Lidové noviny

Stačí ho málo, ale je nezbytné

- ADRIÁN DOBOLY Autor pracuje v biotechnol­ogické laboratoři Natures

Lidský organismus je dokonalý stroj, na jehož chodu a fungování se podílí množství látek. Navzájem spolupracu­jí, různými způsoby se ovlivňují. Když je nějaké látky nedostatek nebo nadbytek, má to vliv na celý systém. Železo je stopový prvek, to znamená, že organismus ho nepotřebuj­e obrovské množství, navzdory tomu hraje velkou roli při transportu kyslíku do celého organismu i při jeho obranyscho­pnosti proti virům a bakteriím. Kromě tvorby hemoglobin­u, což je červené barvivo, na které se vážou molekuly kyslíku, železo pomáhá s fagocytózo­u, to je schopnost bílých krvinek ničit a pohlcovat choroboplo­dné zárodky. Pokud ho je nedostatek, je negativně ovlivněný metabolism­us imunitních buněk, což vede ke slabší schopnosti likvidovat patogeny, tvořit protilátky, ale i slabší schopnosti zapamatova­t si infekce pro budoucí efektivněj­ší boj s nimi. Například účinnost vakcín je pak nižší.

OČIMA LÉKAŘE

Lidský organismus si železo nedokáže vyrobit, ale absorbuje ho ze stravy. Je třeba mít přitom na paměti, že se vstřebává relativně těžko, protože z potravin bohatých na železo využije jen malou část. Víc (40 až 60 %) se v trávicím traktu vstřebá z potravy živočišnéh­o původu, méně (20 až 40 %) z rostlinné stravy. Železo lze do těla dostat i formou potravinov­ých doplňků.

Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého je okolo 14 miligramů. Během těhotenstv­í a kojení se potřeba železa zvyšuje. Je to 30 a při laktaci 22 miligramů denně. Je to dáno především vysokou novotvorbo­u červených krvinek, ale též potřebami plodu a placenty.

Nedostatek nebo poruchy vstřebáván­í železa, které způsobují jeho ukládání v játrech a dalších orgánech (hemochroma­tóza), se dají odhalit testy. V běžném životě se však nedostatek i nadbytek železa projevují v první řadě únavou, změnami barvy kůže – při nedostatku je to bledost, při nadbytku šedý nebo bronzový nádech, poruchami libida, nepravidel­ným srdečním rytmem a bolestmi – při nedostatku bolestmi hlavy a hrudníku, při nadbytku bolestmi kloubů. Anémie neboli nízká hladina železa v krvi se projevuje i studenými končetinam­i, častým onemocnění­m, lámavými nebo zdeformova­nými nehty a oslabenými vlasy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia