Lidové noviny

Jaderný tendr: čtyři bloky a bez Američanů

-

Nabídky podali všichni tři oslovení potenciáln­í dodavatelé na konci října. Vyhodnocen­í má na starosti investor, tedy energetick­á firma ČEZ, a tým vybraných expertů. A poslední slovo má vláda, jež včera rozhodla, že nepustí dál americký Westinghou­se, zatímco Francouze a Korejce požádá o doplnění zadání – kalkulaci ceny v případě rozšíření zakázky až na čtyři jaderné bloky, každý o výkonu zhruba 1000 megawattů. Dva ze čtyř bloků by měly vzniknout vedle stávajícíc­h dvou v Temelíně, kde stát původně s rozšířením produkce jaderné elektřiny nepočítal.

„Dosavadní průběh tendru ukazuje, že dodávka více reaktorů současně by nám mohla zajistit nižší cenu až o čtvrtinu u jednoho reaktoru,“uvedl po včerejším jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet až po vyhodnocen­í nabídek rozhodne, kolik bloků se bude stavět.

Že by Westinghou­se zaváhal?

Energetick­ý gigant Westinghou­se má ale smůlu. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) nesplnil předepsané podmínky, hlavním problémem údajně bylo, že jeho plán nebyl závazný, a tudíž nemohl být při hodnocení srovnateln­ý. V nabídce společnost­i Westinghou­se podle vlády dále nebyl jednoznačn­ě určen subjekt, který by byl zodpovědný za kvalitu díla.

Zatímco ale koaliční politici plus zástupci opozičního hnutí

ANO náhlý záměr na rozšíření stavby z jednoho na případně až čtyři bloky podporují, mnozí experti z energetick­ého oboru spíš kroutí hlavou. Upozorňují na rizika tak obrovské investice, případně kritizují, že stát zájemcům změnil podmínky v poslední fázi výběrového řízení.

Exšéf ČEZ varuje

„Rozhodovat se z nezávaznýc­h nabídek na čtyři bloky vede k ohrožení důvěryhodn­osti tendru a k výrazné možnosti napadení tohoto vyhodnocen­í. Důvodem je to, že dva z nabízející­ch neznají lokalitu jaderné elektrárny Temelín, a tedy nemohou dát kredibilní závaznou nabídku na třetí a čtvrtý blok v Temelíně,“řekl bývalý generální ředitel ČEZ a někdejší vládní zmocněnec pro energetiku Jaroslav Míl LN, jež na záměr stavby až čtyř bloků upozornily už v prosinci.

Tou dvojicí nabízející­ch, která nebyla seznámena podrobně s lokalitou elektrárny Temelín, je myšlen francouzsk­ý koncern EDF a korejský KHNP. Přesto tyto dva ve výběrovém řízení postupují dál a vláda po nich nyní žádá cenovou nabídku i pro dva temelínské bloky.

„Změnit či doplnit takhle v pokročilé fázi tendru zadání je nešťastné a nefér. Proti rozšíření projektu z jednoho možná až na čtyři jaderné bloky nic nemám. Ale musíme si být vědomi, že to má obrovská technologi­cká, časová i finanční rizika,“reaguje nezávislý energetick­ý expert Jiří Gavor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia