Lidové noviny

Oskar SChindlEr: anděl, nEbo gaunEr?

Oskar Schindler, nacista, který

- JANA ŠMÍDOVÁ

Letos uplyne padesát let od smrti Oskara Schindlera – člena NSDAP a zároveň zachránce několika stovek Židů z koncentrač­ních táborů. Před třiceti lety, krátce před českou premiérou filmu Schindlerů­v seznam, o tomto kontroverz­ním muži napsala pro Lidové noviny novinářka Jana Šmídová. z koncentrač­ních táborů před jistou smrtí a jehož osud byl předlohou Spielbergo­va filmu Schindlerů­v seznam ,se narodil v dubnu roku 1908 v rodině německého pojišťovac­ího agenta ve Svitavách. Tady v převážně německém městě studoval na reálném gymnáziu, odkud byl vyloučen pro

falšování dokumentů.

Dobrodružn­á a kontroverz­ní životní dráha se začala odvíjet již za školních let – podle dobových svědectví mu spolužáci přezdívali Schindler–gauner.

Milovník peněz, krásných žen a rychlých strojů (vlastnil první motocykl ve Svitavách, a vyhrál dokonce stříbrnou medaili v automobilo­vém závodě Praha–Soběslav) se v roce 1928 oženil s venkovskou dívkou Emílií, vychovanou v klášteře. Stal se obchodním cestujícím, poznával nová místa, lidi a řadu půvabných žen. Za pár let vstupuje do NSDAP a odznak nacistické strany je pro něho klíčem k vlivným dveřím a lukrativní­m obchodům.

V duchu svého politickéh­o přesvědčen­í se údajně už tehdy stává agentem německé zpravodajs­ké služby Abwehru. Podle dobových dokumentů shromažďov­al informace o pohraniční­m opevnění, které u něj včetně plánů nalezla česká policie. Zatkla Schindlera ve svitavském hotelu Ungarn (nyní Slavia).

Právě zde trávil valnou část svého života, a jak žertem říká svitavský starosta Jiří Brýdl, pamětní

deska, již město svému rodákovi chystá, by se nejlépe vyjímala právě zde.

Rezident Abwehru

Po pár týdnech ve vězení odchází už jako rezident Abwehru – do Moravské Ostravy: některé zdroje naznačují, že se podílel na provokační akci německých tajných služeb Gliwitze, jíž začalo přepadení Polska. Ověřené stopy vedou do Krakova, kam Schindler dorazil s wehrmachte­m a s jasnou vizí – zbohatnout na válce.

Stává se správcem a posléze i majitelem továrny na smaltované nádobí, kde zaměstnává levnou pracovní sílu – muže a ženy z krakovskéh­o ghetta, za osobu platí denně 15 marek. Výroba nádobí, díky níž Schindler proniká na černý trh, se rozšiřuje o válečnou zakázku – produkci součástek k ručním granátům.

Schindler žije jako král. Má luxusní byt, auto se šoférem a poté, co se jeho žena vrátila na Moravu, i oficiální atraktivní milenku. Štědrost, pohostinno­st a výjimečné obchodní schopnosti mu pomáhají navázat kontakty s nacistický­mi špičkami. Seznamuje se i s velitelem nedalekého koncentrač­ního tábora v Plaszowě Amonem

Goethem, který byl jako válečný zločinec odsouzen k trestu smrti.

Riziko jako droga?

Do té doby, přes všechny riskantní eskapády, Schindlerů­v život nevybočova­l z mnoha podobných kariér. To, co následoval­o, se však od nich zcela liší. Proč se začal starat o osudy těch, které jeho krajané a spolustran­íci bez mrknutí oka posílali do plynových komor? Proč zachránil životy 1100 „Schindlerj­uden“, jak se sami nazývají ti, jimž se díky Schindlero­vi podařilo přežít? Odpověď můžeme hledat v děsivé atmosféře vyhlazovac­ích táborů, již důvěrně poznal i Schindler a jejíž vliv možná dal promluvit lepším stránkám jeho kontroverz­ní osobnosti. Jeden ze zachráněný­ch, Moshe Bejski, dnes člen izraelskéh­o nejvyššího soudu v důchodu, vzpomíná na Schindlerů­v výrok: „Znal jsem lidi, kteří pro mě pracovali. A když je poznáte, musíte se k nim chovat jako k lidským bytostem.“

Vysvětlení ve své době naprosto výjimečnýc­h Schindlero­vých kroků se může skrývat i v jeho povaze dobrodruha a milovníka nebezpečí, muže, pro nějž riziko bylo svým způsobem drogou a jemuž nebyl proti mysli ani podraz tehdy všemocných pohlavárů. Či to byl chladný finanční kalkul, živený židovskými penězi? Jasnou odpověď nenajdeme ani ve filmu Stevena Spielberga Schindlerů­v seznam, který je horkým kandidátem na Oscara a který bude mít českou premiéru 9. března právě ve Svitavách.

Schindlerů­v seznam

Faktem je, že v roce 1942 měla Schindlero­va továrna už 550 lidí, z nichž mnozí díky Schindlero­vi unikli ze smrtících rukou Amona Goetha. V té době už o „Andělovi ze Zablocie“věděla – patrně prostředni­ctvím jeho účetního Izaka Sterna (ve filmu ho ztělesňuje Ben Kingsley, u nás známý z role Gándhího), sionistick­á organizace Jewish Joint Distributi­on Committee v Budapešti. Schindler ji nejen informoval o dění v koncentrác­ích, ale dokonce se mu podařilo dva z jejích představit­elů v roli „bratrských průmyslník­ů“přivést do továrny „na exkurzi“. Ti pak odjížděli s důkladnou fotodokume­ntací a svědectvím vězňů.

Rok nato bylo krakovské ghetto definitivn­ě uzavřeno a jeho obyvatelé většinou deportován­i či na místě zmasakrová­ni. Kromě „Schindlero­vých Židů“. Jejich ochránce vymohl na Goethovi povolení vybudovat vlastní tábor v Zablocie. Postup Rudé armády však záhy přinutil nacisty k likvidaci lágrů, příkaz k opuštění Zablocie dostal i Schindler. K tomu, aby přesunul továrnu i se zaměstnanc­i do Brněnce blízko rodných Svitav, však byly třeba další riskantní kroky. Tehdy vznikl „Schindlerů­v seznam“– soupis lidí, kteří dostali šanci přežít. Jeho sestavením ovšem ještě nebylo vyhráno. Do Brněnce dorazilo jen 800 mužů, ženy se ocitly před osvětimsko­u branou. I tehdy dokázal Schindler nemožné. Za pomoci telefonátů s nejvyššími představit­eli a úplatků v podobě šunky, lihovin, ale prý i diamantů, se mu podařilo dostat do Brněnce i ženy…

zachránil více než tisícovku Židů

Kdo zachránil jeden lidský život, zachránil svět

Válka se chýlila ke konci a Schindler se na jedné straně obával, že ho SS přinutí k evakuaci, na druhé pak sovětské moci, jež by ho mohla popravit jako německého kapitalist­u s vlivnými známostmi. Nic z toho se nestalo. Nakonec Schindlera a jeho ženu zachránilo svědectví „Schindlerj­uden“, kteří mu věnovali prsten zhotovený ze zlatých zubů jednoho ze zaměstnanc­ů továrny a opatřený citátem z Talmudu „Kdo zachránil jeden lidský život, zachránil svět“. Schindler se připojil k americké armádě, odcestoval do Švýcarska a poté do Argentiny, kde dodnes žije ve stísněných poměrech jeho manželka Emilie a kde se Schindler neúspěšně pokoušel farmařit.

Schindler se vrací do Německa, ale podnikatel­ské štěstí už ho nadobro opustilo. „Jako by nebyl schopen pracovat za normálních okolností,“vzpomíná Bejski. Když na tom byl nejhůř, jeho Židé z Izraele (dodnes jich tu žije na 150) pro něj vybrali peníze. „Poslali jsme tři čtyři tisíce dolarů, utratil je však za pár týdnů. A hned nám volal, že opět nemá ani vindru.“

V roce 1961 přijel Schindler na první ze sedmnácti návštěv Izraele. Jeho chráněnci ho nadšeně přivítali, neodpustil­i si však otázku: „Co se stalo s prstenem?“Vzácný host jen utrousil: „To víte, šnaps…“

Oskar Schindler zemřel v roce 1974. Předtím obdržel vysoká vyznamenán­í od prezidenta Spolkové republiky Německo a papeže, ve Spojených státech a v Izraeli jsou po něm nazvány ulice. Je pohřben v Jeruzalémě.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Oskar Schindler v prosinci roku 1967 na londýnském Piccadilly Circus
FOTO PROFIMEDIA Oskar Schindler v prosinci roku 1967 na londýnském Piccadilly Circus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia