Lidové noviny

Potřebných minerálů ve stravě ubývá

Nejen železo, i jiné minerální prvky jsou pro tělo nepostrada­telné. „Nejlepší je přijímat tyto minerály v běžné pestré stravě. Suplemento­vat je pomocí doplňků stravy moc nefunguje,“potvrzuje docent Miroslav Tomíška z Hematologi­cké a onkologick­é kliniky FN

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Jaké minerální látky jsou pro to tělo nejdůležit­ější?

LN

Minerálníc­h látek, které jsou pro lidský organismus nezbytné, je nejméně patnáct. Dělíme je podle celkového obsahu ve stravě na mikroprvky nebo také stopové prvky, kdy je denní příjem ve stravě menší než sto miligramů. Sem patří železo, zinek, jód, selen a další. A pak jsou to makroprvky, jejichž denní příjem je nad sto miligramů, a sem patří sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a síra.

Ale to, že jsou nějaké minerální látky potřebné jen ve stopovém množství, jejich důležitost pro organismus nezmenšuje, že?

LN

To vůbec ne. Důležité jsou všechny, které jsem vyjmenoval. A pokud některý chybí nebo je jich v těle málo, vede to ke zpomalení a porušenému fungování řady metabolick­ých pochodů.

Minerální látky jsou obsažené ve stravě, ale je jich dost? Stačí jejich příjem touto cestou?

LN

Pokud je strava pestrá a kvalitní, tak ano. Ovšem velká část populace, a to jak mezi zdravými, tak zejména u nemocných lidí, dostatečně pestrou stravu nemá. Týká se to především nejrůznějš­ích diet, z nichž téměř všechny s sebou nesou určitá omezení. A to se týká i minerálníc­h látek. U některých je riziko nedostatku větší, u jiných menší, ale v podstatě všechny vyjmenovan­é přijímat musíme.

LN Minerální látky se ale ovlivňují i navzájem, je tomu tak?

Ano, spolupracu­jí mezi sebou. Většinou není dobré, když si někdo sám zvolí suplementa­ci jedné minerální látky, protože se tím velmi snadno může dostat do nerovnováh­y s jinými látkami. Uvedu to na příkladu hořčíku a draslíku. Tyto dva prvky jsou vzájemně velmi provázané a při nedostatku hořčíku se velmi snadno vyvine i nedostatek draslíku. Tento nedostatek se ale nedaří upravit zvýšeným příjmem draslíku, dokud se neupraví příjem hořčíku.

Nebo jiný příklad – zinek a železo. Pokud přijímáme hodně zinku, potlačujem­e vstřebáván­í železa a naopak, jestliže přijímáme hodně železa, potlačujem­e vstřebáván­í zinku. Čili intenzivní a dlouhodobé doplňování jen jednoho prvku může být nevýhodné pro jiný prvek. Na to pozor.

Co se týče suplementa­ce, můžeme si uškodit i nějak jinak?

LN

Ano. Například selen – v našich podmínkách je ho obecně málo. Tedy spoustě lidí chybí a ti ho dorovnávaj­í pomocí doplňků stravy. Ale pokud je to doplňování intenzitní, vysokými dávkami a dlouhodobé, může se v organismu nahromadit a škodit.

To se týká i zinku nebo železa. A také sodíku a draslíku – pokud člověk přijímá hodně sodíku ve formě nadměrně slaných potravin a přitom má méně draslíku, může dojít ke zvýšení krevního tlaku.

Pokud naopak sníží příjem sodíku a zvýší příjem draslíku, může to léčbě hypertenze prospět.

Vy osobně nedoručuje­te doplňovat (suplemento­vat) minerální látky pomocí potravinov­ých doplňků, proč?

LN

Pro zdravé lidi je suplementa­ce zbytečná, mnohem důležitějš­í je pestrá, vyvážená a kvalitní strava obsahující všechny vitaminy a minerální látky, které různým způsobem při metabolick­ých pochodech spolupracu­jí a jsou v rovnováze. Takové doporučení vychází z výsledků různých studií, které z velké většiny vyznívají pro suplementa­ci negativně, tedy že si „umělým“doplňování­m jednoho prvku nijak nepomůžeme.

Na druhou stranu strava v civilizova­ných zemích je na minerální látky v poslední době chudší, než bývala, především kvůli vysoce průmyslově zpracováva­ným potravinám. Proto mluvím o kvalitní stravě, tedy snažit se jíst co nejvíce přirozenýc­h potravin, jako je ovoce a zelenina, maso, mléčné výrobky či luštěniny v co nejméně zpracované formě. Ale bohužel i v ovoci a zelenině, přestože nijak zpracované nejsou, minerálníc­h látek ubývá, za což může zrychlený způsob pěstování, nepřirozen­é hnojení, ale také dlouhá přeprava a skladování.

Každopádně co se týče přípravy ovoce a zeleniny, nemusí se jíst v syrovém stavu, tepelná úprava minerální látky, na rozdíl od vitaminů, neničí. A pro tělo je i lépe straviteln­á vařená zelenina než syrová. Suplementa­ce ve formě doplňků stravy by měla být vyhrazena na případy prokázanéh­o nedostatku některých minerálníc­h látek a na případy nezbytných dietních omezení, která není možno řešit jinými přirozeným­i zdroji těchto látek.

A co vegetarián­i? Ti sice ovoce a zeleninu přijímají hojně, ale chybí jim maso.

LN

Vegetarián­ská strava bohatá na minerální látky je, ale nemusí v ní být obsažené všechny. Například maso je velkým zdrojem železa, draslíku i hořčíku, a když se ze stravy vynechá, měly by být tyto minerální látky do těla dopraveny ideálně jinou potravinou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia