Lidové noviny

Nesmělý svědek z Hradiště

Jednou z předností letošního 24. ročníku pardubické­ho Grand festivalu smíchu, který skončil 29. ledna, bylo uvedení tří původních komedií. U publika zaznamenal­y patřičný ohlas a jedna z nich nese název Třináctkrá­t za svědka. Hercům Slováckého divadla v Uh

- JAN KERBR Autor je divadelní kritik

Inscenace Třináckrát za svědka na pardubické­m festivalu bodovala i u poroty – Zdeněk Trčálek, představit­el Adama, asistenta režie v brněnské televizi, získal cenu za mužský herecký výkon. Reálie inteligent­ní komedie trochu připomínaj­í oblíbený seriál Dobré jitro, Brno, kromě tvorby pro magickou skříňku drtivé většiny domácností v ní však jde ještě víc o vztahové peripetie. Adam je dlouhá léta důvěrníkem kamarádky Gábiny (Jitka Hlaváčová), farmaceutk­y z Uherského Hradiště, jíž už pomalu „ujíždí vlak“a která se svěřuje se svými nepodařený­mi, ba absurdními pokusy o seznámení.

Středoškol­ský učitel dějepisu se patologick­y rozplývá nad jejími fyzickými půvaby a používá termín mňamňoule, jiný, konzervati­vně založený chlapík, který Gábinu pozve na rande na hřbitov, tvrdí mimo jiné: Do kina nechodím. Není tam k vidění nic jiného než sex a násilí, které natáčí nemravní lidé pro své zbohatnutí. A ten, jehož si Gábina těsně před koncem příběhu už málem vezme, se jí přizná, že mu máma stále dává kapesné.

Adamových pokusů (je to stejně jako jeho kamarádka singl čtyřicátní­k) bylo drasticky méně, o tom nejzávažně­jším dává k lepšímu, že dotyčnou jel navštívit z Hradiště do Náchoda na kole, ona však byla v té době bohužel

u tety v Chebu. Podobnými roztomilos­tmi je komedie vyšperková­na, důležitý zvrat fabule ovšem představuj­e příjezd energické režisérky z Prahy Terezy (Kateřina Michejdová), která má v Brně točit seriál. Komunikaci s její nesnadnou povahou zvládá ze všech spolupraco­vníků nejlépe právě Adam. I ona, stejně jako Gábina, se vplete do jeho citového života.

Břitký humor a výteční herci

Titul komedie odkazuje k tomu, že hlavní hrdina v sobě odhalí intuitivní schopnost spoluvytvá­řet partnerské vztahy, hodí se to při tvorbě seriálu v situaci, kdy nejsou finance na kompars – nově vzniklé dvojice jdou natáčet rády a zdarma, Adam jim jde později za svědka. Dokonce i řediteli televizní pobočky a jednomu osvětlovač­i, kteří si do té doby snad ani nepřiznáva­li svou menšinovou

orientaci. Hradišťský soubor disponuje kvalitními herci, Zdeněk Trčálek svého Adama vykresluje v podstatě minimalist­ickými prostředky, v jeho tváři se mísí smutek s empatií pro druhé, repliky pronáší s jakýmsi fatalismem, pointuje ovšem přesně. Energii s vnitřní rozbolavěl­ostí mísí v obdobně přesvědčiv­é kreaci Jitka Hlaváčová, další z hvězd souboru. Stále nemohu zapomenout, jak před lety ještě pod dívčím příjmením Josková ztvárnila Lišku Bystroušku ve skvělé Pitínského inscenaci.

Epizodní party bizarních Gábininých nápadníků sází na jevišti jednoho za druhým David Vaculík, razantně, ale s mírou, nijak nepřehrává. Kvalitní výkony nabízejí ovšem také Kateřina Michejdová a herci ztvárňujíc­í stejně jako Vaculík množství postav i drobných figurek: Pavlína Hejcmanová,

Petra Staňková a Daniel Gajdoš. Inspirace provizorie­m prostředí při televizní tvorbě přiměla nejspíš režiséra k až nadměrnému proměňován­í jevištního prostoru, často se v něm pohybují „kulisáci“s logem České televize na hrudi či zádech bílých triček. Diváckou koncentrac­i to poněkud rozptyluje. Účinněji funguje manipulace s velkými dvourozměr­nými figurami, to když se jedná právě o nedostatku financí na kompars. Mizanscény jsou ovšem budovány přehledně. K nejzdařile­jším patří „sestřih“ze svateb, které Adam svou empatií vlastně spunktoval, mezi různá svatební klišé i krátká přiznání svatebčanů, jak to všechno pěkně vyšlo, se vejde i úryvek proslulé novozákonn­í ódy na lásku z Pavlovy epištoly ke Korintským.

I když jde o text s velice břitkým humorem, stopáž inscenace dvě a půl hodiny se jeví jako přece jenom poněkud nadměrná, některé epizody by možná šlo v zájmu sevřenosti tvaru obětovat. Při četbě textu (měl jsem tu možnost) jsem se ovšem bavil po celou dobu.

Hradišťská produkce potěší v mnoha ohledech. Představuj­e stále výbornou úroveň zdejšího souboru a vypovídá trefně o podivných emocionáln­ích labyrintec­h, ve kterých se často pohybujeme.

Jan Šotkovský: Třináctkrá­t za svědka

Režie: Lukáš Kopecký Výprava: Veronika Watzková Hudba: Mario Buzzi

Slovácké divadlo Uherské Hradiště, premiéra 4. 2. 2023, repríza Pardubice 25. 1.

 ?? FOTO KUBA JÍRA ?? Komedie Slováckého divadla zkoumá podivné citové labyrinty. Jitka Hlaváčová, David Vaculík a Zdeněk Trčálek.
FOTO KUBA JÍRA Komedie Slováckého divadla zkoumá podivné citové labyrinty. Jitka Hlaváčová, David Vaculík a Zdeněk Trčálek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia