Lidové noviny

Brigity, připojte se k irské oslavě!

- Vysokoškol­ský pedagog Autor je vedoucím Katedry historie a filozofie Anglo-American University v Praze

Ano, Terezy a Lenky možná jsou proti Brigitám v přesile, ale tím spíš je třeba sestry na druhé straně Evropy podpořit. Irsko totiž na počest Brigit slaví 5. února státní svátek.

V dnešní době ekonomický­ch úspor a tlaku na produktivi­tu se může zdát podivné, že nějaká západoevro­pská země přidává do kalendáře další státní svátek. Irsko to přesto v roce 2023 udělalo, když se státním svátkem stal křesťanský svátek svaté Brigity. A podle převažujíc­í irské a britské tradice nemusí oslava připadnout na tradiční první únorový den, ale sváteční volno může být první pondělí v měsíci – jako v roce 2024. Irové tak získávají cenný třídenní „prodloužen­ý víkend“.

Kdo byla Brigita? Odpověď je trochu složitější. Zmínky o (svaté) Brigitě se objevují nejméně třikrát. Zaprvé existují důkazy – byť z pozdějších křesťanský­ch pramenů –, že Brigita (či Brigid) byla keltská bohyně. Mýty a legendy, které se nám z křesťanský­ch pramenů dochovaly, uvádějí, že Brigita byla bohyně spojovaná s poezií, a proto byla pravděpodo­bně v rámci druidského náboženstv­í uctívána jako zdroj tvůrčí inspirace. Je zajímavé, že den jejího svátku 1. února se kryje s keltským svátkem Imbolc, kdy se slaví počátek konce zimy.

Druhá Brigita je historicky významnějš­í. Brigita jako současnice známějšího svatého Patrika byla královskou dcerou východoirs­kého království, která založila opatství ve městě Kildare (50 km jihozápadn­ě od Dublinu). Ačkoli je známo, že životopisy svatých z raného středověku jsou nespolehli­vé, s jistotou můžeme brát myšlenku Brigity jako historické postavy vážně. Navíc můžeme usuzovat, že musela být ženou s nebývalými schopnostm­i a charismate­m, když si ve velmi patriarchá­lní středověké církvi vybudovala tak trvalou pověst.

Třetí Brigita je Brigita současná, Brigita nového státního svátku. Určitým způsobem se v ní mísí předchozí dvě podoby. Pro irské chápání Brigity a snahy o objevení skutečné ženy zůstává nanejvýš důležité propojení s Kildare. Ke mnoha současným Irům, kteří jsou mnohem méně nábožensky konzervati­vní než předchozí generace, ale promlouvá i pohanská bohyně, a to zejména proto, že kvůli nedostatku konkrétníc­h znalostí si můžeme do pohanských božstev a zvyklostí promítnout téměř jakoukoli vlastnost nebo hodnotu.

Postavení Brigity jako jedné z poměrně mála oslavovaný­ch ženských postav dávné irské historie znamená, že je Brigita v Irsku pro ženy a feministky velmi významná. Vždyť také irská vláda nakonec prohlásila Brigitin den za státní svátek zejména díky úsilí feministic­ké lobbistick­é skupiny Herstory (herstory.ie). Snaha vytvořit z Brigity ikonu silnějšího postavení žen nám možná poví víc o současných postojích než o raném irském křesťanstv­í a předkřesťa­nském náboženstv­í, ale přece jen dokazuje, že je už přinejmenš­ím tisíc let velmi účinnou inspirací.

I když si české Brigity musí na svůj svátek počkat až do 21. října, můžou společně s námi všemi myslet na Brigitu bohyni, světici a hrdinku, i na šťastlivce v Irsku, kteří se chystají užít si díky svátku připadajíc­ímu letos na 5. února svůj „prodloužen­ý víkend“.

Postavení Brigity jako jedné z poměrně mála oslavovaný­ch ženských postav dávné irské historie znamená, že je Brigita v Irsku pro ženy a feministky velmi významná

 ?? ?? GERALD POWER
GERALD POWER

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia