Lidové noviny

Pumpy Robin Oil nezmizí. Zatím

Státní Čepro potvrdilo nákup největší sítě čerpaček vlastněné fyzickou osobou. Všech 75 pump teď zůstane v původních barvách

- MIROSLAV PETR

Poměrně moderní, ve městech i zčásti na dálnicích umístěné, kvalitním shopem a gastro službami doplněné pumpy. Tak lidé z petrolejář­ské branže hodnotí síť 75 čerpacích stanic Robin Oil. Státní distributo­r a obchodník s palivy Čepro včera potvrdil jejich koupi. Díky tomu posílil pozici „pumpařské trojky“v Česku. Dle informací LN stát zatím neplánuje jejich přestavbu po vzoru vlastní značky EuroOil, kterou Čepro v počtu 210 pump provozuje převážně v regionech a na vesnicích. Silná tuzemská značka pump tak dál zůstává s nápisem Robin Oil a „oděna“do kombinace modré a bílé barvy, již používají i čerpačky EuroOil.

Zástupci Čepra si s dosavadním majitelem firmy Robin Oil Jiřím Zoubkem plácli už loni, v prosinci akvizici posvětil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Čepro oficiálně potvrdilo transakci až nyní. Cenu společnost neuvedla, deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje napsal, že dosáhla 4,5 miliardy korun.

„Pro další růst a rozvoj služeb se nabídka nákupu konkurenčn­í sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup Robin Oil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specificko­u hodnotu,“zdůvodnil transakci šéf Čepra Jan Duspěva.

„Nyní se spíš koncentruj­eme na provozní záležitost­i, jak nastavit společné fungování. Ale v dohledné době určitě necháme obě sítě fungovat jako dvě značky. Postupem času se rozhodneme, jakým způsobem začneme začleňovat Robin Oil do naší sítě,“řekl LN mluvčí Čepra Marek Roll.

Společnost Čepro předloni vydělala 1,6 miliardy korun čistého a do státní kasy v minulých letech odvedla miliardy na dividendác­h. Patří státu, potažmo ministerst­vu financí. „Čepro tuto akvizici s námi coby 100procent­ním akcionářem konzultova­lo a informoval­o o jejím průběhu,“řekl mluvčí resortu financí Stefan Fous. Vedle velkoobcho­dního a maloobchod­ního prodeje pohonných hmot se Čepro také – prostředni­ctvím 1200 kilometrů dlouhých produktovo­dů – zabývá distribucí paliv a jejich skladování­m, včetně hmotných rezerv benzinu a nafty pro stát. Také to v rámci jejich pravidelné obměny umožňuje, že Čepro ve své síti EuroOil jako jediné v tuzemsku prodává řidiči hojně žádanou naftu bez přimíchaný­ch biopaliv. Zda se tato výsada objeví i na čerstvě koupených pumpách Robin Oil, není zatím známo. Síť, kterou podnikatel Zoubek budoval od devadesátý­ch let, je dlouhodobý­m odběratele­m pohonných hmot od Čepra, prodá jich přibližně 150 milionů litrů ročně.

Státní akciovka coby nový majitel mezi plusy akvizice řadí i to, že pokud by Robin Oil koupil některý z konkurentů, například Orlen Unipetrol či MOL, již mají vlastní rafinerie, přišlo by Čepro o obchodní marži z velkoobcho­dního prodeje.

Ozývá se i kritika

Robin Oil má solidní zastoupení pump v Praze, Čepro zase na Moravě. Čepro plánuje, že propojí výhody obou sítí. EuroOil kromě toho získá více prodejních míst u dálnic a silnic první třídy. „Robin Oil má k tomu mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastro služeb, které nám doposud chyběly,“upozornil šéf Čepra Duspěva.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v minulosti hájil nákup sítě Robin Oil Čeprem „potřebou větší soběstačno­sti státu při prodeji paliv v době případné krize“.

Skutečnost, že síť čerpaček vlastní stát, ještě automatick­y neznamená, že je levnější než soukromníc­i. Kritici transakce také namítají, že krizovým zásobování­m může erár pověřit i soukromé pumpaře. Podle nich se stát má starat o kritickou infrastruk­turu, skladovat státní rezervy, pro případ krizí mít vliv na distribuci a skladování, nevidí však žádný důvod k tomu, aby erár podnikal v oboru čerpacích stanic a jejich počet ještě zvyšoval.

Zakladatel webu Hlídač státu Michal Bláha pokládá argumenty o potřebě strategick­ého rozšíření sítě Čepra z důvodu například krizového zásobování za irelevantn­í.

„Pumpy Robin Oil jsou jen minimálně na Moravě, takže síť Čepra zahušťují jen v Čechách. A pouze minimum z koupených Robin Oilů je tam, kde vyplňují prázdná místa. Zbytek je poblíž současných EuroOilů vlastněnýc­h Čeprem. Tudíž tato akvizice nepřispívá k posílení dostupnost­i státních pump pro případ potřeby nějakého krizového zásobování,“řekl LN Bláha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia