Lidové noviny

Sazby musejí dolů. Debata je, jak prudce

Dozvuky inflačního požáru dohasíme, cíl je na dosah

- IVANA PEČINKOVÁ Rozhovor s Tomášem Holubem,

Vedení České národní banky bude 8. února hlasovat o výši úrokových sazeb, od nichž se odvíjí cena peněz v Česku. „Z mého pohledu ta debata bude spíš o tom, o kolik je snížit. Zda pokračovat pomalými standardní­mi kroky o čtvrt procentníh­o bodu, anebo zda se neotvírá prostor, buď už v únoru, či někdy v dohledné budoucnost­i, pro větší než standardní krok, třeba snížení o půl procentníh­o bodu,“říká v rozhovoru pro

LN člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub. Očekává totiž, že lednové číslo inflace bude těsně kolem tří procent, a potvrdí tak, že se inflace vrací do normálu. ČNB loni 21. prosince snížila svou repo sazbu ze sedmi na 6,75 procenta. Holub podle zápisu z jednání navrhoval rychlejší tempo poklesu.

LN Co bude s inflací a sazbami?

Obojí půjde dolů. Lednové číslo inflace bude podstatně nižší než prosincové už čistě kvůli statistick­o-technickým faktorům. Když se podíváme na prosincové číslo, sám ČSÚ říká, že nebýt energetick­ého úsporného tarifu z konce roku 2022, tak by inflace nebyla 6,9, ale 4,2 procenta. Cenový vývoj se vrací do normálu, takže momentálně vypadá poměrně pravděpodo­bně, že se můžeme s lednovou inflací dostat do blízkosti tří procent. Samozřejmě přetrvává nejistota, zda to bude o několik málo desetin nad trojkou. Anebo si dovedu představit, že by to za nějakých hodně příznivých okolností mohlo být nepatrně pod trojkou. Ale v každém případě se dostaneme někam k horní hranici toleranční­ho pásma našeho inflačního cíle, k té trojce. Tedy do oblasti normálního cenového vývoje. V těchto podmínkách nemá smysl udržovat úrokovou sazbu na 6,75 procenta. Možná stále budou přetrvávat nějaké dozvuky inflačního požáru, který bude třeba dohašovat přísným nastavením měnové politiky. Ta ale samozřejmě nemusí být už tak přísná jako v období, kdy inflace dosahovala 18 procent.

„Přijmout euro? Jako ekonomové nedokážeme seriózně zhodnotit, zda mírně převažují přínosy, čináklady.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia