Lidové noviny

Sto milionů za Zimu. Stoper se vrací z Turína

- ŠTĚPÁN ŤALSKÝ JAN PALIČKA

Může to být přestup české fotbalové zimy. David Zima se vrací do Slavie. Z AC Turín za více než čtyři miliony eur, což je v přepočtu přes 100 milionů korun. Co to znamená pro Slavii?

Pro reprezenta­ci?

Pro Zimu samotného?

Slavia se rozhodla k obchodu, který v klubové historii nemá konkurenci. Aby někdo zaplatil zhruba 110 milionů korun za defenzivní­ho hráče, to vážně nemá obdoby. Podobnou částku utratili slávisté pouze za rumunského špílmachra Nicolae Stancia.

Ještě o víkendu trenér Jindřich Trpišovský vyprávěl, jak se o Zimu bojuje v zákulisí s Hamburkem, který hraje druhou německou ligu: „Z mého pohledu by pro Davida byl ideální návrat do Slavie. Do prostředí, které zná. Boj o titul, Evropská liga a vybudovat si pozici pro mistrovstv­í Evropy.“

Jenže éterem se zároveň šířila zpráva, že se pro třiadvacet­iletého stopera na beton chystají lékařské testy v Hamburku. Řešila se spousta obvyklých detailů. Jestli na hostování bez opce, s opcí, okamžitý přestup.

„Já tvrdím, že by byla škoda, aby hráč jeho kvalit šel do druhé bundesligy,“komentoval to Trpišovský. Po víkendu se dočkal, protože Slavia se především na jeho popud pustila do velké hry. Ne že by na pozici stopera neměla konkurenci, ale když byla možnost získat prověřenéh­o a odhodlanéh­o borce, neváhala. Pamatujete, jak Zimu povýšila do velkého fotbalu, když ho před čtyřmi lety vykoupila z Olomouce? Už tehdy to byl transfer, který vzbudil vzrušení. A možná až trochu pohoršení. Třicet milionů korun za teenagera, který odehrál v lize 157 minut?

Zima se během půldruhého roku vypracoval natolik, že se Slavií získal dva ligové tituly, poskočil do národního týmu a za 150 milionů korun do Turína. Jenže v aktuální sezoně povážlivě strádal. V italské lize hrál sporadicky, spíš vůbec, zápasy sbíral po minutách. Od klubu se dozvěděl, že ani během jara se na jeho pozici pravděpodo­bně nic nezmění. Vzhledem k tomu, že se blíží mistrovstv­í Evropy, musel jednat.

Pryč!

Ale kam?

Původně se Hamburk nezdál jako špatný nápad. Čtvrtý tým druhé bundesligy, tradiční fotbalová značka, velká konkurence, ohromné návštěvy. Jenže druhá liga není zrovna soutěž, kterou by při své volbě preferoval nový reprezenta­ční trenér Ivan Hašek. I kdyby Zima hrál pravidelně.

Tak proto Slavia, ve které bude mít jistě zastání. Levák, vyzkoušený, navíc přichází s precizními taktickými návyky z italské ligy. Otázka je, který ze stoperů Zimův příchod odskáče. Během zimní přípravy to vypadalo, že do základní sestavy míří Masopust, Ogbu a Vlček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia