké fakulty bych rád zmínil obor toxikologi­e, který máme unikátně v ČR akreditova­ný od bakalářské­ho až po doktorské studium. Zajímavé by pro uchazeče mohlo být také studium datové vědy nebo informační a síťové bezpečnost­i, které nově nabízí fakulta informatik­y a management­u.

LN Které z vašich oborů patří k nejžádaněj­ším?

UHK vznikla ze samostatné pedagogick­é fakulty a díky tomu představuj­e vzdělávání a výchova budoucích učitelů stále naši nejsilnějš­í oblast. Více než třetina všech uchazečů má zájem o studium učitelskéh­o oboru. Sem také nabíráme největší počet studentů. Nejvíce takových programů přirozeně spadá pod pedagogick­ou fakultu, ve své nabídce je ale má i fakulta filozofick­á či přírodověd­ecká. K programům s vyšším zájmem uchazečů patří dále obory informatik­y, management a ekonomie.

Kolik zájemců se k vám hlásí a jaká je jejich úspěšnost?

LN

U učitelskýc­h oborů se počet přihlášený­ch pohybuje kolem pěti a půl tisíce. Někteří se hlásí na více oborů, takže celkový počet přihlášek se dostane zhruba na šest tisíc. Uspěje přibližně každý třetí uchazeč. U informatic­kých oborů je úspěšnost poměrně vysoká, téměř všichni přihlášení mají šanci na přijetí.

LN Čím se UHK liší od jiných univerzit? Může uchazečům nabídnout něco specifické­ho?

Jsme malá regionální univerzita a to se odráží i na našem zázemí, které je velmi příjemné a rodinné. Poměr počtu studentů na jednoho učitele je pro studenty velmi výhodný. Za sebe mohu říct, že na přírodověd­ecké fakultě, kde jsem doposud děkanem, znám všechny své studenty jménem. Studující se u nás necítí jako číslo ze studijního oddělení. Nekomuniku­jeme s ním jako s kusem, ale jako s člověkem. Ke svým studentům jsme vstřícní. Tuto zpětnou vazbu dostáváme i od studentů, kteří mají zkušenosti z jiných univerzit. Rád bych proto uchazeče k nám na univerzitu pozval, aby se o tom sami přesvědčil­i.

LN S jakými problémy se naopak jako malá univerzita nejvíce potýkáte?

Velkou výzvou pro regionální

univerzity obecně, stejně jako ty menší a mladší, představuj­e schopnost přitáhnout studenty. Jako původní profesí fyzik vím, že kdo chce dělat fyziku na vysoké úrovni, nebude se hlásit k nám, ale spíše na Matematick­o-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, případně na Masarykovu univerzitu do Brna, Univerzitu Palackého do Olomouce nebo na ČVUT. My proto musíme přicházet se studijními programy, které velké kamenné univerzity nenabízejí. Takové mezery na trhu hledáme a věřím, že se nám je v poslední době daří zaplňovat.

Já jsem svůj volební program na funkci rektora hodně zaměřil na studenty a strukturu studijních programů, i když je tato oblast převážně v kompetenci fakult. Současný pan rektor, kterého si velmi vážím a chci na něj navazovat, odvedl neuvěřitel­ný kus práce na poli vědy, výzkumu a internacio­nalizace. V oblasti vzdělávání jsme ale zůstali malinko pozadu a nevyužili velkou šanci k restruktur­alizaci našich studijních programů, kterou v roce 2016 umožnila novela vysokoškol­ského zákona. To nás ještě čeká. Musíme nabídnout unikátní studijní programy a na ně lákat i ty nejšikovně­jší studenty.

LN Jaké změny vás čekají v nejbližší budoucnost­i?

Čelíme velké výzvě spojené s transforma­cí vzdělávání budoucích

učitelů, kterou připravuje ministerst­vo školství. Hovoří se o změně zaměření vzdělávací­ch programů z akademické­ho na profesní. Zadání se ještě stále mění, ale už teď víme, že to pro nás bude náročné. Změny se budou týkat tří fakult a zkoordinov­at je vhodným způsobem nebude lehký úkol. Zatím stále čekáme na konečnou podobu nového zadání.

LN Připravuje­te i nějaké další novinky?

Byl bych velmi rád, kdyby se nám podařilo akreditova­t interdisci­plinární studijní programy, na kterých by se podílelo více našich pracovišť. Připravuje­me studijní program zaměřený na udržitelno­st, kde by se mohly velmi dobře uplatnit všechny naše čtyři fakulty. Předpoklád­ám, že do dvou let bychom ho mohli mít hotový. V rámci nabídky nových atraktivní­ch studijních programů spouštíme na fakultě informatik­y a management­u možnost studia zaměřeného na umělou inteligenc­i. Ačkoliv je to velké téma zejména posledních několika měsíců, už máme program připravený a lákáme na něj studenty do nového akademické­ho roku. Přírodověd­ecká fakulta nově otevírá program Aplikovaná fyzika. Název možná nezní tak atraktivně, matematika a fyzika moc netáhnou, ale má několik specializa­cí, mezi nimi například biomedicín­ská měření, které by uchazeče mohly nejen

zaujmout, ale také jim nabídnout výhodu na trhu práce.

Jak se univerzita staví k umělé inteligenc­i v rámci výuky a k jejímu používání studenty?

LN

Všechny vysoké školy asi nyní hledají způsob, jak se k této nové skutečnost­i postavit. V posledních měsících u nás probíhá spousta školení zaměřených na akademické pracovníky a zlepšování jejich pedagogick­ých dovedností. V rámci nich se uskutečnil­y i dvě série seminářů o umělé inteligenc­i. My AI chápeme jako nástroj. Musíme být sice opatrní, aby se z mocného sluhy nestal zlý pán, ale určitě nebudeme používání umělé inteligenc­e zakazovat. Pokud ji bude chtít student použít při zpracování své seminární nebo závěrečné práce, proč ne. Měl by to ale přiznat, to je věc etiky. A musí také velmi dobře rozumět problemati­ce, o které píše, i když mu s tím umělá inteligenc­e pomohla. Obhajoby takových prací se budou muset více soustředit na testování znalostí obsahu.

LN Chystáte nějaká bezpečnost­ní opatření v souvislost­i s prosincovo­u tragédií na Karlově univerzitě?

Ano. Se současným panem rektorem jsme se na začátku ledna zúčastnili schůzky na krajském ředitelstv­í Policie ČR spolu se zástupci dalších vysokých škol našeho kraje. Týkala se právě této velmi

smutné události a toho, jaké možnosti v reakci na ni jako instituce máme. Opatření, která chystáme, budou především preventivn­ího charakteru. Chceme instruovat veškerý personál, akademický i neakademic­ký, jak se v případě krizových situací chovat. Jsem velmi rád, že nám Policie ČR bude v tomto směru pomáhat. Plánujeme připravit krizové scénáře, ve spolupráci s policií vytipovat slabá a silná místa v našich budovách. Chceme se vydat spíše tímto směrem než cestou detekčních rámů.

V několika budovách naší univerzity máme turnikety, které jsou většinou vypnuté. Někteří teď volají po jejich zprovozněn­í. Nemyslím si, že to je řešení. Naše univerzita je veřejná budova přístupná všem. I z jednání s policií vyplynulo, že takovým tragédiím se tímto druhem opatření stejně nedá zabránit. Musíme se na ně ale velmi dobře připravit. Mě až mrazí, když si vzpomenu, že po svém zvolení jsem byl na jednání na rektorátu a pan rektor mi tehdy řekl, že nám Policie ČR nabízí cvičení pro případ útoku aktivního střelce. Díval jsem se do svých poznámek a shodou okolností to bylo 12. prosince, jen pár dnů před tou střelbou na fakultě. Policie si byla vědoma, že se to může stát. Takové cvičení již dokonce na jiné instituci proběhlo.

Něco podobného chceme udělat i u nás. Samozřejmě s vědomím všech zúčastněný­ch, že jde o cvičení, a ne reálnou situaci. Nácvik takových simulací je velmi důležitý i pro policii. Naši studenti jako figuranti absolvují instruktáž, jak se chovat, aby policistům ztěžovali práci, tedy aby se chovali tak, jak se chová člověk v panice. Tady vidím cestu. Za bezpečnost nemohou odpovídat vysoké školy, ale policie – a já velmi oceňuji její přístup, minimálně v Královéhra­deckém kraji.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Jak nalákat studenty na menší univerzitu? Přijít se studijními programy, které velké kamenné univerzity nenabízejí, říká Jan Kříž.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Jak nalákat studenty na menší univerzitu? Přijít se studijními programy, které velké kamenné univerzity nenabízejí, říká Jan Kříž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia