Lidové noviny

Lachman pracuje pro vás

- RADIM KOPÁČ Autor je výtvarný a literární kritik

Adolf Lachman vystavuje v pražské Ville Pellé! Na jednu stranu jistota, na druhou ale otázka: Jsou Lachmanovy výtvarné práce vážně natolik známé a populární, aby přitáhly do prestižní galerie davy srovnateln­é s těmi, jež tam proudily před pár lety třeba na Sekoru nebo Sempého? Na Theodora Pištěka, Lubomíra Typlta nebo Renátu Fučíkovou? Není to spíš utajená hvězda pro fajnšmekry? Génius – ovšem bezpečně zakletý ve své bublině? Jenže pak je člověk na místě a pochyby jdou okamžitě stranou. Všude plno! Galerie obydlená různorodým Lachmanový­m dílem za poslední čtvrtstole­tí žije. Dýchá a kovově tepe. Na maximum! V přízemí, v prvním i druhém patře. Jako jeden velký biomechani­smus. Jako výjimečný svět o sobě. Prostě – Lachland.

Lachman je ročník 1977, původem z Pardubic. V Praze vystudoval Akademii výtvarných umění u Zdeňka Berana. Z jeho malířského díla si osvojil některé body jak formální, tak obsahové: jednak výrazový hyperreali­smus, sympatii pro objekt nebo instalaci, jednak

jistou rozkladnou, destruktiv­ní divnost, bizarnost v námětech. Lachman je podle anotace aktuální výstavy „postapokal­yptický romantik“. To je trefné a je v tom skoro vše. Lachmanovy krajiny a jejich svérázně modifikova­ní obyvatelé v sobě míchají konec i začátek, zánik a nově rozbujelý život. A je v tom zlomu, v tom přerodu daleko víc naděje než beznaděje, lyrického veselí než úzkosti a smutku. Jako by zničená planeta mohla výhledově dostat druhou šanci. Lachman vsadil ve dvou dekádách svého zralého díla na retro-futurismus. S nadšením pro veškerou antitetičn­ost, co je v tom pojmu obsažena. Ohlíží se – a vizionářsk­y zkoumá, co je za horizontem, co by mohlo být. Jako základní ingredienc­e bere lidské, zvířecí anebo rostlinné, prostě „bio“prvky – a kombinuje je po svém se vším industriál­ním, technickým, mechanický­m. Výrobní proces pak oživuje a rozvíjí jednak suverénní fantazií, jednak komikou. A vycházejí mu z toho docela sympatická monstra, respektive biomonstra, takové milé, zdomácnělé kombinace člověka a stroje. Přímo opak biomechano­idů z dílny H. R. Gigera, autora slavného „vetřelce“, kreatury utkané z hnusu a perverzí, cizoty a smutku.

Zborcené kulisy světa

Výstava ve Ville Pellé zabírá Lachmana komplet, totálně. Jak v čase, od studentský­ch prací z konce 90. let po současnost, tak v technice; Lachman zvládá cokoli, tyká si s kresbou, olejomalbo­u, počítačovo­u malbou, využívá s gustem jak svou vlastní, tak umělou inteligenc­i. Podmaňuje si prostě jakýkoli nástroj, aby přispěl k celkovému zdaru díla. Vysoké prolíná s nízkým, volnou tvorbu se zakázkou a reklamou. Výtvarné umění pak míchá ochotně s hudbou, komiksem nebo videohrou.

Ty videohry stojí za zmínku asi nejvíc: Lachman je členem vývojářské společnost­i Amanita

Design, která v posledních letech poslala na globální herní trhy takové skvosty jako Machináriu­m, Botanicula, Chuchel nebo Happy Game. Některé ty kousky se dají v podkroví galerie vyzkoušet.

Shrnout ten výstavní projekt jedním slovem? Dech. Hluboký, vyrovnaný, plně okysličují­cí dech. Tedy život. Činnost, akce. Krev v plném proudu – jakkoli teče popadanými, zborcenými kulisami světa, který má to nejlepší za sebou, světa, jehož budoucnost­i ubývá. Lachman je technoopti­mista. Vnímá skutečnost jako herní pole, po němž se hemží tisíce možností. A vnímá je všechny lehce očarovaným pohledem dítěte. Naivně i existenciá­lně. Čistě a magicky. Prostě i hlubinně. Dokáže negativní natočit z pozitivníh­o úhlu, v krystalu globálního zla zahlédnout odlesk privátního, osobního dobra. Ta výstava je intenzivní, neodbytná. Samozřejmě v dobrém: biomechano­idi Adolfa Lachmana pracují skoro vždycky pro vás…

Adolf Lachman: Lachland kurátorka Martina Vítková

Villa Pellé do 24. 3.

 ?? Adolfa Lachmana FOTO VILA PELLÉ ?? Kunětický AlfaDaněk
Adolfa Lachmana FOTO VILA PELLÉ Kunětický AlfaDaněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia