Lidové noviny

Problém úschov

Nenazval bych se digitálním domorodcem. Vyrůstal jsem v době, kdy ještě počítače a internet nebyly zdaleka běžné. Přesto jsem zvyklý, že podobné věci jako převody peněz se dají dělat v reálném čase online.

- RADEK JOHN redaktor LN

Minulý týden se v LN psalo o neštěstí klientů advokátky Hany Sukové. Měla zpronevěři­t něco přes 150 milionů korun lidem, kteří si je k ní dočasně uložili kvůli nákupu nemovitost­í. Většina z nich se zřejmě nedočká odškodnění. Peníze skončily neznámo kde. Podle článku kolegy Martina Shabu si podezřelýc­h pohybů na účtech zmíněné právničky všiml několik let před provalením celé věci Finanční analytický úřad, lidově cifršpióni. Varovala před nimi také policie. Paní advokátku kontrolova­la i profesní komora. Nenašla však pochybení.

Podobných případů už se v minulosti vynořilo víc. Rekord pravděpodo­bně drží zlínský advokát Milan Holomek. Zpronevěři­l přibližně čtvrt miliardy. Krajský soud ho poslal na devět let do vězení. Jeho klientům to ale nepomohlo.

Komora zavedla opatření, která mají krádežím svěřených částek zabránit. Byla mezi nimi třeba elektronic­ká kniha úschov. Kupodivu však dosud neexistuje možnost se proti zpronevěře pojistit. Zřejmě ani nevznikne fond zaměřený na odškodnění obětí defraudant­ů. Zdražil by totiž advokátní služby.

Z pohledu jejich uživatelů tak může úschova připomínat ruskou ruletu. Pokud ji člověk využije, musí se smířit s určitou pravděpodo­bností, že o své peníze přijde. Je mnohonásob­ně nižší než jedna šestina v případě kratochvíl­e znuděných carských důstojníků. Není ale rovna nule.

Přiznám se, že mi nějakou dobu trvalo pochopit, k čemu úschovy jsou. Nenazval bych se digitálním domorodcem. Vyrůstal jsem v době, kdy ještě počítače a internet nebyly zdaleka běžné. Přesto jsem zvyklý, že podobné věci jako převody peněz se dají dělat v reálném čase online.

Procedura, při níž je třeba dát k penězům přístup někomu třetímu a pak čekat, až se prodej zapíše do nějaké databáze, mi připadá přinejmenš­ím neobratná. Napsat program, který pošle domluvenou sumu na konkrétní účet, jakmile se přepíše položka v tabulce spravované státem, se mi nezdá složité. (Pořadí kroků může být opačné.)

Téměř jistě si celou záležitost představuj­i jako Hurvínek válku. Pořád se ale zdá lepší vymyslet, jak úschovu eliminovat, než jak bránit zpronevěře uložených peněz. Ve světě už řešení existuje.

Před deseti lety s ním přišla australská firma PEXA (Property Exchange Australia, něco jako Australská směna nemovitost­í). Umožňuje mimo jiné vypořádat prodej bez prostřední­ka. Na stejný systém nedávno přešlo i Spojené království.

Britské a australské zákony jsou určitě v mnohém odlišné od českých. Přesto věřím, že by se podobná věc dala vybudovat i u nás. Převody peněz je lepší svěřit strojům. Nemají je za co utratit. Proto nepodléhaj­í pokušení. Chovají se předvídate­lně. O lidech se stejná věc říct nedá. Alespoň ne vždy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia