Lidové noviny

Ruskou TV opanoval kult síly

Příběh o mladých ruských gangsterec­h, který ukazuje odvrácenou tvář Sovětského svazu, se vloni stal v Rusku nejúspěšně­jším televizním seriálem. Autoři seriálu Slovo chlapa těží z těžké nostalgie, jíž je ruská společnost nasáklá, i z oficiální propagandy.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

MOSKVA Televizní seriál přiměl Rusy zavzpomína­t na odvrácenou tvář pozdního Sovětského svazu – a je z toho hit. Slovo pacana (Slovo chlapa), osmidílná série režiséra Žory Kryžovniko­va, se odehrává v kriminální­m podsvětí ruského Tatarstánu. Jeho metropole Kazaň platila v 80. a 90. letech minulého století za epicentrum organizova­ného zločinu nejen tohoto regionu, ale celé země. Gangy mladých výtržníků bojovaly o nadvládu nad částmi města a sovětské úřady na ně byly dlouho krátké.

Sovětská tematika je poslední dvě dekády nedílnou součástí ruské televizní tvorby. Autoři těží z těžké nostalgie, jíž je ruská společnost nasáklá, i z oficiální propagandy vykreslují­cí sovětskou éru jako nejúspěšně­jší období v dějinách Ruska.

Ruští diváci tak mohli sledovat třeba příběh Reginy Zbarské, modelky a jedné z nejkrásněj­ších žen SSSR, dramatické osudy personálu a hostů hotelu Rossija, který kdysi hyzdil centrum Moskvy, nebo seriál o pionýrech sajících krev během moskevské olympiády. A také nespočet telenovel se sovětskou atmosférou.

Kritika se ovšem nevyhnula ani „sovětským“seriálům. Například seriálu Optimisté, vyprávějíc­í o práci sovětských diplomatů v 60. letech, bylo vyčítáno, že sovětskou diplomacii karikuje. Ruské Literární noviny v recenzi uvedly, že „scénář museli psát experti z FBK (Fond boje s korupcí Alexeje Navalného – pozn. red.), kteří žijí v zahraničí, nenávidí Rusko, ale vydělat si mohou pouze

spekulacem­i o jeho dějinách“. Nicméně ministr zahraničí Sergej Lavrov se o seriálu vyjádřil vesměs kladně, takže Optimisty z vysílání nestáhli, ale naopak dostali ještě druhou řadu a navíc i televizní ocenění Zlatý orel.

Konec sovětské idyly

Slovo pacana sovětskou idylku boří a snaží se popisovat realitu SSSR ještě před jeho implozí. O to překvapivě­jší může být, že podle výročního dotazování nezávislé sociologic­ké agentury Levada Centr se Slovo pacana stalo nejpopulár­nějším ruským seriálem roku 2023.

„Když nad tím teď přemýšlím, tak jo, bylo to drsný. Ale tehdy to pro nás bylo jako hra. Byli jsme ještě děti, 13 a víc,“popisuje realitu Kazaně 80. let Vasilij Jermolov, uživatel fóra Kazaňský fenomén na ruské sociální síti VK. „Mladí (slangově členové gangu ve věku 17 až 19 let, kteří patří k širšímu vedení – pozn. red.) se nájezdů neúčastnil­i, ale mladší supeři (členové gangu ve věku 14 až 16 let) ano. Mladí a staří (vůdci gangu ve věku 20 až 35 let) vysedávali s nepřáteli v hospodách, zatímco prďolové umírali. Taková byla realita.“

Fórum založil spisovatel Robert Garajev, autor knihy Slovo pacana, Podsvětí Tatarstánu 1970 až 2010, z níž seriál přímo vychází. Skupinu sleduje přes 91 tisíc uživatelů. Dělí se tam o příběhy z mládí či o fotografie z divokých let, kdy gangy naháněly hrůzu v Tatarstánu i za jeho hranicemi.

Garajev spočítal, že v tehdy milionové působilo přinejmenš­ím 146 gangů, které se následně buď rozpadly, spojily, rozprášila je milice, nebo přerostly do organizova­ných zločinecký­ch skupin operujícíc­h až v tisíce kilometrů vzdálených Moskvě a Petrohradu.

Legendární­m gangem byl Ťap Ljap, který do jisté míry tehdy odstartova­l boom kazaňských gangů. Ťap Ljap vznikl v první polovině 70. let na jižní periferii města, na sídlišti přiléhajíc­í k továrně Těplokontr­ol. Kromě rozšiřován­í sféry vlivu o další čtvrti se gang zabýval krádežemi i vyděračstv­ím.

Do povědomí celého Sovětského svazu se zapsal akcí z konce srpna 1978. Tehdy Ťap Ljap podnikl trestnou výpravu proti svým konkurentů­m ze čtvrtě Novo-tatarskaja Sloboda. Několik desítek jeho členů vrhlo s punčochami na hlavách na nepřátelsk­é území a útočili na všechny, na koho narazili. Kromě obvyklých pouličních zbraní, kovových tyčí a pilníků, se vyzbrojili i pistolemi a brokovnice­mi. Jen díky šťastné náhodě neexplodov­al granát, který vhodili mezi lidi. I tak si jejich řádění tehdy vyžádalo jednoho mrtvého a nejméně deset zraněných.

Přitažlivo­st kultu síly

Gangy nabízely svým členům hodnoty, které jim byly bližší než ty školní. Jde o kult síly, který dříve platil především v kriminální­m podsvětí, ale nyní se široce rozšířil.

LJUBOV AGEJEVOVÁ novinářka, autorka knihy Kazaňský fenomén

V dubnu 1980 proběhl soud s 28 členy gangu Ťap Ljap. Byli obviněni z účasti v organizova­né zločinecké skupině, z 36 loupeží, čtyř vražd a 15 pokusů o vraždu. Zavdat Chantimiro­v, jeden z vůdců Ťap Ljapu, dostal trest smrti. Potlačení Ťap Ljapu však paradoxně odstartova­lo éru kazaňských zločinecký­ch skupin.

„Cíle kazaňských gangů jsou pro každého normálního člověka absurdní, ale pro mladistvé má obrana svého území, boj o sféru vlivu, pomsta kamaráda velký smysl... Některé ‚firmy‘ vznikaly jako čistě obranné, aby kluci mohli bránit sebe a své území před ‚cizáky‘. Jejich sociální nebezpečí není vysoké. Druhou skupinou jsou agresivní ‚firmy‘ podnikajíc­í pravidelné nájezdy na jiná sídliště, které se prosazují rvačkami a násilím,“vysvětluje Ljubov Agejevová ve své knize Kazaňský fenomén. Ta vyšla v roce 1991 a novinářka se už tehdy pokusila najít odpověď na otázku, proč se tatarstáns­ká metropole topila v násilí.

„Na jednu stranu gangy rozšiřoval­y svůj vliv dokonce na prvňáky. Na druhou stranu polovina ‚gopniků‘ byli dospělí, některým bylo okolo 30 let... ‚Firma‘ jim nabízela hodnoty, který jim byly bližší než ty školní. Jde o kult síly, který dříve platil především v kriminální­m podsvětí, ale nyní se široce rozšířil,“napsala Agejevová.

Přestože seriál Slovo pacana popisuje události staré čtyři dekády, duch kazaňských gangů se nikam nevytratil. Organizova­né skupiny mladých výtržníků stále lákají mladé Rusy. Za neformální centrum delikventn­í mládeže nyní dlouhodobě platí východní Sibiř, konkrétně Zabajkalsk­ý kraj, jeden z nejdepresi­vnějších regionů země.

 ?? REPRO KINOPOISK.RU ?? Úspěšný ruský seriál Slovo pacana boří sovětskou idylku a snaží se popisovat realitu SSSR ještě před jeho implozí. Organizova­né skupiny mladých výtržníků ovšem lákají mladé Rusy i nyní.
REPRO KINOPOISK.RU Úspěšný ruský seriál Slovo pacana boří sovětskou idylku a snaží se popisovat realitu SSSR ještě před jeho implozí. Organizova­né skupiny mladých výtržníků ovšem lákají mladé Rusy i nyní.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia