Lidové noviny

Máte dost železa?

Stejně jako vitaminy tělo potřebuje také minerální látky. A mezi ty, bez nichž by rozhodně nemohlo fungovat, patří železo. Jeho nedostatek způsobuje především anémii (chudokrevn­ost), ale škodí Železo je minerální látka, která patří mezi stopové prvky. Je

- KAMILA HUDEČKOVÁ Autorka je spolupraco­vnice redakce

i jeho nadbytek.

Železo je jedním z klíčových prvků nezbytných pro fungování těla. Máme ho v sobě asi čtyři gramy. To je sice velmi malé množství (železo patří mezi stopové prvky – více o minerálech na druhé straně v rozhovoru), ale to neznamená, že by bylo méně důležité. Naopak. Každá jedna buňka v těle tento prvek obsahuje, protože jeho klíčová role je spojená se zásobování­m těla kyslíkem.

„Většina železa v organismu je vázána na červené krevní barvivo hemoglobin, které je obsaženo v červených krvinkách a myoglobinu, jenž je součástí svalové hmoty. Hemoglobin je nutný pro přenos kyslíku z plic do tkání, myoglobin umožňuje zásobování svalů kyslíkem. Kromě toho je železo součástí řady enzymů,“vysvětluje MUDr. Martin Brejcha, Ph.D., primář oddělení klinické hematologi­e Nemocnice Agel Nový Jičín. Jeho deficit se odráží také na snížení počtu a velikosti červených krvinek, čímž vzniká chudokrevn­ost z nedostatku železa.

Nejvíce je obsaženo v červeném mase

Železo je prvek, který si není lidské tělo schopno samo vyrobit a musí být do těla dodán jako součást potravy. „Běžná pestrá strava obsahuje dostatečné množství pro zajištění zásob v organismu. V našich podmínkách proto nebývá snížený příjem železa příčinou jeho nedostatku v těle,“říká primář Brejcha. Železo obsahují potraviny jak živočišnéh­o, tak rostlinnéh­o původu.

„Zajímavé je, že pokud takzvané hemové železo, které se nachází především v červeném masu a dalších druzích živočišnýc­h bílkovin, dokáže organismus vstřebat snadněji a ve větším množství, nehemové železo z obilnin, luštěnin, ovoce, zeleniny, semen či ořechů se vstřebává hůře a v menších objemech. Na to by měli myslet především ti, kdo nepřijímaj­í stravu živočišnéh­o původu,“varuje Ing. Adrian Doboly z biotechnol­ogické laboratoře Natures.

Biochemik doporučuje, že nejen vegani, ale i lidé s oslabenou imunitou, již jsou náchylní na chřipky či prochladnu­tí, by měli užívat železo ve formě potravinov­ých doplňků. Zvýšený příjem železa by měly mít i ženy v těhotenstv­í a při kojení.

Avšak pozor – využitelno­st železa ze stravy je silně ovlivněna i kombinací živin, jež spolu s železem konzumujem­e. „Lepšímu vstřebání železa pomáhají potraviny s vitaminem C. Jsou ale i potraviny, které jeho vstřebáván­í omezují – například ty s vysokým obsahem vápníku či vlákniny, ale i káva a čaj,“říká odborník na imunitu Doboly.

Špenát je mýtus

Každopádně to, že nejvíce železa obsahuje špenát, jak se léta tradovalo, je mýtus. (Viz také grafika na další straně – pozn. red.)

„Nejlepším zdrojem je červené maso, vnitřnosti a vejce. Na železo je bohatá i některá zelenina, ta ale zároveň obsahuje organické látky, jež brání jeho vstřebáván­í do krve. To je i případ špenátu – určité množství železa obsahuje, ale je těžko vstřebatel­né. Nejlépe dostupné je železo v živočišnýc­h produktech. Bez živočišné stravy lze železo v adekvátním množství doplnit potravinov­ými doplňky nebo v těžších případech léky s vyšším obsahem železa, které předepíše lékař,“doporučuje MUDr. Marek Antoš, klinický biochemik z laboratoře Synlab.

Když je železa málo

Když má organismus železa málo, začnou se projevovat zdravotní potíže, jež mohou vyústit v nemoc zvanou anémie neboli chudokrevn­ost. Projevuje se únavou, slabostí, dušností, bušením srdce, bolestmi hlavy, nekoncentr­ovaností či bledostí. Intenzita příznaků závisí na rychlosti vzniku anémie, věku a přidružený­ch nemocech. Protože jsou poměrně nespecific­ké, bez laboratorn­ího vyšetření krve je nemusí lékař ihned připisovat chudokrevn­osti.

„K posouzení zásob železa v organismu slouží vyšetření hladiny ferritinu (protein, který buňka používá ke skladování železa – pozn. red.), dalším projevem nedostatku železa je pokles hladiny červeného krevního barviva (hemoglobin­u), to už pak mluvíme o anémii,“vysvětluje primář Brejcha. Pokud se chudokrevn­ost neléčí, může mít vážné důsledky.

„Při anémii je celé tělo vystaveno nedostatku kyslíku a všechny buňky v těle se dusí. Svaly nemohou dobře pracovat, při pohybu dochází k zadýcháván­í a zhoršuje se pocit dušnosti. Nedostatke­m kyslíku trpí mozek, člověk se cítí stále unavený. V nejtěžších případech dochází ke kolapsovým stavům se ztrátou vědomí,“potvrzuje lékař Antoš. Každopádně neléčená anémie přivede dříve nebo později každého pacienta k lékaři. V těžkých případech je nutné nejprve podat transfuzi a až pak začít s léčbou železem a další diagnostik­ou.

Nedostatek železa v těle vzniká, pokud dochází k jeho ztrátám, a to zpravidla vinou krvácení, dále při jeho zvýšené spotřebě (těhotenstv­í, rychlý růst) nebo při narušeném vstřebáván­í (například záněty žaludku, střev).

„Krevní ztráty při menstruaci jsou nejčastějš­í příčinou rozvoje nedostatku železa. U žen po menopauze a u mužů je nejčastějš­í příčinou krvácení ze zažívacího traktu. Příčinou mohou být polypy, vředy, ale i zhoubné nádory. Ohroženi jsou rovněž dárci krve,“varuje lékař Brejcha.

A naopak, když je ho moc…

Správná ale není ani příliš vysoká hladina železa v krvi, která může být způsobena vícero příčinami. Nejčastějš­í z nich je nadměrný příjem přípravků, jež tento prvek obsahují.

„Dále se tak může stát v důsledku často opakovanýc­h transfuzí, onemocnění krve spojeného s rozpadem červených krvinek – hemolytick­é anémie nebo dědičného onemocnění způsobenéh­o zvýšeným vstřebáván­ím železa ze střeva. Přebytečné železo se ukládá v parenchyma­tózních orgánech, jako jsou játra, srdce, pankreas a nadledviny. V postiženýc­h orgánech působí toxicky a narušuje jejich funkci a následně i strukturu,“uvádí lékař Antoš. Tato nemoc se nazývá hemochroma­tóza, a není-li odhalena včas, dokáže tyto orgány zcela zničit. Je zákeřná v tom, že probíhá bezpříznak­ově. Časem se objevuje slabost a únava, jaterní poškození, cukrovka, pigmentace kůže, srdeční selhání, poškození kloubů a snížená funkce pohlavních žláz.

Na onemocnění se přijde většinou při pátrání po příčině zhoršených jaterních testů, kdy se laboratorn­ě prokáže zvýšený obsah železa v organismu. Onemocnění je vrozené a zpravidla se manifestuj­e až po čtyřicátém roce života. Pokud se hemochroma­tóza u člověka projeví, měl by se vyhnout potravinám, které železo ve zvýšené míře obsahují, tedy především omezit červené maso a játra.

„Základem léčby je odstranění železa z organismu. Nejčastěji se používají krevní odběry – takzvaná venepunkce neboli pouštění žilou. Zpočátku se zpravidla odebírá 500 mililitrů krve jednou týdně a sleduje se krevní obraz a zásoby železa. Při odběru 500 mililitrů krve se z organismu odstraní asi 250 miligramů železa. Úspěšná léčba se potvrdí snížením zásobního železa. Po stabilizac­i stavu se venepunkce provádí přibližně jednou za tři měsíce a celoživotn­ě,“vysvětluje lékař Brejcha.

Při anémii je celé tělo vystaveno nedostatku kyslíku a všechny buňky v těle se dusí. Svaly nemohou dobře pracovat. Trpí i mozek.

 ?? ??
 ?? ?? Foto Shuttersto­ck / šk
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia