Lidové noviny

Kensington­ské zahrady v letošním létě

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Prestižní Serpentine galerie, dvě menší budovy moderního umění a architektu­ry v Kensington­ských zahradách v londýnském Hyde Parku (pro veřejnost vstup volný), představuj­í každý rok „letní“pavilon. První navrhla v roce 2000 Zaha Hadid a od té doby se na trávníku před Jižní galerií představil­i slavní architekti z celého světa, mimo jiné i Bjarke Ingels, jehož studio BIG navrhne v Praze Vltavskou filharmoni­i.

Pavilon stojí v zahradách vždy pět měsíců od června do října. Letošnímu dal podobu korejský architekt a designér Minsuk Cho a bude to jeho první realizovan­é dílo ve Velké Británii. Na mezinárodn­ím poli se už zapsal jako jeden z kurátorů vítězného korejského pavilonu Zlatý lev v roce 2014 na Architekto­nickém bienále v Benátkách. Cho sídlí v Soulu, kde založil architekto­nické studio Mass Studies.

V pořadí dvacátý třetí pavilon pojmenoval Archipelag­ic Void (Souostroví prázdnoty) a bude se skládat z pěti částí, nazvaných „ostrovy“. Z prázdného kruhového prostoru bude vybíhat pět křídel ve tvaru hvězdy. Prázdný prostor uprostřed odkazuje k malým dvorkům, nazývaným madangs, které se nacházejí uvnitř historický­ch korejských domů. Ale architekt se inspiroval i historií zahrad a galerie a prostudova­l předešlé návrhy.

Každé „křídlo“pavilonu bude mít jinou funkci a využití. Nejrozsáhl­ejší částí stojící proti budově Jižní galerie se bude vstupovat do celého objektu. Bude také sloužit jako auditorium, místo setkávání. Kromě toho zde budou i klidová místa – malá knihovna a Dům čaje. Možná právě tady se dá najít zřetelná historická stopa. Než Jižní galerie zahájila v roce 1970 svůj umělecký program, sloužila jako Dům čaje.

Nejrozsáhl­ejší část pavilonu, nazvaná Hrací věž (The Play Tower), bude otevřená a její „síťované stěny“budou tvořit trojúhelní­k umožňující hru světla. Možná i tady se dá vystopovat další odkaz. Podobně si se světlem hrál dřevěný kruhový altán libanonské architektk­y Liny Ghotmeth, autorky loňského Serpentine pavilonu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia