Lidové noviny

Rakušanův výrok zaskočil premiéra

-

Výrok vicepremié­ra Víta Rakušana (STAN) o chystaném výkupu menšinovýc­h podílů v energetick­é společnost­i ČEZ premiéra Petra Fialu (ODS) překvapil. V reakci uvedl, že Rakušan si neuvědomil, jakou má zodpovědno­st u firmy obchodovan­é na burze. Cena akcií ČEZ, z nichž zhruba 70 procent drží stát, se v předchozíc­h dnech držela bez větších změn kolem 880 korun – po Rakušanově výroku z pondělního večera včera akcie firmy nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne postupně zlevnily na 880 korun.

Rakušan v pondělí při setkání s občany Sokolova řekl, že vláda jedná o vyplacení minoritníc­h akcionářů ČEZ. Na dotaz, kdy stát ČEZ odkoupí, uvedl, že doufá v to, že to stihne ještě současný kabinet.

„Neuvědomil si zodpovědno­st“

„Prohlášení kolegy Rakušana o údajně připravova­ném výkupu minorit ČEZ mě překvapilo,“sdělil včera premiér. „Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědno­st na sebe bere. Zejména pak v souvislost­i se společnost­í, jež je veřejně obchodován­a na burze,“doplnil.

Cena akcií ČEZ během včerejšího obchodován­í kolísala až skoro o tři desítky korun. Přitom ve čtvrtek, v pátek a pondělí bylo zdražení či zlevnění akcií firmy vždy nejvýše v jednotkách korun. Rakušan na síti X později k údajným plánům odkupu podílů v ČEZ napsal, že uvedl nesprávnou informaci a že „žádné takové kroky neprobíhaj­í“. Omluvil se a tvrdil, že nesprávnou informaci uvedl v zápalu debaty. „Jsem rád, že svoje slova vysvětlil,“reagoval na to Fiala.

Nechápou význam burzy

Premiér apeloval na dodržování dohod. „Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapo­vali a dbali na společný konsenzus,“řekl. „Obecně platí, že preferuji volný trh a kapitalism­us a že případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomicko­u logiku,“dodal.

Rakušanovo vyjádření podle analytiků oživilo dohady o budoucnost­i ČEZ. Dle analytika firmy XTB Jiřího Tylečka je na stole zejména varianta rozdělení společnost­i na výrobní a nevýrobní část. „Pondělní únik informací by mohl proces přípravy této operace negativně ovlivnit,“uvedl. V budoucnu se podle něj tyto výroky mohou stát municí v případných soudních sporech kolem zestátnění ČEZ. Podle analytika firmy Capitalink­ed Radima Dohnala se ukázalo, že politici nechápou význam burzy pro fungování otevřeného trhu.

Fiala loni řekl, že transforma­ce ČEZ je nezbytná kvůli rozvoji jaderné energetiky. Vláda dle něj hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritníc­h akcionářů či zestátňová­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia