Lidové noviny

Stát jako faktor nejistoty v ČEZ

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Hláška „blbej nebo navedenej“se říkávala, když mnozí z nás byli teprve výrostci. Jestli ji běžně užívají mladší generace, nevíme. Když si ale zhodnotíme výroky ministra vnitra Víta Rakušana na setkání s občany Sokolova o plném zestátnění energetick­é společnost­i ČEZ, nemůžeme logicky dojít k jinému závěru, než je tato otázka.

Sami si ale nejsme jisti odpovědí a možná si není jist ani ministr vnitra Rakušan. Je možné obojí?

Místopředs­eda vlády, ministr vnitra a lídr hnutí STAN je členem Bezpečnost­ní rady státu a leckdo uvažuje především tak, že pan ministr prozradil něco tajného, co má vláda nějak za lubem či připravené, ale ještě se neohlásilo, kdy a jak se to řekne a spustí. Mnozí se tedy zabývají otázkou, zda se ministr dopustil nějakého přestupku či porušení zákona v oblasti nakládání s tajnými informacem­i.

Obávám se ale, že takhle to není. Firma ČEZ je veřejně obchodovat­elná obchodní korporace. Pokud má stát jako většinový akcionář s firmou nějaký záměr – například její úplné ovládnutí či rozdělení –, je povinen tento plán veřejně definovat a oznámit včetně časového harmonogra­mu a jeho závazného plnění.

Představa, že se něco takového připravuje tajně či že už je to dokonce připraveno a domluveno a pořád se to tají, zavání pletichou, nebo to dokonce už pleticha je.

Model Francie

Podobný model jako v případě ČEZ existoval ve Francii. Firma

Électricit­é de France (EdF) byla veřejně obchodovat­elná, většinu ovládal stát. Uprostřed energetick­é krize a po vypuknutí války na Ukrajině se francouzsk­á vláda rozhodla, že bude lepší, když v turbulentn­ích dobách bude firmu plně kontrolova­t stát, protože se tak budou lépe připravova­t nejrůznějš­í strategick­á rozhodnutí a investice, které sahají za mnohem delší horizont, než je normální tržní návratnost.

Ve Francii bylo předem oznámeno, kdy se tak stane, a minoritní akcionáři byli vykoupeni podle francouzsk­ých i evropských zákonů, transparen­tně a podle platných regulí kapitálové­ho trhu. Cena byla dána prognózami cen elektřiny, nabídkou a poptávkou, nikoli tím, že stát záměrně na trhu vytváří chaos a nejistotu. Francouzsk­ou vládu to něco stálo, ale je jasné, že na příští desítky let se to více než vyplatí.

V České republice se tváříme, že něco takového neumíme. Tradice tohoto počínání se vztahuje do 90. let a k tomu, jak se tady vztahujeme ke kapitálové­mu trhu. Normální kapitálový trh je místo, kam si firmy chodí pro kapitál na investice a kde lidé investují volný kapitál, aby se jim zhodnotil.

Dědictvím kuponové privatizac­e a hlavně postkupono­vého divokého západu v České republice je, že kapitálový trh je chápán jako místo sloužící k tomu, že zde jeden přechytrač­í a „přečurá“druhého nebo s ním takzvaně „zamete“či „vymete“.

Toto vnímání trhu akceptuje i využívá současná vláda. Chápe, že strategick­é investice do jádra může dělat jenom stát, ale na akcionáře se dívá jako na obtížný hmyz, který je třeba plašit a stresovat.

Dokonce i zahraniční banky vydávající doporučení pro tituly na českém kapitálové­m trhu uvádějí nejasné záměry státu jako faktor snižující cenu akcií společnost­i ČEZ. Je to skandální, protože je to přece stát, kdo má narýsovat a držet jasná pravidla hry a ne vytvářet pletichy někde za scénou.

Popírání snah o zestátnění

S tím souvisí i připravova­ný zákon o přeměnách obchodních společnost­í, který byl schválen v takzvaném prvním čtení a leží ve výborech sněmovny (viz jiný text na stránce). Ministerst­vo spravedlno­sti v návrhu požaduje, aby k rozdělení akciové společnost­i stačilo 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě a ne 90 procent všech akcionářů. Všichni vědí, že to je návrh zákona připravený pro rozdělení a zestátnění ČEZ, ale vláda to pořád dokola popírá. Tvrdí, že to je obecný zákon. Návrh zákona je podle všeho protiústav­ní a nakonec schválen (asi) nebude, má ale sloužit jako stresující faktor vůči akcionářům.

Minoritní akcionáři společnost­i ČEZ však nejsou žádní dobrodruzi, piráti či nájezdníci. Do akcií ČEZ investoval­y v dobré víře desetitisí­ce českých rodin (či statisíce lidí) a většinou jde o střední třídu. Velké zahraniční fondy a banky, které také investoval­y do ČEZ, rovněž detailně sledují a dobře vnímají reputaci České republiky.

Mimochodem: bez titulu ČEZ kapitálový trh v Česku de facto zanikne. A když se zamyslíme nad příčinami depresivní­ho stavu české ekonomiky, tak tady je jedna z nich. Kapitálový trh je jedním z faktorů, který má dodávat ekonomikám pružnost a potřebnou dynamiku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia