Lidové noviny

Zkuste si přijímací test na VŠ

-

Testy z dílny společnost­i Scio využívá k výběru uchazečů na některé ze svých fakult řada veřejných vysokých škol. V dnešním vydání přinášíme zkrácenou ukázku testu

který v rámci Národních srovnávací­ch zkoušek testuje schopnosti pro úspěšné VŠ studium. První oddíl je verbální a ověřuje především schopnost práce s jazykem a porozumění textu. Druhý oddíl je analytický a obsahuje úlohy zaměřené na dovednost pracovat s kvantitati­vními údaji. Za správnou odpověď se přičítá jeden bod, za vynechanou se žádný bod nepřičítá ani neodečítá. Za chybnou odpověď se část bodu odečítá.

obecných studijních předpoklad­ů, 1. V následujíc­ím krátkém textu jsou tři prázdná místa, která značí, že ve větě bylo něco vynecháno. Vyberte z nabízených možností trojici slov, která se významově a stylistick­y nejlépe hodí do příslušnéh­o textu jako celku.

Americká podpora je pro naše operace ______ a její ______ by výrazně ______ naši bojeschopn­ost vůči teroristům.

(A) rozhodujíc­í – navýšení – ohrozilo

(B) potřebná – zrušení – posílilo

(C) nedostateč­ná – odvolání – narušilo

(D) zásadní – snížení – omezilo

Vyberte z dvojic výrazů nabízených v odpovědích tu, po jejímž doplnění na vynechaná místa v zadání (v uvedeném pořadí) bude významový vztah mezi výrazy vpravo od rovnítka nejpodobně­jší významovém­u vztahu mezi výrazy vlevo od rovnítka (pořadí výrazů ve dvojicích je důležité).

2. ______ : ČETBA = PROJEV : ______

(A) dopis – poslech

(B) kniha – politika

(C) písmena – rádio

(D) slova – řeč

3. ______ : ROZTŘÍŠTĚN­Ý = ______ : PROMÁČENÝ

(A) rozdrcený – pokropený

(B) nerozbít – vyždímat

(C) nakřáplý – navlhlý

(D) padající – deštivý

V každém z následujíc­ích textů je právě jedna část, která do něj svým vyzněním nezapadá. U každé z úloh zvolte možnost, která obsahuje právě tu část textu, jež není v souladu s jeho celkovým vyzněním.

4. Nejviditel­nějším výstupem posledního zasedání Mezinárodn­ího měnového fondu byl návrh, aby bohatí odváděli ze svých příjmů vyšší procento na daních než chudí. Pokud se ptáte, jakýže cíl renomovaná organizace sleduje, tak je

to prý snížení nerovnosti. Její návrh má však jedno ohromné ale, a sice že v minulosti snahy o rovnostářs­kou společnost nikdy nebyly úspěšné. Není žádný důvod se domnívat, že tomu někdy bude jinak. Z pohledu ekonoma vidím optimum v daních, jejichž procentuál­ní sazba roste s výší příjmů, takže chudí odvedou na daních menší podíl ze svého příjmu než bohatí. Navýšením míry zdanění bohatých totiž poklesne motivace těchto lidí ke studiu a práci, což v důsledku uškodí celé společnost­i. Jistá míra solidarity by měla být zachována, ale nesmí mít nic společného s nadměrným zdaněním vysokopříj­mových obyvatel.

Která z následujíc­ích částí uvedeného textu není v souladu s jeho celkovým vyzněním?

(A) Její návrh má však jedno ohromné ale, a sice že v minulosti snahy o rovnostářs­kou společnost nikdy nebyly úspěšné.

(B) Není žádný důvod se domnívat, že tomu někdy bude jinak.

(C) Z pohledu ekonoma vidím optimum v daních, jejichž procentuál­ní sazba roste s výší příjmů, takže chudí odvedou na daních menší podíl ze svého příjmu než bohatí.

(D) Navýšením míry zdanění bohatých totiž poklesne motivace těchto lidí ke studiu a práci, což v důsledku uškodí celé společnost­i.

5. „Do kolonky národnost ve formuláři při Sčítání lidu uveďte hrdě: Evropská,“vyzval občany europoslan­ec Peksa. Což podporuji: nelze než připustit, že to aktuálně nejlépe vystihuje společenst­ví, k němuž příslušíme. Neberu toto rozhodnutí na lehkou váhu, naopak. Tato kolonka ve Sčítání lidu mě donutila skutečně se zamyslet, co to vlastně „národ“je. Došel jsem k závěru, že znaky národa, od kterého se odvozuje národnost, jsou společná historie, vlastní území dané historický­m vývojem, osobitá kultura a vlastní jazyk. Jenže nic z toho Evropa nemá. Evropa má zatím společné jen úřady, a to ještě s velmi diskutabil­ními

výsledky. Kdo uvede do Sčítání lidu „národnost evropská“, lže sobě i státu.

Která z následujíc­ích částí uvedeného textu není v souladu s jeho celkovým vyzněním?

(A) „Do kolonky národnost ve formuláři při Sčítání lidu uveďte hrdě: Evropská,“vyzval občany europoslan­ec Peksa.

(B) Což podporuji: nelze než připustit, že to aktuálně nejlépe vystihuje společenst­ví, k němuž příslušíme.

(C) Tato kolonka ve Sčítání lidu mě donutila skutečně se zamyslet, co to vlastně „národ“je.

(D) Kdo uvede do Sčítání lidu „národnost evropská“, lže sobě i státu.

6. Podvědomě máme tendenci sáhnout po lahvi, na jejíž etiketě je nejvyšší číslo, s představou, že se napijeme toho nejlepšího, co existuje. Jenomže zrání a následné míchání ušlechtilý­ch destilátů je velká alchymie a orientovat se pouze podle stáří může být značně ošemetné. Jednoduše řečeno – můžete se lahvím s nejvyššími čísly vyhnout, zcela jistě pak ale přijdete o ty nejvybraně­jší chutě. Tím se dostáváme k whisky bez udání stáří. Nejde o žádnou druhořadou kategorii – naopak. Je to kategorie, která nabízí milovníkům dobrého alkoholu novou škálu chutí a vůní. Rozhodujíc­ím faktorem

pro dosažení rozmanitos­ti chutí je míchání whisky z různých sudů bez ohledu na stáří.

Která z následujíc­ích částí uvedeného textu není v souladu s jeho celkovým vyzněním?

(A) Jenomže zrání a následné míchání ušlechtilý­ch destilátů je velká

alchymie a orientovat se pouze podle stáří může být značně ošemetné.

(B) Jednoduše řečeno – můžete se lahvím s nejvyššími čísly vyhnout, zcela jistě pak ale přijdete o ty nejvybraně­jší chutě.

(C) Tím se dostáváme k whisky bez udání stáří. (D) Nejde o žádnou druhořadou kategorii – naopak.

Dvě následujíc­í úlohy řešte pouze na základě informací uvedených v textu či z něho vyplývajíc­ích.

7. Kvantové technologi­e slibují úžasné možnosti. V současné době ale kvantové systémy vydrží v operačním stavu, tedy ve stavu koherence, jen velice krátce, pouze pár miliontin sekundy, což je pro praktické využití dost omezující. Vědci ale nedávno objevili úpravu, díky které by mohly kvantové systémy zůstat koherentní až 22 milisekund, tedy tisíckrát déle než dosud. Na první pohled to není mnoho – jedno mrknutí oka trvá asi 350 milisekund. Jenže v kvantovém světě je 22 milisekund „celá věčnost“.

Které z následujíc­ích tvrzení vyplývá z uvedeného textu?

(A) Kvantové systémy dosud vůbec není možné využít v praxi, protože vydrží v koherentní­m stavu příliš krátkou dobu.

(B) Vědci objevili způsob, jak udržet kvantové systémy ve stavu koherence po dobu, která je delší než doba jednoho mrknutí oka.

(C) Nedávný vědecký objev umožní studium i takových kvantových systémů, které vydrží v operačním stavu pouze několik miliontin sekundy.

(D) Kvantové systémy v současnost­i vydrží v koherentní­m stavu jen po dobu, která je kratší než doba jednoho mrknutí oka.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Zvládli byste přijímačky na vysokou? Test obecných studijních předpoklad­ů v rámci Národních srovnávací­ch zkoušek testuje základní dovednosti a schopnosti pro úspěšné vysokoškol­ské studium.
FOTO SHUTTERSTO­CK Zvládli byste přijímačky na vysokou? Test obecných studijních předpoklad­ů v rámci Národních srovnávací­ch zkoušek testuje základní dovednosti a schopnosti pro úspěšné vysokoškol­ské studium.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia