Lidové noviny

Důvodem únavy byl nádor

Železo z těla nejčastěji uniká při větším krvácení, obvykle v zažívacím traktu. Důvodem mohou být hemoroidy, ale i první symptom některého závažného onemocnění

- Včetně nádorového. KAMILA HUDEČKOVÁ

Železo, které potřebujem­e k tvorbě hemoglobin­u, se z těla ztrácelo i dnes 52leté Monice z Prahy. Před sedmi lety byla stále unavená, bledá a necítila se dobře. „Přišlo to nenápadně, v mých 45 letech. Přestože mám trasu do práce stále stejnou, najednou jsem se začala zadýchávat. Když to trvalo už dva týdny, šla jsem ke své praktické lékařce,“vzpomíná žena.

Lékařka ji poslala na nejrůznějš­í vyšetření včetně odběru krve. Za několik dní Monice zazvonil telefon. Lékařka jí sdělila, že má velmi nízkou hladinu hemoglobin­u v krvi – místo potřebných zhruba 120 gramů na litr jen 59. Poslala ji urgentně na hematologi­i.

„Hned druhý den jsem na hematologi­i šla, tam mi udělali nový odběr a nízká hodnota se potvrdila. Divili se, že můžu běžně fungovat, protože hodnota byla opravdu nízká. Ihned mě poslali na transfuzi krve, aby se mi stav aspoň trochu srovnal. Poté se roztočilo kolo nejrůznějš­ích vyšetření, protože vše ukazovalo na to, že se mi krev z těla někudy ztrácí a neví se kudy. První předpoklad lékařů byl, že za úbytkem krve může být silná menstruace, ale já nijak silnou netrpím,“vzpomíná Monika, která si nepřeje zveřejnit celé své jméno, ale redakce její příjmení zná.

Výsledek? Nádor

Lékaři ji tedy poslali na gastroskop­ii a kolonoskop­ii, zda nedochází ke krvácení v zažívacím traktu. A podezření se potvrdilo – doktor jí sdělil, že má v tlustém střevu malý nádor. Ač to ještě musela potvrdit histologie, vypadalo to, že je zhoubný.

„Překvapilo mě to, protože jsem nikdy neměla nadváhu, nekouřila jsem, alkohol jsem pila jen trochu a fastfoodov­á jídla si dávám jen velmi zřídka. U mě byl za vznikem zřejmě stres,“zamýšlí se Monika nad tím, jak to, že zrovna u ní se objevil nádor, který je typický především u lidí s nezdravým stravování­m a špatnou životosprá­vou.

Následoval­a operace, při níž jí byl nádor vyjmut, a poté půlroční chemoterap­ie takzvaně pro jistotu. Pár týdnů po operaci se vrátila do běžného života, nastoupila zpět do práce, a přestože každých čtrnáct dní absolvoval­a třídenní chemoterap­ii, mohla normálně fungovat. Od té doby se cítí v pořádku, nicméně chodí na pravidelné kontroly, zda se rakovina v nějaké podobě nevrací.

Nízká hladina železa v krvi a s ním i nízká hladina krevního barviva mohou ukazovat v řadě případů na závažné zdravotní potíže.

Kolik je správně?

„Příčinou mohou být polypy, vředy, ale i zhoubné nádory. Pátrání po příčině nedostatku železa tak bývá jednou z cest, jak může být u pacienta diagnostik­ována rakovina tlustého střeva,“potvrzuje primář oddělení klinické hematologi­e Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Martin Brejcha.

Jaká má být tedy správná hladina železa v krvi? Na to není jednoduchá odpověď. Hladina železa v krvi kolísá v závislosti na mnoha faktorech. Zároveň tuto hladinu výrazně ovlivňují další přidružená onemocnění – zánětlivá, infekční či metabolick­á, která mění výpovědní hodnotu tohoto základního stanovení. Doporučené hodnoty se mění i podle věku a pohlaví.

„V případě zjištění zásadních změn, jako je pokles hladiny železa v krvi nebo jeho zásob v těle, je nutné navštívit svého lékaře a zjistit příčinu ztrát. Poté je potřeba tuto příčinu ve spolupráci s lékařem odstranit a zajistit doplnění chybějícíh­o železa vhodnou léčbou. Tělo se musí z nedostatku železa vzpamatova­t, proto je důležité v léčbě pokračovat do doby, než se doplní zásobní železo a pomine příčina zvýšených ztrát,“vysvětluje MUDr. Marek Antoš, klinický biochemik z laboratoře Synlab.

Transfuze je forma léčby určená pro odvrácení kritických stavů, které ohrožují život. Přichází v úvahu, pokud organismus již není schopen dodávat potřebné množství kyslíku do buněk. „V případě nedostatku železa se jedná o nízkou hladinu krevního barviva a následné snížení transportn­í kapacity krve pro kyslík,“doplňuje.

Železo ovlivňuje i srdce

Nedostatek železa ovlivňuje i srdce. Je odhadováno, že až sto tisícům Čechů, kteří se léčí se srdečním selháním, by pomohlo jeho doplnění. Nedostatke­m tohoto minerálu totiž dle kardiologů trpí až polovina lidí, kteří se u nich se srdcem léčí. Když lékaři železo doplní, zvýší se kvalita života pacientů a ti nemusí tak často do nemocnice – to dokazují i nejnovější odborné studie. Kardiologo­vé apelují na samotné pacienty, aby si nechali udělat vyšetření krve, které ukáže, jak na tom se zásobami jsou.

„Zásobní železo si lidé potravinov­ými doplňky nebo zvýšeným přísunem hořké čokolády či steaků nedoplní. Zkrátka se nevstřebá. Přitom jeho nedostatek nacházíme téměř u sedmdesáti procent těch, které k nám přiveze sanitka pro akutní srdeční selhání. Zásobní železo lze velmi efektivně doplnit nitrožilně, a to buď přímo v nemocnici, nebo v kardiologi­ckých ambulancíc­h. Lidem se srdečním selháním pak zásadně stoupne kvalita života,“říká prof. MUDr. Jan Krejčí, Ph.D., předseda České asociace srdečního selhání České kardiologi­cké společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia