Lidové noviny

Kdyby lidi věděli

Volili jsme si s Petrem Pavlem euro a Tchaj-wan?

- Petr Kamberský

Je všeobecně známo, že předvolebn­í kampaň se má ke skutečnost­i asi jako sliby věčné lásky k reálnému soužití. Nicméně při pohledu na slova a skutky prezidenta Petra Pavla během roku od zvolení se dá položit fundamentá­lní otázka: Zvolil by si ho národ do čela státu, kdyby věděl, že jeho politické priority jsou euro a boj s nesprávným­i názory?

Pondělní promluva prezidenta pro Český rozhlas ukázala, že zatímco národ řeší nevídané zchudnutí, nevídané zdražování a nevídané ceny energií, pro Pavla je největší výzvou zavedení společné evropské měny. Zatímco chudé i bohaté štve, že náš HDP ani v roce 2023 nedosáhl úrovně roku 2019 (!), podle hlavy státu jsou naším největším problémem dezinforma­ce.

Vůbec ho netrápí, že jsme přišli o více než třetinu úspor, že takřka všem v reálných cenách klesla výplata a že přibývá lidí neschopnýc­h splácet své závazky. Jeho prioritou je změna, která by zjednoduši­la život exportérům, a pak post jakéhosi komisaře, jenž by po vzoru předchozíh­o „vládního zmocněnce pro dezinforma­ce“rozdával peníze těm správným médiím a zakazoval ta špatná.

Že by šlo o rafinovano­u snahu odvést pozornost od problémů doma na dvorku, kde za necelý rok nechal vyhodit mluvčí, šéfku tiskového odboru, šéfku kabinetu a nakonec i kancléřku? Ale kdež. U Pavla v žádném případě nejde o exces. Začněme okamžikem zvolení: copak někomu v kampani slíbil, že hned po zvolení bude volat na Tchaj-wan? Že bude vylepšovat naprosto špičkové vztahy s Tchaj-wanem a likvidovat beztak velmi mrazivé vztahy s novou světovou supermocno­stí?

Petr Pavel může tisíckrát volat, že není vládním prezidente­m, ale pokud je na ministry nahněváno 83 procent národa, a prezident je přesto v každém sporu s opozicí podpoří, v očích voličů se vládním agentem stává. Fakticky je situace ještě pikantnějš­í: akcentací tak okrajových témat, jako je euro či boj s dezinforma­cemi, se hlava státu staví kamsi před aktivistic­ké duo Vít Rakušan – Markéta Pekarová, protože ani ODS či lidovci nejsou tak ideologick­y zabednění.

Možná je od Petra Pavla zbytečné říkat, že se mu do druhého mandátu nechce. Je totiž otázkou, jestli národ chce na Hradě reprezenta­nta názorů pětiprocen­tního STAN a pětiprocen­tní topky. Jestli by ho lidé, sošným fotografií­m navzdory, znovu zvolili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia