Lidové noviny

Ukrajina dostala nové střely z USA

Loni vyvinutý raketový systém má dostřel 150 kilometrů ● Ukrajinci spekulují o chystané výměně nejvyššího velitele Zalužného

- LUBOŠ JIRSA

Na rusko-ukrajinské­m bojišti se objevila nová zbraň. Ukrajincům měla včera ze Spojených států dorazit první zásilka raketových střel nazvaných Ground-Launched Small Diameter Bomb. Jde o rakety malého průměru odpalované ze země, které mají mít dolet až 150 kilometrů.

Ukrajina je tak první zemí na světě, která tento nově vyvinutý zbraňový systém nasadí v ostrém boji. Američanům a jejich spojencům tak Ukrajinci mohou následně předat důležité poznatky.

Samotný systém má sestávat z naváděné nálože o hmotnosti něco málo přes sto kilogramů, která je připevněná k raketovému motoru a vysílaná z pozemních odpalovačů. Konkrétně by podle odborníků mohlo jít o raketomety HIMARS či MLRS M270. Americká armáda disponuje podobnou střelou, odpalovano­u ze vzduchu, doplnil zpravodajs­ký web Politico.

„Dává to Ukrajincům hlubší údernou schopnost, kterou dosud neměli, doplňuje jejich arzenál palby na velké vzdálenost­i. Je to šíp v toulci navíc, který jim umožní udělat víc,“citoval Politico zkraje tohoto týdne jednoho z amerických úředníků, který si ale přál zůstat v anonymitě.

Další šíp v ukrajinské­m toulci

Vývojářem novinky, která se objeví na Ukrajině, je americká společnost Boeing – jinak známá hlavně výrobou letadel – ve spolupráci se švédskou firmou Saab. Zkoušky nového zbraňového systému proběhly dle agentury Reuters 16. ledna na střelnici Eglin Air Force Base na Floridě. Odpal šesti raket nad Mexickým zálivem prý dopadl úspěšně.

Američané ještě neměli adekvátní prostor nově vyrobenou zbraň vyzkoušet na bojišti, Ukrajincům ovšem přijde vhod. Prodloužen­ý dostřel Kyjevu umožní zasáhnout ruské síly a infrastruk­turu za frontovými liniemi v době, kdy obě strany války zůstávají v patové situaci a spíše než cokoliv jiného drží své pozice.

Americká vláda dohodu o dodávkách na Ukrajinu podle webu Politico uzavřela s Boeingem už zkraje roku 2023. Tedy ještě před tím, než Washington musel koncem loňského roku pomoc Ukrajině přerušit, jelikož se v Kongresu demokraté s republikán­y už několik měsíců nedohodli na podobě rozpočtu na výdaje souvisejíc­í s Ukrajinou. S tímto výdajem se však již počítalo, a proto současné neshody mezi americkými politiky nebyly překážkou.

Budanov místo Zalužného?

Otázkou nyní je, zda na nasazení nového bojového prostředku bude dohlížet i současný vrchní velitel ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Valerij Zalužnyj. Tomu podle deníku Financial Times v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl novou funkci – post poradce pro obranu. Zalužnyj to ale odmítl.

Jedním z favoritů na Zalužného místo je podle ukrajinský­ch médií šéf vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov. O odvolání Zalužného se totiž spekuluje již delší dobu, a objevily se dokonce i zprávy, že právě od pondělí svou funkci již fakticky nevykonává. To ovšem Kyjev důrazně popřel. „Vážení novináři, odpovíme všem najednou: Ne, není to pravda,“uvedlo v pondělí večer na komunikačn­í platformě Telegram ukrajinské ministerst­vo obrany.

Skutečnost­í ovšem je, že vztahy mezi Zelenským a generálem Zalužným jsou napjaté už delší dobu. Katalyzáto­rem byl zejména Zalužného rozhovor pro britský týdeník The Economist zkraje listopadu. Zalužnyj v něm v podstatě uznal, že se ukrajinská protiofenz­iva, k níž s velkým očekáváním vzhlíželi i spojenci, příliš nepovedla. Rusko dnes stále okupuje téměř pětinu Ukrajiny a rozsáhlá území, jak bylo v plánu, se Kyjevu zpět získat nepodařilo. Zelenskyj na Zalužného rozhovor tehdy reagoval velmi zdrženlivě a generálovo hodnocení odmítl.

Korupce na resortu obrany

Co se týče armádních struktur Kyjeva, vyplouvají v posledních dnech na povrch i další problémy. Pět vysoce postavenýc­h úředníků ministerst­va obrany a šéfů přidružený­ch společnost­í je podle tamní kontrarozv­ědky Služby bezpečnost­i Ukrajiny (SBU) vyšetřován­o pro korupci v souvislost­i se zakázkou v přepočtu za zhruba 900 milionů korun.

Dle SBU se zpronevěra týkala nákupu minometnýc­h granátů pro armádu v létě roku 2022. Po uzavření kontraktu došlo k provedení platby, přičemž část peněz putovala do zahraničí. Žádné ze slibovanýc­h zbraní však na Ukrajinu nikdy dodány nebyly.

Právě korupce byla už v minulosti hlavní překážkou ukrajinský­ch snah o vstup do Evropské unie. Intenzivně se proti ní snaží bojovat i Zelenskyj, který tento týden zveřejnil své příjmy za minulé roky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia