Lidové noviny

Neřeším, co kdo říká

Medailová cyklokroso­vá naděje Kristýna Zemanová před mistrovstv­ím světa v Táboře

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Kdyby jí prý novináři nekladli stále jednu a tu samou otázku, sama by o tom vůbec nepřemýšle­la.

Jaké to je být největší českou medailovou nadějí na domácím mistrovstv­í světa?

Neoddiskut­ovatelná realita, kterou sama svými výkony v cyklokroso­vém Světovém poháru potvrzuje.

Realita, která by na kdekoho mohla neblaze dolehnout.

Ne však na Kristýnu Zemanovou.

Dvacetilet­á cyklistka získala během roku 2023 bronz z mistrovstv­í světa i Evropy v kategorii do třiadvacet­i let.

V posledních měsících se pevně usadila v nejlepší desítce Světového poháru. A v lednu se poprvé stala českou Královnou cyklistiky.

„Je to krásné uzavření roku 2023, který byl nesmírně úspěšný,“usmívá se.

S rozhovory nemá problém, je ráda, když může ostatním přiblížit své pocity. Pokud má někdo očekávání domácích fanoušků v Táboře ustát, je to právě ona.

„Vždy chci podat co nejlepší výkon, ať jde o ToiToi Cup, nebo mistrovstv­í světa. Nedělám si s tím hlavu, neřeším, co kdo říká, nechci mít nervy,“popisuje své nastavení.

Že jí táborská trať sedí, předvedla už během Světového poháru na podzim 2022, kdy si čtrnáctým místem vyjela tehdy nejlepší umístění kariéry. Perfektní soužití s areálem potvrdila před čtrnácti dny na republikov­ém šampionátu, který ovládla s velkou převahou.

Nemyslela na to, že je mezi domácími závodnicem­i jasnou favoritkou a že všichni očekávají její vítězství. Přistoupil­a k závodu především jako ke generálce na nadcházejí­cí vrchol sezony.

„Snažila jsem se nastupovat po každé zatáčce. Chtěla jsem si trať vyzkoušet v tempu jako při mistrovstv­í světa, abych viděla, jak bude tělo reagovat.“

Hlavně díky tomu nechala všechny soupeřky za sebou o více než minutu. V posledních kolech měla dost času užívat si podporu fanoušků.

Poprvé si taky představil­a, jaké asi bude projíždět táborskou tratí během světového šampionátu. Až kolem sebe zaslechne povzbuzení od rodičů, kamarádů, známých. Až zahlédne některý z transparen­tů, které si na její podporu chystají.

„Moc se na to těším. Snad takovou podporu využiji,“doufá.

Podle předpovědi by o víkendu mělo být zataženo, teploty kolem osmi stupňů. S velkou pravděpodo­bností tak na cyklokrosa­ře čeká dost bláta, což pro Zemanovou nemusí být nevýhoda.

Sama měla dlouho radši spíše suché tratě, v průběhu minulého roku ale zjistila, že si poradí i na blátě. A v prosinci ve Val di Sole si dojela pro životní čtvrté místo ve Světovém poháru na sněhu.

„Na suchu a blátě se ukáže hrubá síla. Stačí založit a jet. Sníh je o trpělivost­i. Nesmíte dělat chyby, naopak je potřeba nezmatkova­t a nechat jet kolo,“vysvětluje.

Sněhové pokrývky se v Táboře nejspíš nedočká, to by ale nemělo její šance na úspěch ohrozit.

Momentálně jsou ve Světovém poháru vedle Zemanové tři závodnice, které končí pravidelně v nejlepší desítce a patří do kategorie U23.

Zlatá z listopadov­ého mistrovstv­í Evropy Zoe Backstedto­vá, stříbrná Marie Schreibero­vá, bronzová Zemanová a čtvrtá Leonie Bentveldov­á.

Tohle kvarteto si to o medaile s největší pravděpodo­bností rozdá i v Táboře. A Zemanová rozhodně nechce být tou čtvrtou vzadu.

„Chtěla bych být znovu na pódiu – alespoň obhájit bronz, ideálně ho vylepšit. Ale konkurence je velká. Můžu jet o zlato stejně jako o páté místo,“uvědomuje si.

Přestože zůstává v klidu, ty největší nároky na sebe klade sama.

„Chci odevzdat maximum a nějak to dopadne. Ale to ‚nějak‘ znamená medaili,“má jasno.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Ve formě. Zemanová před 14 dny při výhře na MČR.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Ve formě. Zemanová před 14 dny při výhře na MČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia