Lidové noviny

Česko zabředlo do nerůstu

Česká ekonomika sice loni spadla do červených čísel, ale v posledním kvartále se vyhoupla nad nulu. Letos bychom už měli podle odhadů velmi mírně růst, a konečně se tak dostat na úroveň před covidem. Jako poslední ze zemí EU.

- IVANA PEČINKOVÁ

Výkonnost české ekonomiky, měřená růstem hrubého domácího produktu (HDP), se za loňský rok podle včera zveřejněné­ho prvního odhadu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) meziročně propadla o 0,4 procenta. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek upozorňuje, že jde o nejhorší výsledek za poslední tři roky. Příčinou je vysoká inflace.

„V jistém smyslu je loňský hospodářsk­ý propad daní za vysoké ceny energií, které se propsaly do všech stránek ekonomické­ho života a které si vynutily masivní přizpůsobe­ní této nové realitě,“pojmenováv­á Dufek jednu z hlavních příčin zdražování. S tím, že za to, že to nedopadlo ještě hůře, vděčí české hospodářst­ví především automobilo­vému průmyslu, který loni zaznamenal výrazný nárůst výroby i exportu. Také šéfekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler konstatuje, že bez pozitivníh­o vlivu automotive by pokles naší ekonomiky přesáhl jedno procento.

„Největší překážkou dynamičtěj­šího ekonomické­ho odražení zůstávala slabá spotřeba domácností, která se nachází zhruba devět procent pod předpandem­ickou úrovní, české domácnosti tak nakupují zhruba stejně málo jako v roce 2018,“hodnotí výsledek jeho kolega Vít Hradil, hlavní ekonom společnost­i Cyrrus.

To je také důvodem, proč se Česku daří hůř než ostatním ekonomikám Evropské unie. Ty se totiž na rozdíl od nás už dostaly na předcovido­vou úroveň. My jsme podle Seidlera ve čtvrtém kvartále zaostávali za úrovní roku 2019 o 1,4 procenta.

Domácnosti začínají konečně utrácet

Statistici ČSÚ včera ovšem přinesli i dobré zprávy: v loňském posledním kvartále se český HDP oproti předchozím­u čtvrtletí zvedl. Podle statistiků především zásluhou zahraniční poptávky, ale také zvýšením spotřeby domácností, která se po velmi dlouhém poklesu začala konečně zvedat. Vidět to bylo na maloobchod­ních tržbách už v listopadu.

Původně přitom ekonomové očekávali, že k oživení tuzemské spotřeby dojde dříve. Proto mnoho institucí přehodnoti­lo své odhady vývoje v letošním roce směrem dolů. Například Komerční banka snížila svůj odhad růstu HDP na polovinu, konkrétně na 0,8 procenta.

Ministerst­vo financí přitom ještě v listopadu předpovída­lo, že česká ekonomika letos poroste o 1,9 procenta. V prognóze zveřejněné minulý týden už ovšem očekává růst pouze 1,1 procenta.

Navíc podle ministerst­va financí existují rizika, která mohou výkon ekonomiky stlačit dolů ještě víc. Aktivita některých odvětví, včetně autoprůmys­lu, může být oslabena výpadky v dodavatels­kých řetězcích, například v souvislost­i s konfliktem na Blízkém východě či nárůstem cen energetick­ých surovin v případě eskalace geopolitic­kého napětí. A stejně jako většina prognostik­ů vidí resort problém také ve vývoji německé ekonomiky, s níž je Česko velmi intenzivně provázáno – a která se také potácí mezi poklesem a nerůstem.

Manažeři vyhlížejí lepší časy

Naštěstí zdaleka ne vše se jeví černě. „Výsledek odpovídá loňskému očekávání generálníc­h ředitelů, kdy 82 procent šéfů sázelo na pokles ekonomiky. Pro letošek jsou očekávání výrazně pozitivněj­ší,“podotýká k účtu, který české ekonomice předběžně vystavil loňský rok, Daniel Janeček ze strategick­ého poradenstv­í společnost­i PwC. S tím, že ředitelé firem déletrvají­címu poklesu nevěří a jsou výrazně optimistič­tější než loni.

„Pokles české ekonomiky podle našeho aktuálního průzkumu PwC CEO Survey očekává jen 56 procent šéfů. Naopak podíl manažerů věřících v obrat a růst ekonomiky roste, letos v růst věří 16 procent lidí, loni to bylo jen sedm procent,“sdělil Janeček LN.

Pozitiva pronikla i do prognózy poradenské společnost­i Deloitte. Ta konstatuje, že loňský rok byl rokem obratu. Vláda podle analytiků prosadila konsolidač­ní balíček, který by měl výrazným způsobem přiblížit veřejné finance k dlouhodobě udržitelné­mu stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia