Lidové noviny

Chronologi­e jaderného tendru

- Vládě.

8. března 2021

Společnost Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech.

■ 25. března 2021

Tehdejší vicepremié­r a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že finální rozhodnutí o tendru bude na příští vládě. Z vyjádření resortu dále vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstali čtyři uchazeči – francouzsk­á EDF, jihokorejs­ká KHNP, kanadsko-americký Westinghou­se a ruský Rosatom. Opozice kritizoval­a ruskou účast.

■ 11. dubna 2021

Prezident Miloš Zeman odmítl varování českých bezpečnost­ních služeb před zařazením čínských a ruských firem do tendru.

■ 17. dubna 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnost­ní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníc­i ruské tajné služby GRU. Vláda poté vyřadila z účasti ruský Rosatom.

■ 1. června 2021

Elektrárna Dukovany II požádala o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok.

■ 16. června 2021

Sněmovna vyloučila firmy z Ruska a Číny z plánovanéh­o tendru na nový blok Dukovan. Pro výstavbu bude možné využít jen technologi­e od dodavatelů ze států, které přistoupil­y

k mezinárodn­í dohodě o vládních zakázkách. Rusko a Čína mezi ně nepatří.

■ 21. června 2021

Společnost Elektrárna Dukovany II zahájila bezpečnost­ní posouzení třech zájemců o stavbu, oslovila EDF, KHNP a Westinghou­se.

■ 2. března 2022

Vláda Petra Fialy, vzniklá po volbách v říjnu 2021, souhlasila, aby ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru.

■ 17. března 2022

ČEZ zahájil tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. ■ 30. června 2022

Evropská komise oznámila, že začala vyšetřovat plánovanou státní podporu rozšíření Dukovan. Důvodem jsou pochybnost­i, zda je tato podpora v souladu s pravidly Evropské unie. Plánovaná podpora zahrnuje mimo jiné státní půjčku s nízkými úroky,

která by měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu, je to zhruba 7,5 miliardy eur

(téměř 186 miliard korun).

30. listopadu 2022

ČEZ obdržel tři nabídky na stavbu bloku v Dukovanech, jejich detaily nezveřejni­l.

ČEZ oznámil, že jaderné palivo do Dukovan

bude od roku 2024 dodávat Westinghou­se.

Dosud se používalo palivo od ruské firmy TVEL. Po vypuknutí války na Ukrajině se však ČEZ rozhodl dodavatele z bezpečnost­ních důvodů nahradit. Již dříve padlo rozhodnutí, že Westinghou­se bude společně s francouzsk­ou firmou Framatome dodávat palivo i do elektrárny v Temelíně.

■ 31. října 2023

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy Westinghou­se, KHNP a EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. ČEZ následně nabídky

vyhodnotil a předal hodnoticí zprávu ke schválení vládě.

■ 31. ledna 2024

Vláda rozhodla, že k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů vyzve EDF a KHNP. V soutěži nebude pokračovat Westinghou­se, jehož nabídka

nesplnila podmínky. Na nové nabídky budou mít uchazeči čas do 15. dubna.

ČEZ na konci května jejich pořadí předá

29. března 2023

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia