Lidové noviny

Příměří v Pásmu Gazy je blíž

-

GAZA / RAMALLÁH / TEL AVIV Šéf palestinsk­ého islamistic­kého hnutí Hamás Ismáíl Haníja včera oznámil, že tato skupina obdržela návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy vypracovan­ý na jednání v Paříži a že si jej prostuduje. O návrhu bude Haníja jednat v Káhiře, oznámila včera agentura Reuters.

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea v neděli v Paříži jednal se šéfem americké Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) Williamem Burnsem a zástupci Egypta a Kataru, kteří v konfliktu dělají zprostředk­ovatele. Tématem byla možná dohoda o propuštění zbývajícíc­h zhruba 130 izraelskýc­h rukojmích.

Rukojmí za klid zbraní?

Ismáíl Haníja včera zopakoval, že pro Hamás je prioritou docílit ukončení izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy a úplného stažení izraelskýc­h vojsk. Podobně se v pondělí vyjádřil také vysoký představit­el Hamásu Sámí abú Zuhrí, který agentuře Reuters řekl, že „úspěch pařížské schůzky bude záviset na tom, zda okupační síly budou souhlasit s ukončením rozsáhlé agrese proti Pásmu Gazy“.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristic­kém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, kdy palestinšt­í ozbrojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí, z toho tisícovku civilistů, a asi

250 osob unesli jako rukojmí. Zhruba stovku propustili během dosud jediného příměří koncem listopadu.

Izraelské útoky v Pásmu Gazy si od vypuknutí konfliktu vyžádaly na palestinsk­é straně už přes 26 700 mrtvých a 65 tisíc zraněných, uvedly včera úřady v Gaze.

Izraelský ministr obrany Joav Galant včera podle serveru The Times of Israel (ToI) poslancům zahraniční­ho výboru izraelskéh­o parlamentu řekl, že si po válce Izrael ponechá vojenskou kontrolu nad Pásmem Gazy podobně jako na okupovaném Západním břehu Jordánu. „Myslím, že je zcela jasné, že po skončení války nebude Hamás ovládat Pásmo Gazy. Izrael ho bude kontrolova­t vojensky, ale ne v civilním smyslu,“řekl.

Teroristé v nemocnici

Izraelští vojáci v noci na včerejšek vtrhli do nemocnice ve městě Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu a zabili tam tři Palestince. Podle agentury Reuters to oznámila rozhlasová stanice Hlas Palestiny. Izrael uvedl, že zlikvidova­l ozbrojence z palestinsk­ého militantní­ho hnutí Hamás, kteří se v nemocnici ukrývali.

Jeden z nich podle Izraele plánoval bezprostře­dní útok, který se měl podobat teroristic­kému útoku Hamásu ze 7. října. Palestinsk­á strana identitu zabitých nepotvrdil­a.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Trojici palestinsk­ých ozbrojenců, kteří včera vtrhli do nemocnice v Džaníně na okupovaném Západním břehu Jordánu, zabili izraelští vojáci
FOTO PROFIMEDIA Trojici palestinsk­ých ozbrojenců, kteří včera vtrhli do nemocnice v Džaníně na okupovaném Západním břehu Jordánu, zabili izraelští vojáci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia