Lidové noviny

Chybí tu bafuňářky?

Máloco děláme tak dobře jako ženský sport

- Štěpán Hobza

Vybavuji si diskuse s průměrnými Angličany. Při jmenování Václava Havla, Karla Čapka či Antonína Dvořáka bylo evidentní, že absolutně netuší, o kom je řeč. Zato se jejich tváře spolehlivě rozjasnily při zvuku těchto jmen: Vondroušov­á, Kvitová, Strýcová, Plíšková a Novotná. Právem. České tenistky si svými výkony na Wimbledonu a dalších turnajích vydobyly světové renomé. Totéž se dá říct o dalších českých sportovkyn­ích, jako je Ledecká, Adamczykov­á, Sáblíková. Člověka nutně napadá, že v ženském sportu děláme něco dobře.

Ne tak podle Markéty Pekarové Adamové, která předevčíre­m předsedala sněmovní akci s názvem Postavení žen ve sportu. Ta se zaměřovala primárně na podrepreze­ntaci žen ve sportovníc­h asociacích, v širším slova smyslu si ale dle Pekarové Adamové kladla za cíl také „změnu pohledu širší veřejnosti na ženský sport jako takový“.

I vysokoškol­sky vzdělaný člověk tápe, co to znamená. Jak se širší veřejnost dívá na ženský sport? Znamená to, že s despektem? Fandí se českým sportovkyn­ím méně než jejich mužským protějškům? Jsou snad ženské lyžařky, tenistky či fotbalistk­y vysmívány a odrazovány od výkonu své profese? Těžko.

V textu se dále spílá sportovním asociacím, že na ženský sport dávají jen 30 procent finančních prostředků, zatímco na muže a chlapce jde procent 70. Napadlo autorky konference, že je to kvůli větší členské základně? Jak známo, sportu v mládežnick­ých i dospělých kategoriíc­h dominují početně muži. Ta čísla jsou – nikoli překvapivě – shodná s poměrem financován­í. Podle dat ČOV z roku 2019 jsou členy sportovníc­h klubů ze 70 procent muži. Dívky tvoří 35, dospělé ženy 26 procent.

Konečně si musíme položit otázku, co je hlavním účelem ženského sportu: Mít úspěšné sportovkyn­ě, nebo vyšší počet bafuňářek? Pokud to první, Česká republika je ve vynikající kondici. Pokud to druhé, jsme na tom pravda prachbídně. Netrápí to ale primárně Markétu Pekarovou Adamovou, nikoli sportovce a sportovkyn­ě či jejich fanoušky?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia