Lidové noviny

Egyptský gólman selhal

V osmifinále Afrického poháru nechytil žádnou penaltu a sám ji navíc neproměnil

- MILOSLAV NOVÁK

Nejdřív se na pokutový kop dlouho soustředil, pak po špičkách prošlapáva­l trávník a centimetr po centimetru se sunul k míči. Těsně před ním jeden dva rychlé kroky, rána, která se však otřela o horní břevno. Trapné penaltové provedení brankáře Muhammada Abú Gabála přineslo egyptským fotbalistů­m ještě trapnější konec na Africkém poháru.

Před turnajem byl Egypt jedním z favoritů na titul, měl nejlepší formu, vždyť z předchozíc­h čtrnácti zápasů jich dvanáct vyhrál a jen jednou prohrál.

Jenže na šampionátu v Pobřeží slonoviny nezvítězil ani jednou. Po třech remízách ve skupině 2:2 s Mosambikem, Ghanou a Kapverdami hrál nerozhodně i v osmifinále proti Demokratic­ké republice Kongo. Zápas skončil 1:1 i po prodloužen­í.

V penaltovém rozstřelu však selhali v druhé sérii egyptský Mostafa i soupeř Masuaku. Jelikož Egypt většinu prodloužen­í hrál bez vyloučenéh­o Hamdiho, v deváté sérii šli do akce oba gólmani. Abú Gabál netrefil bránu, jeho protějšek Lionel Mpasi-Nzau naopak nezaváhal.

Abú Gabál je teď pro smích. Nejenže žádnou penaltu nezlikvido­val, neboť protivník Masuaku

svůj pokus poslal vysoko nad, ale nezvládl ji ani jako exekutor.

Posměšně ho přirovnáva­jí ke španělském­u brankář De Geovi. Ten v dresu Manchester­u United ve finále Evropské ligy 2021 proti Villarreal­u v rozstřelu nechytil ani jednu z jedenácti penalt a jako poslední v jedenácté sérii nedal. Statistici pak spočítali, že De Gea

neuspěl při penaltě pět let, překonalo ho 36 střelců za sebou.

„Měli jsme smůlu, penalty jsou loterie. Fotbal přináší hezké i smutné chvíle, nás potkala ta druhá,“říkal Rui Vitoria, portugalsk­ý kouč Egypťanů. „Někdy na hřišti děláte maximum, ale výsledek, jaký očekáváte, se prostě nedostaví.“

S takovým vysvětlení­m nechoďte na fanoušky či experty. Egyptské vystoupení na turnaji charakteri­zovala chatrná defenziva a často i bezradný útok, v němž od druhého duelu ve skupině chyběl zraněný Muhammad Salah, hvězda Liverpoolu a anglické ligy.

„Za vyřazení je primárně zodpovědný trenér Rui Vitoria. Z hráčů dostal jen to nejhorší,“prohlásil pro televizi beIN Sports bývalý obránce Wael Gomaa.

Za Egypt nasbíral 114 startů a v letech 2006 až 2010 třikrát za sebou na Africkém poháru triumfoval. I proto si může dovolit kritizovat. „Měli jsme se dostat aspoň do semifinále, los byl víc než přívětivý.“

Mimochodem, Egypt už v základní hrací době nevyhrál na Africkém poháru zápas poosmé za sebou. Na minulém kontinentá­lním šampionátu v Kamerunu 2021 prošel sice až do finále, ale dvakrát až po penaltách a jednou po prodloužen­í. V boji o zlato po bezbrankov­ém duelu podlehl Senegalu právě v rozstřelu.

Letošní egyptský přemožitel se do play off dostal rovněž po třech remízách ve skupině. V osmifinále proti favoritovi byl nebezpečně­jší, měl víc šancí a líp zvládl penalty. V pátečním čtvrtfinál­e Demokratic­ká republika Kongo vyzve Guineu.

 ?? FOTO ČTK ?? Konec. Egyptský brankář Muhammad Abú Gabál penaltu neproměnil. A protože žádnou ani nechytil, postoupila do čtvrtfinál­e Afrického poháru DR Kongo.
FOTO ČTK Konec. Egyptský brankář Muhammad Abú Gabál penaltu neproměnil. A protože žádnou ani nechytil, postoupila do čtvrtfinál­e Afrického poháru DR Kongo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia