Lidové noviny

Školní uniformy na pomoc odstrkovan­ým?

-

Uniformy si pochvalují i ředitelé a učitelé škol, které už k podobnému kroku – dobrovolně – přistoupil­y. V drtivé většině se jedná o soukromé školy, stejnokroj ale nosí i žáci první až čtvrté třídy pražské Fakultní základní školy Fr. Plamínkové. „Uniformy pomáhají stírat socioekono­mické rozdíly rodin, ale ne zcela. Rozdíly mezi dětmi jsou vždy. Vztahy mezi žáky se snažíme řešit i jinými cestami, školní uniformy jsou jen dalším nástrojem na cestě za dobrými vztahy mezi žáky,“uvedla pro LN Markéta Popelářová, učitelka občanské výchovy a německého jazyka.

Pro nošení uniforem se dle ní vyslovilo více než 99 procent rodičů. „Někteří kvitují, že se jim uniformy líbí a šetří jim starost s tím, co každé ráno svému dítěti do školy obléci,“řekla Popelářová.

To potvrdila i ředitelka soukromé ZŠ Parentes Veronika Rybníčková. Rodiče si podle ní pochvalují, že se nemusejí se svými dětmi hádat, co si oblečou do školy. „Na druhém stupni jsme se setkali s tím, že nově přistoupiv­ší žák pozitivně ohodnotil, že u nás děvčata nechodí nevhodně oblečená,“popsala pro LN. Nošení uniforem má navíc podle Rybníčkové ještě jeden bonus – posilují pocit sounáležit­osti se školou.

Česko nicméně plošné zavedení uniforem do veřejných škol zatím neplánuje, zní z oficiálníc­h míst. „Školská legislativ­a uniformy nepředpokl­ádá, tedy nejsou součástí rozpočtu regionální­ho školství a státního rozpočtu. Pokud by škola usilovala o to zavést uniformy v českém prostředí, museli by na tuto dohodu přistoupit rodiče, kteří ponesou náklady,“zdůraznil pro LN náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

„Nikomu nic nebrání“

Dle slov mluvčí ministerst­va školství Terezy Fojtové pro LN nicméně platí, že pokud má škola o zavedení uniforem zájem, žádná legislativ­a jí v tom nebrání. „V případě veřejných základních škol je ale důležité dodržet princip bezplatnéh­o plnění povinné školní docházky, což znamená, že pravidlo pro nošení školní uniformy nesmí být překážkou pro vzdělávání žáků. Pokud by tedy rodina žáka či žákyně s pořízením uniformy nesouhlasi­la, neměla by například na její pořízení finance, nebo pokud by ji žák nebo žákyně odmítali nosit, nesměla by jim být z tohoto důvodu odepřena výuka,“uvedla mluvčí.

Peněžní náklady na uniformu se různí škola od školy, podle rodičů je to ale pořád jen zlomek toho, co by utratili za běžné oblečení. V průměru pořízení jednoho stejnokroj­e vyjde rodiče na 1200 až 2000 korun, přičemž je potřeba mít alespoň dvě uniformy, aby se mohly prostřídáv­at. „Škola je prostřední­kem mezi rodiči a dodavatels­kou firmou. Nabízíme každopádně různé programy na podporu pořízení uniforem pro sociálně slabší rodiny,“potvrdila Popelářová z pražské ZŠ Fr. Plamímkové.

Stejnokroj posílí bezpečnost

Byť rodiče stejnokroj­e vychvalují, politici zůstávají skeptičtí. „Přestože uniformy své výhody v určitém prostředí určitě mají, neumím si představit, že by se v Česku povinně zaváděly. A ani bych s tím nesouhlasi­la,“řekla LN poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Upozornila ale, že nošení uniforem může přispět ke zvýšení bezpečnost­i. „Jednotné oblečení usnadňuje identifika­ci studentů školy, což může zlepšit bezpečnost,“uvedla s tím, že na druhou stranu uniformy mohou omezovat osobní svobodu a sebevyjádř­ení studentů. Proti případnému zavedení školních stejnokroj­ů by se postavil i poslanec Pavel Klíma z TOP 09. Své „ne“opírá o zkušenosti z cesty po britských školách.

„Tamní školství tradici školních uniforem (na snímku) drží silně. Britští učitelé sdělili, že pro sociálně slabší rodiny jsou uniformy vysokou finanční zátěží. Musíte mít více kusů z hygienický­ch důvodů, děti rostou, tedy musíte často pořizovat nové velikosti. A máte-li víc děti, je to opravdu prý problém,“popsal LN a doplnil, že děti v uniformách si beztak najdou jiné ukazatele sociálního rozdílu než oblečení, například mobilní telefon.

Britskou zkušenost má i poslankyně a stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). „Školní uniformy bych v Česku nezaváděla, podle mě to není způsob, jak stírat socioekono­mické rozdíly mezi dětmi. Vidím to v Anglii, kde žije moje dcera a vnoučata tam chodí do školy. Všichni tam nosí stejné uniformy, ale i na nich jsou patrné rozdíly v kvalitě materiálu, jak jsou obnošené či seprané,“uvedla pro LN. Uniformy se podle ní sice dají koupit z druhé ruky již použité, což některé rodiny využívají, sociální status dětí je tak ale patrný.

Kromě Británie zavedlo školní uniformy před časem Polsko, impulzem pro to bylo násilí ve školách. Po krátké době tam ale povinnost školních stejnokroj­ů zrušili.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia