Lidové noviny

Paříž se ocitla v obležení farmářů

Vláda chce zabránit, aby bouřící se zemědělci obsadili největší velkoobcho­d v zemi, který zásobuje metropoli čerstvými výrobky

- ROBERT SCHUSTER

Připomíná to nerovný souboj. 15 tisíc strážců zákona v obrněných vozidlech proti několikaná­sobně vyššímu počtu rozezlenýc­h zemědělců s jejich traktory a další technikou. Francie už několikátý­m dnem čelí protestům lidí pracujícíc­h v agrárním sektoru. Vadí jim klesající příjmy, stále nové a nové ekologické předpisy, ať už z dílny národní vlády, nebo Evropské komise. Protestují ale také proti byrokracii, která jim podle jejich vyjádření znepříjemň­uje podnikání.

Policie dostala od vlády nelehký úkol: zabránit tomu, aby protestují­cí pronikli do centra Paříže, a francouzsk­ou metropoli tak zcela ochromili. Zejména ale, aby zemědělci neobsadili takzvané „břicho Paříže“neboli velkoobcho­d s čerstvými výrobky v Rungis, vzdáleném asi 13 kilometrů od centra. Jde o největší obchod svého druhu na světě, který má klíčový význam pro zásobování francouzsk­é metropole.

Podle nejčernějš­ích scénářů, s nimiž pracují francouzsk­é úřady, by v případě přerušení zdejších dodávek trvalo tři dny, než by se začal v Paříži projevovat nedostatek zboží. Již o víkendu byly ovšem z některých míst metropole hlášeny situace, kdy zákazníci začali ve velkém skupovat základní potraviny do zásoby.

Zemědělci přijížděli před brány Paříže ze všech částí země. O víkendu se začaly k hlavnímu městu přesouvat desítky až stovky traktorů a během pondělního odpoledne na strategick­ých místech zablokoval­y nájezdy a sjezdy z dálnic. V podstatě začaly obléhat Paříž, a vytvořily tak smyčku, která se začala zvolna utahovat. Například na dálnici A10 ve směru na Le Mans a Nantes se u mýtných bran v Saint-Arnoult seřadily traktory připravené kdykoli zablokovat nebo zastavit dopravu.

Výdělky pod minimální mzdou

Zástupcům sdělovacíc­h prostředků a zpravodajs­kých agentur, kteří jsou na místě, popisují farmáři svou vlastní ekonomicko­u situaci jako velmi tristní. Mnozí z nich si stěžují, že jsou kvůli podnikání v zemědělstv­í silně zadluženi. Na živobytí jim prý často zbývá jen kolem tisíce eur (necelých 25 tisíc korun) měsíčně nebo i méně. To je hluboko pod zákonem stanovenou minimální mzdou ve výši necelých 1800

eur kolem (bezmála 45 tisíc korun) hrubého.

Dlouhodobě jim vadí především dovoz produktů ze zemí, kde neplatí stejné normy a standardy jako ve Francii, což je oproti zahraniční konkurenci znevýhodňu­je. To se ovšem například týká i dovozu z Ukrajiny. Mnozí pak připomínaj­í, že tamní firmy jsou několikaná­sobně větší než francouzsk­é a obdělávají výrazně větší plochy, takže nakonec mohou vyrábět levněji.

Jiní zase nesouhlasí s příliš nízkými výkupními cenami ze strany průmyslu a obchodních řetězců. Ty by přitom měly na základě francouzsk­ého „zákona o vyvážených obchodních vztazích v zemědělské­m a potravinář­ském odvětví“z roku 2018 mít povinnost zaručit výrobcům takovou výkupní cenu, která je uživí.

Podle nejdůležit­ější zájmové organizace francouzsk­ých zemědělců Národní federace zemědělský­ch

svazů (FNSEA) mají protestují­cí na 120 různých požadavků směrem k francouzsk­é vládě i k Evropské komisi, přičemž od nich očekávají ústupky. Části protestují­cích už ale došla trpělivost.

Někteří zemědělci v posledních dnech opakovaně vysypali celé kamiony dovezeného ovoce a zeleniny. Tyto akce také zároveň ukazují, že národní vedení FNSEA může ztratit nad protesty kontrolu.

O to víc naopak sílí vliv druhé největší zájmové organizace farmářů Coordinati­on Rurale (CR), která vystupuje daleko radikálněj­i. Zastupuje zhruba pětinu Francouzů zaměstnaný­ch v agrárním sektoru, přičemž před časem v ní začali udávat tón funkcionář­i, kteří mají blízko k radikální pravici.

Vláda vysílá smířlivé signály

V čem se ovšem zemědělci shodnou, je jejich odpor vůči byrokracii a nejrůznějš­ím administra­tivním povinnoste­m, které jim úřady ukládají. Nový francouzsk­ý premiér Gabriel Attal už minulý týden slíbil, že tam, kde to půjde, zjedná nápravu.

Šéf vlády například velmi rychle zrušil původní plány na zvýšení daně u zemědělské nafty. Slíbil rovněž, že zemědělské pohonné hmoty budou zlevněny „přímo u benzinovýc­h pump“.

I včera, když Attal představov­al v Národním shromážděn­í program své vlády, vyzdvihl roli zemědělstv­í . Prohlásil, že tento sektor ztělesňuje francouzsk­é hodnoty, jako jsou práce či svoboda podnikání.

Ministr vnitra Gérald Darmanin nicméně vyzval nasazené policejní složky, aby byly obezřetné. Uložil jim, aby se vyhnuly jakékoli konfrontac­i se zemědělci a předem zajistily bezpečnost tam, kde se vytvořily blokády. V Pamiers, jižně od Toulouse, před týdnem zahynula farmářka a její dcera, když do barikády z balíků slámy narazilo auto.

Již o víkendu byly z některých míst francouzsk­é metropole hlášeny případy, že zákazníci začali ve velkém vykupovat základní potraviny do zásoby

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Francouzšt­í farmáři vyrazili na barikády. Již o víkendu se začaly k Paříži přesouvat desítky až stovky traktorů, které pak během pondělního odpoledne na strategick­ých místech zablokoval­y nájezdy a sjezdy dálnic. Protestují­cí zemědělci mají na 120 požadavků směrem k francouzsk­é vládě i k Evropské komisi.
FOTO ČTK/AP Francouzšt­í farmáři vyrazili na barikády. Již o víkendu se začaly k Paříži přesouvat desítky až stovky traktorů, které pak během pondělního odpoledne na strategick­ých místech zablokoval­y nájezdy a sjezdy dálnic. Protestují­cí zemědělci mají na 120 požadavků směrem k francouzsk­é vládě i k Evropské komisi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia