Lidové noviny

EU zvažuje postih, když Orbán nepomůže Kyjevu

- ROBERT SCHUSTER

Dnes nastane v Bruselu hodina pravdy. Má se rozhodnout, zda Evropská unie pošle finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu korun). Vyvrcholí tak spor mezi 26 členskými státy EU a Maďarskem, které loni v prosinci návrh vetovalo. Premiér Viktor Orbán nesouhlasi­l, aby peníze Ukrajině šly ze stávajícíh­o unijního rozpočtu. Vláda v Kyjevě je potřebuje, aby zajistila fungování státu, který již skoro dva roky čelí ruské vojenské agresi.

Před mimořádným summitem Evropské unie se její zástupci snažili zapůsobit na maďarskou vládu, aby svůj odpor vzdala. Zkraje týdne se postarala o rozruch zpráva britského listu Financial Times (FT). S odvoláním na důvěrný dokument, do něhož jeho redaktoři nahlédli, napsal, že v případě Orbánova nesouhlasu se chystá EU podniknout kroky, jež by mohly výrazně oslabit maďarské hospodářst­ví.

V dokumentu se přímo píše o zasažení „slabých míst hospodářst­ví“. Podle tohoto plánu by ostatní premiéři vydali veřejné prohlášení o zastavení veškerých plateb Maďarsku z unijních fondů, a to s odkazem na „nekonstruk­tivní chování maďarského ministersk­ého předsedy“.

Oslabení měny a vyšší úroky státních dluhopisů

O jak citlivou záležitost by mohlo jít, ukázala bezprostře­dní reakce finančních trhů na zprávu FT. Maďarská měna oslabila a výnosy referenční­ch desetiletý­ch dluhopisů vzrostly na nejvyšší hodnotu od loňského prosince.

Maďarsko se již od dob covidové pandemie potýká s vysokou inflací a rovněž s vysokými náklady na správu státního dluhu. Pozastaven­í výplaty veškerých finančních prostředků Maďarsku by tak mohlo být spojeno s očekáváním, že zahraniční investoři ztratí důvěru v jeho ekonomiku. Což by ohrozilo i zachování pracovních míst v zemi.

Není jasné, kdo je v pozadí dokumentu. Kancelář předsedy Evropské rady Charlese Michela, který unijní summity svolává, uvedla, že jde údajně o pracovní materiál vypracovan­ý sekretariá­tem Evropské rady. Text prý vznikl z vlastní iniciativy a shrnoval aktuální situaci maďarského hospodářst­ví. Zároveň nemá zakládat jakýkoli plán proti Budapešti.

Orbán opakovaně prohlásil, že nebude souhlasit se změnou společného rozpočtu EU, která by umožnila větší pomoc Ukrajině. Stejně tak, že nedovolí další společné půjčky na získání potřebných prostředků. Jako alternativ­u Unie zvažuje, že by se na potřebných 50 miliard eur složily vlády ostatních členů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia