Lidové noviny

Pellegrini vs. Korčok

Význam volby slovenskéh­o prezidenta roste s napětím mezi Ficovou vládou a jeho kritiky

- KAMILA PEŠEKOVÁ komentátor­ka Českého rozhlasu

Nejdůležit­ější politická událost letošního roku na Slovensku, tedy volba prezidenta, dostala přesnější kontury. V úterý o půlnoci se uzavřely seznamy prezidents­kých kandidátů, kteří se rozhodli zúčastnit letošního klání.

Do voleb hlavy státu, které proběhnou koncem března, potažmo začátkem dubna, půjde jedenáct kandidátů. Už dnes se ale dá říct, kteří dva mají největší šance postoupit do případného druhého kola. Podle průzkumu agentury Focus by současný šéf slovenskéh­o parlamentu a zároveň předseda strany Hlas – sociální demokracie Peter Pellegrini získal 38 procent hlasů. Na druhém místě by skončil bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok, toho by podpořilo téměř 36 procent voličů. Ve druhém kole by byl jejich rozdíl větší, Pellegrini by oslovil 54 procent, Korčok 46 procent. Zároveň platí, že Pellegrini byl ve zvažovaném duelu s Korčokem favoritem už v dobách, kdy ani jeden z nich ještě kandidatur­u oficiálně nevyhlásil.

Navzdory nevelkým kompetencí­m

O Petrovi Pellegrini­m se dá říct, že je stálicí slovenské politiky posledních let. Od roku byl 2006 poslancem Národní rady Slovenské republiky za stranu Směr – sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Do širšího povědomí veřejnosti se dostal v roce 2018 během celospoleč­enské krize, kterou vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. V této situaci se stal Pellegrini po Ficovi premiérem.

Po dvou letech ve funkci a po prohraných parlamentn­ích volbách odešel ze strany Směr a založil si vlastní politický subjekt, stranu Hlas. I když několikrát zopakoval, že kvůli osobním neshodám jeho další spolupráce s Robertem Ficem není možná, nakonec po loňských zářijových parlamentn­ích volbách uzavřel právě s Ficovou stranou a Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka vládní koalici. Pellegrini­ho příznivci oceňují jeho umírněnost a vůli ke kompromisů­m. Naopak kritici mu vyčítají nevýraznos­t, absenci vlastního názoru, proto si kvůli tomu vysloužil přezdívku „podržtaška“.

Naproti tomu Ivan Korčok je v politice relativně nový. Třicet let působil v diplomatic­kých službách. Jako velvyslane­c v Německu, při Evropské unii nebo také ve Spojených státech amerických. V roce 2020 se stal ministrem zahraniční­ch věcí Slovenska. Korčok vždy deklaroval svůj jasný proevropsk­ý a prozápadní postoj, který ve funkci ministra také potvrzoval. Právě to vadí jeho kritikům, včetně hlasů z dezinforma­ční scény, které v něm vidí agenta amerických zájmů. Jeho příznivci na něm naopak oceňují jeho slušnost, kultivovan­ost, přehled, schopnost mluvit několika světovými jazyky.

I když slovenský prezident nemá velké kompetence, volba příští slovenské hlavy státu nabývá na významu v souvislost­i s dosavadním působením Ficovy vlády. Možná bude prohlašova­t opak, ale Pellegrini bude považován za kandidáta vládní koalice, bez ohledu na to, jestli bude mít její oficiální podporu. Kroky Ficovy vlády svojí razancí zatím nepřispíva­jí k uklidnění celospoleč­enské situace, naopak, vyvolávají další protesty občanů. Proto je i Pellegrini­ho kandidatur­a spojena s rizikem, že se to negativně odrazí na jeho podpoře. Jako předseda parlamentu zatím Pellegrini neprokázal, že má od vlády odstup. Naopak, je ochotným vykonavate­lem její vůle, jak se ukázalo při projednává­ní návrhu na zrušení speciální prokuratur­y. Sliboval, že nezkrátí rozpravu v Národní radě, ale nakonec to stejně udělal. I proto už některé průzkumy naznačují, že by se mohly začít síly mezi Pellegrini­m a Korčokem vyrovnávat.

O co víc bude současná vláda neústupná a neschopná jakéhokoli dialogu, o to víc může Pellegrini ztrácet. Naopak čím početnější budou protivládn­í protesty, tím se může zvyšovat ochota voličů podpořit protivládn­ího kandidáta.

Pellegrini je ochotným vykonavate­lem vůle Ficovy vlády, jak se ukázalo při projednává­ní návrhu na zrušení speciální prokuratur­y

Kampaň klidná nebude

Pellegrini i Korčok deklarují snahu o slušnou předvolebn­í kampaň. Už teď se ale musejí potýkat s dezinforma­cemi, které se šíří hlavně na sociálních sítích. A i proto se dá očekávat předvolebn­í kampaň, která klidná patrně nebude. Poslední parlamentn­í volby totiž prohloubil­y rozdělení slovenské společnost­i a to bude pokračovat.

Kuriozitou prezidents­kých voleb může být ještě jeden kandidát, již zmiňovaný Andrej Danko. Ten se podle posledního průzkumu těší podpoře jen tří procent voličů, volby tedy podle všeho zásadně neovlivní. Dankova strana SNS by za normálních okolností měla podpořit Pellegrini­ho jako koaličního kandidáta. Andrej Danko má ale s Pellegrini­m neshody, a jak kdysi uvedl, „nešel jsem do vlády proto, aby byl Pellegrini prezidente­m“. Dankovi má údajně vadit Pellegrini­ho umírněnost. Pokud ovšem dojde na druhé kolo, stejně ho nakonec podpoří. Jen za to bude něco chtít a můžeme spekulovat co. Další ministerst­vo? Nebo se bude chtít stát namísto Pellegrini­ho šéfem parlamentu? Nic z toho se nedá vyloučit. Stejně tak, že výsledky slovenskýc­h prezidents­kých voleb mohou být znovu překvapení­m. To se stalo už v letech 2014 a 2019. Anebo počítal tehdy někdo s vítězstvím outsiderů Andreje Kisky a Zuzany Čaputové?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia