Lidové noviny

Obstrukcím vstříc

Bude se slovenský Ústavní soud inspirovat v ČR?

- Robert Schuster

Vminulých dnech jsme byli svědky zajímavého úkazu: V parlamente­ch v Česku a na Slovensku došlo k obstrukcím opozičních poslanců. V Praze se sváděla několikade­nní bitva o koresponde­nční hlasování, kde se někteří řečníci jali překonat délku projevů Fidela Castra a jemu podobných. V Bratislavě zase šlo o novelu trestního zákona, která počítá mimo jiné se snížením trestů za korupci. Také ale se zrušením úřadu speciální prokuratur­y, která vyšetřoval­a případy, do nichž byli nápadně často namočeni lidé z okruhu vlády.

V obou případech si opozice stěžovala na procedurál­ní triky ze strany vládní většiny – zkracování rozpravy, snahy protlačit sporné normy ve zrychlenýc­h řízeních. A jak v Česku, tak na Slovensku se nešetřilo velkými slovy, že aktuální obstrukce neslouží ničemu menšímu než obraně demokracie. Tu proti hypotetick­ým manipulací­m s hlasovacím­i lístky odevzdaným­i mimo volební místnosti, tam proti nižším trestům za korupci.

V jednom je už ale Česko dál. Ústavní soud dal před týdnem najevo, že je legitimní, když vládní většina zkrátí parlamentn­í debatu. Na podobný výrok na Slovensku ještě čekají. I tam skončí změna trestního zákona před ústavními soudci. Bylo by velkým překvapení­m, pokud by se ve své argumentac­i neinspirov­ali u svých českých kolegů. Z pohledu soudu jde o úzkou stezku, kde to chce udržet rovnováhu mezi oběma přístupy. Vláda, vzešlá z voleb, má konat a mít na to prostor. Opozice povinnost přicházet s protiargum­enty, i za cenu, že když jí dojdou, přejde ke zdržovací taktice. Tento princip má platit pořád, bez ohledu, zda někomu jsou pohnutky jedné opozice sympatičtě­jší než v případě té druhé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia