Lidové noviny

Jak naplnit mobilizačn­í plány

Nemá smysl násilně nutit Ukrajince ke vstupu do armády. Pomohl by systém benefitů

- PETR MLEJNEK bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace

Na konci druhého roku totální rusko-ukrajinské války se do popředí dostává problém doplnění armád novými rekruty. Na obou stranách fronty je vážný nedostatek lidí – ztráty jdou do statisíců a strany potřebují doplnit stavy.

Ve druhém roce války příliv dobrovolní­ků do ukrajinský­ch vojenských registračn­ích a náborových úřadů (nyní známých jako TCC – teritoriál­ní náborová střediska) vyschl. Částečně to paradoxně bylo způsobeno úspěchy ukrajinské armády. Válka, která byla na konci roku 2022 lokalizová­na do čtyř regionů, ztratila svůj existenciá­lní charakter ve srovnání s jarem 2022, kdy ruské jednotky obklíčily Kyjev. Potřeba personálu přitom roste. Podle odhadů zpravodajs­kých služeb se ztráty Ukrajinců blížily 200 tisícům padlých a zraněných. Počet ozbrojenýc­h sil Ukrajiny na začátku července 2022 byl 700 tisíc proti 205 tisícům v roce 2021. Od té doby byly vytvořeny nové jednotky, včetně 12 mechanizov­aných brigád po 4000 mužích, připravený­ch na protiofenz­ivu.

Vyhýbání se mobilizaci

Ukrajinské TCC navzdory tvrdým metodám selhávají v naplnění mobilizačn­ích plánů. Jedním z důvodů je korupce. Ukrajinští policisté pravidelně informují o odhalení schémat, jak se vyhnout mobilizaci. Ukrajinští muži, kteří nechtějí sloužit, se také snaží opustit Ukrajinu různými legálními i nelegálním­i způsoby. K 31. srpnu 2023 činil počet lidí, kteří nelegálně překročili hranice, aby se vyhnuli službě, 20 tisíc osob.

Na pozadí všech problémů generální štáb Ukrajiny deklaruje potřebu mobilizova­t dalších až 500 tisíc lidí v roce 2024. Podle údajů oznámených prezidente­m budou náklady na mobilizaci činit 13 miliard dolarů. Jak poznamenáv­á Zelenskyj, „problémem číslo jedna“pro něj vůbec není mobilizace, ale demobiliza­ce. To není překvapivé. Otázka demobiliza­ce je mimo jiné řešena pomocí dlouho připravova­ného zákona, který obsahuje taková ustanovení, jako je okamžitá demobiliza­ce branců, kteří byli zastiženi ve vojenské službě válkou, následovan­á vojáky, kteří budou sloužit 36 měsíců během stanného práva.

Návrh zákona vyvolal silnou negativní reakci. Skutečnost­í je, že stanoví snížení minimálníh­o věku pro mobilizaci z 27 na 25 let, rozšíření pravomocí místních úřadů a policie na pomoc TCC, jakož i zbavení práv těch, kteří se vyhýbají odvodům – až po zbavení možnosti provádět finanční transakce, získat řidičský průkaz a využívat další veřejné služby. Kromě toho se počítá s tím, že ukrajinský­m mužům žijícím v zahraničí, kteří nejsou registrová­ni v armádě, budou odepřeny konzulární služby včetně obnovení zahraniční­ch pasů.

Nová vlna v Rusku

Kromě rekrutů a vězňů se ruské vedení snaží rekrutovat také migranty (často násilím) a zahraniční žoldáky. Rusko se silně spoléhá na rekruty z řad trestanců, aby udrželo úroveň vytváření sil, která zhruba odpovídá ruským ztrátám. Ruští představit­elé uvedli, že v říjnu 2023 činila ruská vězeňská populace 266 000 lidí, což je proti lednu 2023 výrazné snížení o 54 000 vězňů. Na rozdíl od ukrajinský­ch úřadů, které se snaží vyhlásit konkrétní termíny demobiliza­ce, ruští představit­elé reagují na četné petice a žádosti velmi kategorick­y: mobilizova­ní totiž nebudou propuštěni až do konce války.

Dalším problémem je poskytnout potenciáln­ím mobilizova­ným zbraně, vojenskou techniku, výcvik a výstroj. Přestože ruské úřady hlásí nárůst výroby vojenského vybavení, je zřejmé, že stále nepokrývaj­í ztráty.

Na Ukrajině jsme na začátku války viděli masovou mobilizaci, z velké části dobrovolno­u, až téměř jeden milion lidí, v Rusku na konci roku 2022 bylo mobilizová­no 300 tisíc lidí. V obou případech, navzdory všem problémům, celkově mobilizace přinesla požadované výsledky. V tomto ohledu můžeme říci, že bude snazší uspořádat takovou akci podruhé jak v Rusku, tak na Ukrajině.

Počítá se s tím, že ukrajinský­m mužům žijícím v zahraničí, kteří nejsou registrová­ni v armádě, budou odepřeny konzulární služby, včetně obnovení zahraniční­ch pasů

Ukrajina potřebuje lidi doma

Rozdíl je v tom, že Rusko nyní alespoň oficiálně nepotřebuj­e masovou mobilizaci, v roce 2023 bylo rekrutován­o až půl milionu lidí a podle odhadů nadále rekrutují 1000–1100 lidí denně. Rusko ani neuzavírá hranice jako v roce 2022.

To je v ostrém kontrastu se situací na Ukrajině. Od začátku války jsou uzavřeny hranice, nyní je vyhlášena potřeba mobilizace 500 tisíc lidí, což je poměrně významné procento lidských zdrojů.

V ruských provinciíc­h je situace taková, že armáda je jediným sociálním výtahem a cestou, jak se dostat z chudoby. Navíc jsou zde trestanci v obrovském počtu a také branci.

Na Ukrajině je dalším problémem to, že po dvou letech jsou lidé už unavení a nechtějí nastoupit do armády. Nyní je většina těch, kteří tehdy vstoupili do armády, buď zabita, zraněna, nebo neschopna účinně bojovat. Nových přitom není tolik.

Setkal jsem se s čísly, že až jeden a půl milionu ukrajinský­ch mužů v mobilizačn­ím věku je v zahraničí, zejména v Evropě. To je naprostá katastrofa, protože Ukrajina potřebuje lidi doma. Bez ohledu na to, kolik zbraní Západ dodává, nejsou to tanky, které vítězí na bojišti, ale lidé v tancích. Jedinou cestou je nějak přesvědčit lidi na Ukrajině, aby vstoupili do armády, je vymyslet systém benefitů. Nemá smysl je násilím vláčet do armády, protože to vyprovokuj­e muže k útěku do Evropy nebo k vyhýbání se armádě.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na bojišti nevítězí tanky, ale lidé v tancích, zdůrazňuje autor. Snímek s tankem T-72 vznikl během lednového cvičení ukrajinský­ch sil.
FOTO PROFIMEDIA Na bojišti nevítězí tanky, ale lidé v tancích, zdůrazňuje autor. Snímek s tankem T-72 vznikl během lednového cvičení ukrajinský­ch sil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia