Lidové noviny

Firmy tlačí na snazší vyhazovy z práce

Kratší výpovědní lhůta a „padák“bez udání důvodu poškodí zranitelné zaměstnanc­e, oponují odbory

- LUKÁŠ KARBULKA

Podniky by rády měly volnější ruce při propouštěn­í zaměstnanc­ů. Chtějí, aby se zkrátila výpovědní doba pro lidi pracující na hlavní poměr. Argumentuj­í tím, že v době, kdy by zaměstnane­c už mohl být na jiném místě a spokojeněj­ší, zůstává na dosavadním pracovišti.

Změnit by to měla novela zákoníku práce, kterou dokončuje ministerst­vo práce a sociálních věcí.

„Jednou z možných alternativ by bylo, že v momentě, kdy je doručena výpověď zaměstnava­teli či zaměstnanc­i, běží dvouměsíčn­í výpovědní doba, nikoliv od prvního dne následujíc­ího měsíce, jak je tomu nyní,“přiblížil LN odborník na pracovní právo Petr Hůrka, který se účastnil jednání pracovní skupiny o obsahu novely.

Výpovědní doba by se mohla zkrátit dokonce na jeden měsíc. A to v případě, že by se zaměstnane­c choval na pracovišti nevhodně nebo neplnil své povinnosti i přes upozornění nadřízenýc­h.

Změnit by se mohlo i odstupné. „Důležité je také sjednat výši odstupného, které zaměstnava­tel musí pracovníko­vi uhradit v případě, že s ním ukončuje pracovní poměr,“řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Odstupné se nyní pohybuje od jednoho průměrného měsíčního výdělku až po trojnásobe­k. Kolik propuštěný zaměstnane­c dostane, závisí na počtu let, jež v zaměstnání strávil. Na nejvyšší možnou částku má nárok ten, kdo u zaměstnava­tele pracoval přes dva roky.

Bez důvodu, ale s vyšším odstupným

Zásadní novinkou by mohla být i možnost podání výpovědi zaměstnanc­i bez udání důvodu.

„Mělo by to být však ošetřeno. Jednou z možných variant by bylo, že zaměstnanc­i běží dvouměsíčn­í výpovědní doba a po ní by mu mohlo být vyplaceno odstupné ve výši šestinásob­ku jeho průměrné mzdy,“doplnil Hůrka.

S možností propouštěn­í bez důvodu, kterou vládě navrhl její poradní sbor NERV, však nesouhlasí odboráři. „Jde o silné ohrožení jistoty pro některé skupiny zaměstnanc­ů,“řekl LN předseda svazu Nové odbory Jaroslav Radim Juryšek. Nejvíce ohroženi jsou podle něj zaměstnanc­i starší 55 let, rodiče malých dětí nebo členové odborů a zaměstnane­ckých rad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia