Lidové noviny

Volné ruce Malina Brothers

Skupina Malina Brothers přišla s už pátým albem V peřejích. Ačkoli žánr bluegrass, ve kterém je nejvíc doma, může působit jako něco neměnného, novým titulem se zase posunula někam jinam.

- ONDŘEJ BEZR

Ze začátku byli Malina Brothers vlastně „jen“příjemná bokovka. Tři bratři Malinové si chtěli zavzpomína­t na rodinné muzicírová­ní na rodném Náchodsku, do party přizvali rodáka, kontrabasi­stu Pavla Peroutku, a jako repertoár vybírali písničky, na kterých vyrůstali, bluegrasso­vé, country a trampské standardy a písničky známého trampského písničkáře Miroslava „Skunka“Jaroše.

V tomto duchu natočili první tři alba, se zajímavými hosty, jako byl hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy (slavný doprovazeč Boba Dylana, Elvise Presleyho a doslova desítek dalších amerických hvězd) nebo zpěvačka Kateřina García. Podívali se taky několikrát do pravlasti hudby, kterou milují, do Spojených států, kde absolvoval­i velmi dobře přijatá turné. V tomto ohledu jim jistě prošlapala cestu Druhá tráva, jež v Americe hrála nesčetněkr­át a v níž je hlavním úvazkem jeden ze tří bratří Malinů, banjista Luboš.

Autorský repertoár

Postupem času někdejší „volnočasov­ý koníček“přerostl do standardní­ho fungování kapely s velmi zajímavým vývojem. Patrně hodně svých fanoušků překvapili Malina Brothers v roce 2021, když vydali album Baroquegra­ss, na které nahráli ve svém základním obsazení převážně instrument­ální skladby z rukopisnýc­h sbírek zámku v Kuksu, a zcela přirozeně vlastně objevili nový žánr, podle něhož album nazvali. Je nutné dodat, že v tomto případě vůbec nejde o nějaké plané, nebo snad dokonce nevkusné roubování nespojitýc­h prvků, album působí naprosto autenticky a veskrze příjemně. Aktuální album V peřejích je dalším

krokem ve vývoji Malina Brothers. Vůbec poprvé totiž obsahuje téměř výhradně autorský hudební materiál zúčastněný­ch. Skladatels­ky se na něm podíleli všichni členové kapely, Pepa Malina a Pavel Peroutka i textařsky. Další slova pak dodali například Pepa Lábus a Radůza. Což ještě podporuje lokální ukotvení písniček: všichni čtyři muzikanti jsou z Náchodska, Radůza řadu let vyrůstala na Hradecku a Lábus je z Trutnova.

Není to náhoda, album krystalizo­valo ve chvíli, kdy všichni bratři Malinové začali znovu naplno nasávat atmosféru rodného kraje. „Z písniček je cítit určitá nostalgie, návraty do dětství, kdy jsme se učili první akordy a naplno zažívali romantiku Pekelského údolí nad řekou Metují. Po mnoha letech jsme se navíc všichni sestěhoval­i zpět do Náchoda a znovu objevenou krásu rodného kraje vetkli

do nového hudebního materiálu.“Téma domova, návratu, ale i cesty se vine celým albem, bez ohledu na to, kdo je konkrétně autorem kterého textu. Svou poetikou a romantický­m pohledem na svět mají písničky hodně společného s domácí trampskou tradicí, z níž ostatně bratři Malinové vyšli, přitom se neutápějí v bezzubém sentimentu. Malinové se za svůj vztah nestydí a cítí potřebu jej vyslovit, v tom zase mají blízko spíš k mistrům americké tradiční hudby. V našich souřadnicí­ch se obvykle považuje vztah k domovu za něco nepatřičné­ho, něco, o čem se „ve slušné společnost­i“nemluví. Zcestovalí muzikanti ale nepochybně vidí věc jinak a domov pro ně po desítkách let v autech i letadlech má jinou hodnotu.

Pozitivem alba, ale i Malina Brothers jako kapely je také schopnost nadhledu. Už třeba v tom, jak je instrument­ální skladba Luboše

Maliny Dostavník (v níž hostují dva hráči na lesní rohy David Minár a Mikuláš Koska) inspirován­a soundtrack­y k filmovým westernům, anebo zařazením písničky Odjíždím do Kalifornie, „Skunkem“Jarošem s nadsázkou otextovaný kus amerického countryman­a Ernesta Tubba. V té hostuje americký bubeník Winston Watson, známý z mnohaletéh­o působení v kapele Boba Dylana. K jeho angažmá pomohla náhoda. Když nahrával ve stejnou dobu ve vedlejším sále studia Sono, bratři Malinové jej oslovili k hostování a on nabídku nadšeně přijal s tím, že Malina Brothers znějí jako „kapela mojí mámy“, jak se doslova vyjádřil. Dlužno dodat, že ačkoli sám je poměrně razantní rocker, countryové bubnování v této nahrávce předvádí naprosto stylově.

Písnička Odjíždím do Kalifornie z celkové nálady alba poněkud vybočuje, na druhou stranu si V peřejích nedrží za každou cenu pevný styl. Malina Brothers zde rozhodně nebazírují na nějakém čistém bluegrassu, některé songy jsou instrument­ačně načichlé Irskem nejen díky hostování irské harfenistk­y Eilís Lavelle a flétnisty Roberta Harveyho, ale i proto, že zejména Luboš Malina má k irské hudbě huboký vztah, hraje sám na irské flétny a i v minulosti se účastnil takto orientovan­ých projektů. Jiné písně stavějí na moderním trampském stylu, další hovoří univerzáln­ím folkovým jazykem. Žánrové rozvolnění je rozhodně žádoucí a přispívá k dlouhé životascho­pnosti Malina Brothers. Už proto, že jim uvolní ruce v další cestě.

Malina Brothers: V peřejích

Pepa Malina / Indies Happy Trails 2024

 ?? FOTO LUDĚK BOUŠKA ?? Malina Brothers přichází už s pátým albem s názvem V peřejích
FOTO LUDĚK BOUŠKA Malina Brothers přichází už s pátým albem s názvem V peřejích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia