Lidové noviny

Firmy tlačí na snazší vyhazovy

-

Podle odborů je však problém pracovního trhu, který chtějí tvůrci návrhu nového zákona rozhýbat, na straně státu.

„Nízká ochrana propuštěný­ch zaměstnanc­ů a nedostateč­ná podpora ze strany státu nutí zaměstnanc­e bát se změny zaměstnání a snižuje jejich vůli dohodnout se se zaměstnava­telem na ukončení pracovního poměru,“řekl LN Jaroslav Radim Juryšek, předseda svazu Nové odbory. Pokud se dnes někdo podle něj ocitne na Úřadu práce, je to pro něj ponižující zkušenost. „Pokud by úřady fungovaly skutečně jako pomocná ruka státu a zprostředk­ovatel práce, pak bych se zmíněných změn nebál,“doplnil.

Juryšek nesouhlasí ani s prodloužen­ím zkušební doby ze tří měsíců na čtyři u běžných zaměstnanc­ů a ze šesti měsíců na osm u pracovníků na vedoucích pozicích. „Je to naprosto zbytečné. Zaměstnava­tel i zaměstnane­c mají dost času na to, aby se navzájem poznali a vyzkoušeli si své dovednosti i požadavky. Tuto lhůtu považujeme za dostatečně dlouhou,“dodal odborář.

Skandinávs­ký model pracovního trhu...

Návrh naopak chválí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank: „Při tak nízké míře nezaměstna­nosti, která v Česku už řadu let prakticky není žádný sociální problém, si myslím, že je vhodná doba tuto reformu provést,“řekl LN. Loni v prosinci bylo v Česku bez práce přes 279 tisíc lidí, míra nezaměstna­nosti činila 3,7 procenta – dva procentní body pod průměrem EU.

Podle Kovandy snadnější propouštěn­í zvýší motivaci zaměstnanc­ů. „Povede to k růstu produktivi­ty pracovníka i firmy, což v dlouhodobé­m horizontu může stát za výraznější­m růstem ekonomiky,“soudí ekonom.

To vše by měla zaručit inspirace takzvaným skandinávs­kým modelem trhu práce, který již několik let úspěšně využívá například Dánsko.

... dostane český kabát

Skupina vedená ministerst­vem práce a sociálních věcí pracuje na novele zákoníku práce od loňského podzimu. „Termínový plán je bezesporu ambiciózní a naším přáním je, aby vláda projednala tuto novelu do půl roku,“sdělil LN viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohdan Wojnar, který se schůzek účastnil. Novela by tak nejspíš mohla nabýt účinnosti začátkem příštího roku.

Nyní ministerst­vo práce formuluje přesné znění novely. „Obdrželi jsme zhruba 120 podnětů, které projednává­me v odborné pracovní skupině i na koaliční úrovni. O finální podobě navrhovaný­ch opatření budeme informovat, jakmile to bude možné. Předpoklád­áme, že se tak stane v průběhu února,“uvedl mluvčí resortu Jakub Augusta.

Změna zákoníku práce cílená zejména na hlavní pracovní poměry má do budoucna podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zvednout českou ekonomiku. Rozhýbání trhu práce by mělo pomoci s růstem hrubého domácího produktu. Ten se má podle Stanjurova resortu letos navýšit o 1,2 procenta, což je ovšem o 0,7 procenta méně, než se předpoklád­alo ještě loni v listopadu.

„Když vidíte dlouhodobě nulovou nezaměstna­nost, tak není žádný důvod, abychom nerozvolni­li vztahy mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem,“řekl Stanjura s tím, že je to jedna z hlavních věcí, které bude chtít prosadit. Je součástí 37 návrhů Národní ekonomické rady vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia