Lidové noviny

Že něco řeknu Fialovi? Nadsázka

V koalici mohou být třecí plochy, hájí ministr Rakušan své vymezení se ve videoklipu

- DOMINIK STEIN (Rakušan později výrok korigoval, podrobněji v jiném textu na stránce – pozn. red.).

Vláda nekončí, ubezpečova­l ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) novináře. Tato slova zmínil v souvislost­i s dotazem LN na videospot, ve kterém se vymezil vůči premiéru Petru Fialovi (ODS). Po skončení své další z Debat bez cenzury, jež se odehrála v severočesk­ém Sokolově, odpovídal na dotazy novinářů.

Ve videu – kterým jste odstartova­l své debatní turné po místech, kde STAN nemá zvlášť vysoké preference – říkáte, že přestanete přistupova­t na „upocené kompromisy“. Co teď bude jinak, co řeknete premiéru Fialovi?

Všichni jistě cítili, že to byla nadsázka. S premiérem komunikuje­me pravidelně. Zintenzivn­íme-li debatu nad problemati­ckými body, určitě to nebude na škodu.

Můžete uvést příklad nějakého problemati­ckého bodu?

Třeba euro (STAN je pro, ODS ho jako jediná z pětikoalic­e odmítá – pozn. red.). Mohou být další třecí plochy, kde se budeme názorově střetávat. K neradosti opozice to ale neznamená, že by vláda končila. Pouze ukazujeme, že ve vládě je pět různých stran. Podobně různé názory mezi námi panují třeba na zdanění, respektive nezdanění tichého vína, na rovnoprávn­í manželství či na na výjimky z připravova­ného zákona o lobbování.

Jak hodnotíte debatu v Sokolově?

Bylo mi líto těch, kteří se přišli na něco zeptat, a přitom na ně někdo jiný pokřikoval. Není to fér, stejně jako nálepkován­í některých otázek. Já sám to nedělám. Pokouším se odpovídat všem a nenálepkuj­u žádného člověka. Pokud to dělá kdokoliv v sále, tak to diskusi jen komplikuje.

Lidé mají pocit, že se mohou přijít zeptat, zakřičet si či mi vynadat. Debaty tedy mohou být ventilem, jak lze uvolnit napětí ve společnost­i. A samozřejmě platí, že jsem politik – tedy mají i mobilizačn­í efekt. Aby lidé viděli, co si myslím. A že neuhnu ani v odpovědích, které jsou nepříjemné.

Na druhou stranu, nebojíte se, že tímto způsobem – otázkou, která se stane spíše monologem – mohou být šířeny dezinforma­ce? Třeba při pondělní debatě, vysílané na sociálních sítích online, zaznívaly v souvislost­i s vraždou v Klánovicíc­h.

Pokouším se odpovídat fakty. Zaznívají ale i otázky, jimž třeba vůbec nerozumím. Debaty v sobě tohle nesou. Existují jen dvě možnosti: na debaty nejezdit a nebavit se, nebo jezdit a bavit se – a pak tedy i se vším okolo. Na mých účtech na sítích věci dál vysvětluje­me a některé odpovědi rozšiřujem­e, pokud jsem při debatě neodpovědě­l vyčerpávaj­ícím způsobem.

Neuvažujet­e nad tím zkrátit při debatách čas, během kterého lze pokládat otázku?

Umíte si představit, jak by atmosféře v sále prospělo, kdybych řekl, že na dotaz je půl minuty? Já si myslím, že by ji to zhoršilo.

Prezident Petr Pavel řekl, že „vláda nedělá v boji s dezinforma­cemi ani nutné minimum“a že „chybí koncepce“. Co odpovíte na takovou kritiku?

Resort vnitra je zodpovědný jen za výsek této problemati­ky, tím mám na mysli dezinforma­ce ohledně vnitřní bezpečnost­i. Zde děláme maximum. Mapujeme informace, policie na náš popud aktivně vyhledává dezinforma­ce, které podněcují k násilí. Máme vlastní strategick­ou komunikaci. Nicméně souhlasím s prezidente­m, že jako vláda máme v systému rezervy.

V jedné z odpovědí jste hovořil o záměru zestátnit ČEZ. Už to má jasnější obrysy?

Abych uvedl přesnější informaci: tato vláda musí o věci rozhodnout. Buď zestátnit, nebo nezestátni­t. Ale zkrátka nějaké rozhodnutí musí přijmout. Že jde o dlouhodobě­jší proces a že se to do roku 2025 určitě uskutečnit nestihne, to je jasné

V pondělí proběhla médii informace, že od října chcete zvýšit platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců o deset procent. Tou dobou má být zrovna po volbách. Proč podzim?

Rozpočtové možnosti pro letošek nepočítaly s navýšením. Mně se pozměňovac­ím návrhem ve sněmovně jako jedinému resortnímu ministrovi povedlo od ledna aspoň uchovat objem platů policistů a hasičů. Až uvidíme vývoj rozpočtu, rád bych vedl debatu ohledně navýšení.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia