Lidové noviny

Kličky s dary nadaci blízké ODS

-

Podle vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), jehož institut Pravý břeh i díky podpoře nadace New Direction vydává řadu publikací, politici nemají vliv na chod bruselské nadace. Odmítl také jakékoli spojování s financován­ím ODS či porušování pravidel.

Avšak podle novinářů z bruselskéh­o webu Follow the Money spočívá potíž nejen v tom, že není známo jméno konkrétníh­o donora „za“Podnikatel­skou družstevní záložnu (PDZ) v loňském roce, pochyby vzbuzují i desítky tisíc eur, jež Bahbouh a firmy napojené na PDZ posílali nadaci New Direction bez ohledu na limit stanovený evropským nařízením na sumu 18 tisíc eur. Jako problemati­cká se jeví například operace z roku 2019, kdy poslali nadaci po 16 tisících eur společnost­i QED Group a.s. a Qed Systems a.s. (dnes Covidsys). Majitelem prvních z nich je bratr Kamila Bahbouha, druhá mu přímo patří.

„Za QED mohu říct, že výše daru byla v daných limitech, bez porušení pravidel. Důvodem jeho poskytnutí bylo rozhodnutí podpořit majiteli myšlenkově blízký projekt,“sdělil LN Bahbouh.

Mnoho otazníků

Redakce chtěla znát odpovědi i od samotné nadace New Direction. LN jí položily těchto šest otázek:

1. Porušili jste nařízení EU č. 1141, když jste v roce 2021 přijali dary od společnost­í Somecs Institute, Galerie Gema a Redbrick?

2. Jaké máte zavedeny postupy pro důkladné posouzení darů přesahujíc­ích 3000 eur, a to ještě před jejich přijetím?

3. Provedli jste audit darů poskytnutý­ch českými společnost­mi spojenými s panem Bahbouhem? Pokud ano, jaká byla vaše zjištění?

4. Pan Bahbouh tvrdí, že dar ve výši 16 tisíc eur od Podnikatel­ské družstevní záložny v roce 2022 nepocházel od soukromé společnost­i, ale od jednotlivý­ch klientů Podnikatel­ské družstevní záložny, která je finanční institucí. Souhlasíte s tímto tvrzením? Uvedete jejich jména ve výroční zprávě?

5. Provedl Úřad pro evropské politické strany a evropské politické nadace (APPF) šetření ohledně těchto darů?

6. Setkal se od roku 2017 nějaký zástupce New Direction s panem Bahbouhem?

Místo konkrétníc­h odpovědí poskytla politická nadace shrnující komentář. Dle představit­elů New Direction není s dary z Česka žádný problém. „Fungujeme podle velmi přísné evropské regulace a každý rok nás kontrolují tři různé subjekty: externí auditoři, které pověřil Evropský parlament, AAPF

Mezi roky 2017 až 2022 odeslaly firmy spojené s kontroverz­ním podnikatel­em Kamilem Bahbouhem a Podnikatel­skou družstevní záložnou více než 5 milionů korun na konto politické nadace New Direction. Jde o firmy QED Group, Galerie Gema, Redbrick a Somecs Institute.

New Direction je think-tank, který propaguje Evropské kon- zervativce a reformisty (ECR). Součástí této frakce v Evropském parlamentu jsou právě zvolení za ODS.

V minulosti se bruselská organizace podílela na vydání řady publikací

institutu Petra Fialy Pravý břeh. a také Evropský parlament. Během těchto auditů je vše pod přísnou kontrolou včetně darů. Regulační orgán totiž provádí další hloubková šetření všech dárců bez ohledu na výši jejich darů a povahu dárce a často požaduje po všech politickýc­h nadacích doplnění či vysvětlení. Za těchto okolností, doufám, pochopíte, že je pro nás nemožné a není v našem zájmu obcházet nařízení,“uvedla nadace.

Ve svém vyjádření New Direction dále podotkla, že provádí „přísné kontroly svých dárců a věnuje vysokou pozornost původu peněz.

Účetnictví za rok 2022 bylo podle nich schváleno „příslušným­i orgány, a to včetně darů“.

Faktem je, že logo nadace z Bruselu „svítí“na obálkách většiny titulů, jež vydává Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Tato brněnská organizace podporujíc­í politickou dráhu šéfa ODS vydala ve spolupráci s New Direction třeba Konzervati­vní realismus. Česká perspektiv­a, britská inspirace.

Jak bylo zmíněno, nad hospodařen­ím evropských politickýc­h nadací bdí speciální orgán europarlam­entu, tedy Úřad pro evropské

politické strany a evropské politické nadace (APPF). Také jej se LN dotazovaly na dary pro nadaci New Direction. „Při kontrole dodržování pravidel a omezení přijímání darů se úřad snaží zejména identifiko­vat skutečného dárce. Můžeme vyžadovat další dokumentac­i od evropské politické strany či nadace nebo si případně vyměňovat informace s vnitrostát­ními orgány,“napsala Laura Seckar z APPF. Více podrobnost­í uvést nechtěla. „Úřad nemůže komentovat konkrétní transakce nad rámec zákonem,“vysvětlila.

 ?? ?? ■ V loňském roce bruselský investigat­ivní server upozornil na problemati­ckou transakci a dar poskytnutý politické nadaci New Direction (viz printscree­n). Novináři z webu Follow The Money zjišťovali, zda firmy spojené s Bahbouhem a Podnikatel­skou družstevní záložnou mohly obejít pravidla pro financován­í evropských nadací.
Bahbouh i sama nadace uvádějí, že
■ V loňském roce bruselský investigat­ivní server upozornil na problemati­ckou transakci a dar poskytnutý politické nadaci New Direction (viz printscree­n). Novináři z webu Follow The Money zjišťovali, zda firmy spojené s Bahbouhem a Podnikatel­skou družstevní záložnou mohly obejít pravidla pro financován­í evropských nadací. Bahbouh i sama nadace uvádějí, že
 ?? ??
 ?? ?? ■
žádná pravidla neporušili.
■ žádná pravidla neporušili.
 ?? ?? europoslan­ci
europoslan­ci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia