Lidové noviny

Brusel je pro omezení dovozu z Ukrajiny

-

Evropská komise navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělský­ch produktů z Ukrajiny a větší flexibilit­u u pravidel týkajících se nevyužité půdy. Navrhuje také prodloužit pozastaven­í dovozních cel na ukrajinský vývoz o další rok, respektive do června 2025. Komise to oznámila včera.

Dovozní cla a kvóty na ukrajinský vývoz byly původně přerušeny v roce 2022 s cílem podpořit ukrajinsko­u ekonomiku po ruské vojenské invazi. Komise uvedla, že prodloužen­í jejího opatření je v souladu se závazky EU podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude potřeba. Současně ale uvedla, že chce posílit ochranu u citlivých zemědělský­ch produktů.

Vzhledem k výraznému nárůstu dovozu některých zemědělský­ch produktů z Ukrajiny do EU v letech 2022 a 2023 se Komise rozhodla posílit ochranný mechanismu­s. U nejcitlivě­jších produktů, jimiž jsou drůbež, vejce a cukr, bude zavedena nouzová brzda. Jejím cílem je stabilizov­at dovoz na průměrném objemu dovozu v minulých dvou letech. Pokud dovoz těchto produktů uvedený objem překročí, budou opět zavedena cla.

Návrh nyní posoudí Evropský parlament a Rada EU. Platnost současných opatření v obchodu s Ukrajinou má skončit 5. června.

Evropská komise také navrhuje, aby zemědělci v EU letos mohli využívat výjimku z pravidel společné zemědělské politiky, jež jim ukládá povinnost udržovat určité plochy neobděláva­né. Návrh byl zaslán členským státům a představuj­e první konkrétní politickou reakci na obavy zemědělců, jež se týkají jejich příjmů.

Aby mohli zemědělci využívat podporu z EU, musí dodržovat soubor norem známých jako GAEC, jenž mimo jiné vyžaduje, aby část půdy občas ležela ladem. Tento postup se tradičně využívá k obnově půdních živin a ke zlepšení jejich kvality, umožňuje půdě regenerova­t se po intenzivní­m pěstování. Od této povinnosti jsou obvykle osvobozeny podniky s méně než deseti hektary orné půdy. Rozhodnutí eurokomise umožňuje, aby od této povinnost byli osvobozeni všichni zemědělci. Pokud nyní tuto podmínku nesplní, nárok na unijní dotace jim zůstane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia