Lidové noviny

Kličky s dary nadaci blízké ODS

Investigat­ivní web loni upozornil na sporné transakce záložny, v níž měl podíl Petr Fiala

- MARTIN SHABU

New DireCtion finAnCuje projekty europArlAm­entní frAkCe ECR, kde sedí i poslAnCi ODS

Nepřiznaný­ch 950 tisíc korun v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ), které se neobjevily v majetkovém přiznání premiéra Petra Fialy (ODS), vedlo k sérii zjištění o inkriminov­aném finančním ústavu. PDZ se stala terčem cifršpionů i kontroly ČNB. Své vklady v ní mělo mnoho prominentů ODS od bývalého ministra zdravotnic­tví Luďka Rubáše až po exšéfa poslanecké­ho klubu Petra Tluchoře. Operacemi v PDZ se zabývají i ukrajinské úřady kvůli zmizení 14 milionů eur určených na nákup dělostřele­cké munice. Jak zjistily LN, loni o „Fialově“záložně psal bruselský investigat­ivní web Follow the Money. A to kvůli podezření, že firmy spojené s PDZ a jejím manažerem Kamilem Bahbouhem obcházejí pravidla pro financován­í evropské politické nadace New Direction blízké ODS.

LN minulý týden upozornily, že PDZ a s ní spřízněné firmy poslaly New Direction přes pět milionů korun. Nadace sídlí v Bruselu a financuje projekty europarlam­entní frakce ECR (Evropští konzervati­vci a reformisté). V té sedí i čeští europoslan­ci z ODS. Čeho si všimli novináři? U daru New Direction

z Česka ve výši 16 tisíc eur loni v dubnu „zmizel“dárce. Ve výroční zprávě, ve které nadace musí uvést výrazné sponzory, se u jména sponzora objevila prázdná kolonka a tajemná poznámka „v současné době probíhá kontrola úřadu“. V červnu však už ve výroční zprávě dostupné online dárce z Česka byl. A byla to Podnikatel­ská družstevní záložna, která poslala 18 tisíc eur.

Zjistit, co se dělo se jménem dárce, je prakticky nemožné. New Direction tvrdí, že jeho účetnictví podléhá přísné kontrole.

Bahbouh mluví o omylu na straně New Direction. „Dárci byli klienti PDZ,“napsal LN, aniž by uvedl, kdo konkrétně je poskytl. Podle evropských pravidel přitom významné dárce musí nadace uvést jmenovitě. To se však dodnes nestalo. A to rozhodně není jediná svízel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia