Lidové noviny

Michalu Ambrožovi k narozeniná­m

- ONDŘEJ BEZR REPROBOX

Minulé úterý by byl oslavil sedmdesáté narozeniny Michal Ambrož – nebýt toho, že 31. října předloňské­ho roku zemřel. Ačkoli byl nějakou dobu nemocný, byla to rána pro českou hudební scénu vlastně trochu nečekaná a rozhodně předčasná. Ještě v létě 2022 stál v čele své Hudby Praha na open air festivalec­h. Ambrožovy písničky moji generaci provázely velmi podstatně. Jeho první slavnou kapelu Jasná páka jsem nikdy naživo neviděl, fungovala jen krátce. Vznikla v roce 1981 (to mi bylo necelých třináct) a v březnu 1983 se stala jednou z hlavních obětí totalitníh­o útoku na českou rockovou scénu zahájeného proslulým novinovým článkem Nová vlna se starým obsahem. Zachovaly se ale její nahrávky a ty už se staly ozdobou našich středoškol­ských mejdanů. Jednoho z našich kamarádů ta kapela sebrala natolik, že v podstatě odmítal poslouchat cokoli jiného se slovy „Jasná páka je nejlepší, ty vole!“.

Michal Ambrož ovšem jako kapelník Páky po zákazu nesestoupi­l do podzemí ani se na hudbu nevykašlal, ale šel podobnou cestou jako někteří jiní postižení: kapelu přejmenova­l na Hudba Praha. Ale nejen to. Zatímco ze sestavy vystoupil bývalý frontman Vladimír „Dáda“Albrecht, před mikrofon se jako hlavní zpěvák postavil Ambrož a stal se také převládají­cím autorem písniček, které najednou dostaly jinou polohu: melancholi­i, smutek, depresi ze společensk­ého systému druhé poloviny osmdesátýc­h let, ze všeobecnéh­o zahnívání a dekadence.

Tehdy Michal Ambrož složil a otextoval svá mistrovská díla jako Je to zlý, Brejličky, Povolení, A tak dál nebo Všechno je naopak. Naprosto zásadní české písně své doby. Po přehoupnut­í do devadesátý­ch let se pak Hudba Praha stala jednou z opor české scény, natočila ještě pár alb, z nichž zejména Maelström patří k nejlepším své doby, a přes různé personální vzestupy a pády nakonec souvisle fungovala až to frontmanov­y smrti.

Ještě za života prý měl Michal Ambrož v plánu oslavit svoje sedmdesáti­ny „pořádným mejdanem“. A tak se jeho bývalí spoluhráči rozhodli jej uspořádat „pro něj bez něj“. Proběhne nadcházejí­cí neděli 4. února ve velkém sále pražské Lucerny. Zahraje na něm Hudba Praha s řadou hostů (například Márdi z Vypsané fixy, Milan Cais a Mardoša z Tata Bojs, Jan Haubert z Visacího zámku nebo David Koller) a ve druhé polovině současné obsazení obnovené Jasné páky. Nepochybně to bude přesně ten druh večírku, jaký by se Michalu Ambrožovi líbil.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia