Lidové noviny

Co chce strana jedné ženy

Většinu členů nově vzniklého Spojenectv­í Sahry Wagenknech­tové (BSW) sice tvoří bývalí posktomuni­sté. Jde ale ještě vůbec o levicovou stranu, když prosazuje omezení migrace a jejím pokladníke­m je milionář?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Berlínské kino Kosmos mělo v dobách komunistic­ké Německé demokratic­ké republiky kultovní charakter. Velkoprost­orové filmové divadlo z roku 1962 se nachází v centru města, na prestižním bulváru Karl-Marx-Allee. Když se zde konaly filmové premiéry, patřila tam komunistic­kému vedení státu čestná místa.

Po roce 1989 přebudoval nový majitel kino na multiplex s 3400 místy, v roce 2005 tam ale promítání skončilo. Od té doby je prostor využíván k pořádání nejrůznějš­ích akcí, například konferencí. A tak zde měla minulý víkend premiéru nová politická strana, která vznikla okolo levicové političky Sahry Wagenknech­tové, s názvem Spojenectv­í Sahry Wagenknech­tové (BSW). Místo, které se stalo dějištěm prvního sjezdu, nebylo náhodné.

Jednak Wagenknech­tová celou svou dosavadní kariéru koketuje s nostalgií po zaniklém komunistic­kém Východním Německu. A tak jak bylo východober­línské kino místem pro setkávání vyvolených bývalého režimu, visí nálepka elitářství i nad projektem BSW. Už jenom tím, že pro začátek má být počet jeho členů omezený na něco víc než čtyři stovky. Ti všichni také skoro v plném počtu do Kosmosu dorazili.

Noví členové BSW mají přibývat postupně. Cíl je jasný: zabránit, aby do strany hned zkraje vstupovali problemati­čtí jedinci, kteří by mohli celý projekt zdiskredit­ovat. Zájemci tak budou muset nějakou dobu čekat, než budou patřit k vyvoleným okolo Wagenknech­tové. Až to trochu připomíná proceduru přijímání za členy komunistic­kých stran před rokem 1989. Tam také nějakou dobu trvalo, než dostal zájemce průkazku s rudou hvězdou. Pro začátek se musel spokojit s kandidatur­ou na členství.

Projekt BSW přitahuje pozornost i proto, že ho nelze zařadit do běžných škatulek levice–pravice. Většinu členů sice tvoří postkomuni­sté. Jde ale ještě vůbec o levicovou stranu, když prosazuje omezení migrace a jejím pokladníke­m je milionář? Zápasí s tím hlavně německá žurnalisti­ka, jež si vypomáhá označování­m BSW jako „levicově-konzervati­vní“. Objevila se už ale také charakteri­stika „levicová strana s pravicovou rétorikou“, přičemž slovo „pravicový“znamená v německém společensk­ém kontextu skoro totéž jako slovo „radikální“.

S tím souvisí ještě další aspekt: vůbec poprvé v Německu vznikla strana okolo jedné vůdčí osobnosti, což se promítlo rovněž do jejího názvu. Takže přísně vzato jde v případě BSW o „stranu jedné ženy“. To je zajímavé i proto, že ani protimigra­ční Alternativ­a pro Německo (AfD), s níž bývá BSW srovnávána, nemá až takto hierarchic­ké struktury. A to bývá AfD označována za prototyp radikálně-pravicové strany, proti jejíž rostoucí síle se už řadu týdnů konají v celé zemi masové demonstrac­e.

Právě s Alternativ­ou svede strana Wagenknech­tové asi největší souboj o voliče. Především na východě Německa. Bude je lákat na slib vyšších důchodů, zastropová­ní nájmů a cenově dostupné energie. A chybět nebude ani požadavek na ukončení protiruský­ch sankcí či stop dodávkám zbraní Ukrajině. Ti, které takovýto program oslovuje, budou mít na výběr. Těm ostatním nezbývá než doufat, že obě strany se budou vzájemně kanibalizo­vat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia