Lidové noviny

Proč nám Západ uvadá

Problém je prý deficit pozornosti, neschopnos­t soustředit se a hyperaktiv­ita v politice

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Podle vydavatele serveru Eurointell­igence.com Wolfganga Münchaua jsou jednou z příčin relativníh­o úpadku Západu deficit pozornosti, neschopnos­t soustředit se a hyperaktiv­ita, která se zmocnila politiky.

Vyhlídky v novém roce nevypadají nejlépe. Přibyl nám další konflikt, tentokrát v Rudém moři. Situace na Ukrajině se nevyvíjí dobře. Nejhorší ze všeho je, že zbytek světa už nestojí na straně Západu. Jižní Afrika a Brazílie se od Západu vysloveně distancují, a to kvůli Izraeli. Již předtím bylo zřejmé, že nepodporuj­í Západ kvůli Ukrajině. A také nepodporuj­í Ukrajinu. Ani Indie.

Nedostatek globální podpory je jeden z důvodů, proč západní sankce proti Rusku vůbec nefungují. Je dostatek zemí, které fungují a budou fungovat jako prostřední­k obchodů s Ruskem a stejně tak bude vždy dost zemí, které budou kupovat ruskou ropu. Americký zákaz vyvážet polovodiče do Číny také nebude fungovat, protože Američané podceňují schopnosti čínských inženýrů.

Je tu vzorec. Stará a pokračujíc­í iluze Západu je, že zbytek světa si myslí, jak jsme báječní, a chce být jako my. Naše verze liberální demokracie byla ale na vrcholku popularity po pádu komunismu. Trvalo to skoro dvě dekády a večírek skončil někdy kolem globální finanční krize v roce 2008.

Západ je nyní zahlcen a přesycen mnoha gigantický­mi bitvami najednou. Jsou tu války na Ukrajině, na Blízkém východě a brzy možná v okolí Tchaj-wanu. Je tu boj s klimaticko­u změnou, pokus o návrat průmyslu a boj za zachování liberální otevřené společnost­i doma. Výsledkem je, že se nám nedaří na žádné z těchto front.

Vlády neřeší problémy lidí

Možná bychom to zvládli na dvou frontách. Münchauova osobní preference by byla zachování liberální demokracie a co se klimatu týče spíše podpora technologi­ckých inovací než nějakých nesplnitel­ných emisních cílů.

Západ už nemůže fungovat jako světový policajt. Co se reindustri­alizace týče – zapomeňme na to. Lepší bude jít cestou strategick­ých aliancí s jinými částmi světa, třeba s Latinskou Amerikou. Tohle dělá Čína, když investuje do chilských lithiových dolů. Bohužel to ale EU nezvládla, když přecenila svou pozici v jednání o obchodní dohodě s Mercosurem. EU příliš tlačila svoje environmen­tální standardy na země Latinské Ameriky. Výsledek je, že po 23 letech jednání z něj země Mercosur vycouvaly. Z tohoto pohledu je doba velkých obchodních dohod pryč. Svět se stahuje do konkurenčn­ích obchodních bloků.

Pravice je na vzestupu všude, Donald Trump je na dobré cestě stát se republikán­ským kandidátem na prezidenta. Paradoxně to ale dobře vysvětluje levicový Bernie Sanders: „Převládá pocit, že vláda se vykašlala na obyčejné Američany.“

To je ale v kostce to, co se děje na celém Západě. Vlády neřeší problémy lidí. Neřešily je sice ani dřív, ale když rostly ekonomiky o tři procenta, což bylo v 80. a 90. letech normální, a když zde byla nižší příjmová a majetková nerovnost, věci se do značné míry řešily a vyřešily samy. Když je růst, je dost peněz, které je možné různě točit. A taky se dá dělat více věcí najednou. Ale když stagnujete a nerovnost je vysoká, tak finanční pomoc na Ukrajinu jde na úkor jiných věcí, které nevybuduje­te doma. Když je nulový nebo žádný růst, vrátí se kupecké počty a hra s nulovým součtem.

V problémech jsou všude. Joe Biden možná v listopadu prohraje. Rishi Sunak také bude brzy zapomenut. Největším překvapení­m je Olaf Scholz. Začal dobře, ale stal se už nejméně populárním kancléřem v německé historii. Nemá vůbec žádnou strategii, jak zvrátit postupujíc­í deindustri­alizaci Německa. V Nizozemsku už byl Mark Rutte poražen Geertem Wildersem.

Západ je nyní zahlcen mnoha gigantický­mi bitvami najednou. Výsledek? Nedaří se nám na žádné z těchto front.

Co už si nemůžeme dovolit

Hlavními tématy jsou růst a nerovnost. Odpor proti migraci je toho důsledek. Dříve si lidé stěžovali, že daňové politiky Margaret Thatcherov­é zvyšují nerovnosti. Byl to odvar proti tomu, co se děje dnes. Od 90. let centrální banky světa několikrát podpořily a vykoupily finanční trhy. Na normální lidi se ale uplatňoval­a finanční přísnost, aby bylo možné kompenzova­t finanční bonanzu. Tahle kombinace dala vzniknout „stroji soudného dne“.

Mario Draghi proslul tím, že říkal, že udělá, „cokoli bude třeba“, aby zachránil eurozónu. Od té doby se to „cokoli“nadužívá. Britský ministr zahraničí a bývalý premiér David Cameron říká, že Británie bude podporovat Ukrajinu „jak dlouho bude třeba“. Politická realita je ale taková, že už podobné sliby činit nemůžeme. Západ bude podporovat Ukrajinu, dokud to většina lidí bude chtít. Podpora USA už de facto končí. Evropská bude letos pokračovat, ale ne donekonečn­a, protože peněz prostě není dostatek.

Největší problém Západu je ale nedostatek strategick­é soustředěn­osti. Hyperaktiv­ita, krátká pozornost a bezmyšlenk­ovité jednání.

Tolik Münchau. Vcelku lze souhlasit, nevíme ale, kde v Evropě autor zrovna bydlí. U nás by ale mělo být prioritou držet odsud Rusa co nejdál. Dále by prioritou měly být růst, jednoduché obchodní dohody a čitelné strategick­é zájmy. Každopádně dobrý nápad je úloha, aby si každý zkusil definovat dvě priority pro svůj stát. A třeba dvě pro Evropu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia