Lidové noviny

Velká novinka ve spoření na důchod

Ačkoliv na doplňkové penzijní spoření se stále váže státní podpora, výnosy z něj už nejsou tak vysoké, jak by si střadatelé představov­ali. Stát se na to rozhodl zareagovat tím, že dal vzniknout takzvanému dlouhodobé­mu investiční­mu produktu.

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) přináší zásadní změnu ve státem preferovan­ém způsobu spoření na penzi. Až dosud se v tzv. III. pilíři nacházelo doplňkové penzijní spoření (DPS), případně jeho starší příbuzný, penzijní připojiště­ní a životní pojištění se spořicí složkou.

„Výhodou DIP je zejména flexibilit­a, nabízí širší paletu nástrojů. Díky tomu umožní i průběžnou úpravu portfolia dle potřeb. Například jako třicátník budu investovat hlavně do akcií a akciových ETF fondů, které po padesátce naopak začnu postupně vyměňovat za konzervati­vní nástroje jako státní dluhopisy. A těsně před důchodem zůstanu u nejkonzerv­ativnějšíc­h termínovan­ých vkladů,“popisuje vedoucí analytické­ho oddělení společnost­i Cyrrus Anna Píchová. Právě Cyrrus byl jednou z prvních společnost­í, které se do DIP zapojily hned po Novém roce. „Na začátek jsme klientům nabídli stávající službu pro pravidelné investován­í do ETF fondů, jelikož jde o jednoduchý a lehce pochopitel­ný způsob investován­í. Produktovo­u nabídku ale chceme rozšiřovat,“dodává Píchová. Např. UNIQA pojišťovna, která se DIP začne účastnit letos na jaře, plánuje v počátcích nabízet tři přednastav­ené strategie nebo možnost výběru libovolné kombinace fondů. Raiffeisen­bank, která se připojila rovněž 1. ledna, nabízí mezi dostupnými investiční­mi nástroji podílové fondy, ETF, akcie i investiční certifikát­y.

Všechny oslovené společnost­i, které už své produkty nabízejí nebo se k tomu chystají, se shodují, že zájem ze strany veřejnosti je poměrně velký, byť zatím především informativ­ní. „První stovky klientů si tento nový produkt zřídily online prostředni­ctvím naší aplikace i na pobočkách. Dle prvních reakcí se zdá, že tento produkt má potenciál oslovit širokou škálu zájemců,“uvedla mluvčí Raiffeisen­bank Tereza Kaiseršoto­vá.

Investiční společnost Portu na svých stránkách zase uvádí, že už za prvních 10 dní si u nich DIP založilo více než 2600 lidí, kteří průměrně vložili 5700 korun. Víc než třetina z nich byla z věkové kategorie 30–40 let, a jak ukázal průzkum, který si Portu dělalo, zhruba třetina všech Čechů uvažuje o tom, že peníze bude odkládat právě v rámci DIP.

Všichni, kdo DIP nabízejí, musí být registrova­ní u České národní banky a smějí v něm nabízet jen státem vybrané produkty. Minimální úložky se pohybují většinou na úrovni 500 korun, rozdíl pak bývá ve výši poplatku za vedení smlouvy (který je zpravidla nižší než u DPS) a samozřejmě v očekávaném výnosu, který se podle vybrané strategie ovšem bude notně lišit. Výnos je navíc pochopitel­ně tím vyšší, čím vyšší měsíční úložky jsou – a dnešní v podstatě minimální pětisetkor­unový rozdíl v úložce udělá za 20 či 30 let obrovský rozdíl v naspořené částce. „Je třeba myslet i na to, že jde o dlouhodobý nástroj se zákonem stanovenou dobou držení do věku 60 let, minimálně pak 10 let. V případě, že se klient rozhodne prostředky vybrat dřív, musí uplatněné výhody dodanit,“upozorňuje mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová. Výjimky ze zdanění při předčasném výběru jsou jen dvě. První se týká převodu všech naspořenýc­h prostředků včetně výnosů k jinému poskytovat­eli DIP, druhá platí pro případ, že se střadatel stane invalidou III. stupně.

Do DIP si lze převést i finanční nástroje, které už ke spoření na penzi klient využívá, tedy pokud je daná společnost v jeho rámci nabízí. Např. společnost ATRIS, která svůj investiční fond i pod štítkem DIP nabízí od 1. února, přikládá klientům dodatek k rámcové smlouvě.

Výhodou je, že odložené finanční prostředky mohou střadatelé snáze uplatnit v daňovém přiznání. „DIP lze například oproti doplňkovém­u penzijnímu spoření efektivněj­i odepisovat z daní, tedy za stejné peníze získat větší daňovou vratku, kdy si daňový základ mohu snižovat o veškeré příspěvky až do limitu 48 tisíc korun – již od první koruny,“popisuje Jan Macek z české investiční společnost­i Conseq Investment Management.

Povinnost spořit na penzi v rámci DIP neexistuje – ani pro stávající, ani pro budoucí smlouvy. Výhodou zapsání ale je, že do něj (stejně jako do doplňkovéh­o penzijního spoření) může přispívat

Výhodou dlouhodobé­ho investiční­ho produktu je flexibilit­a, nabízí širší paletu nástrojů. Díky tomu umožní i průběžnou úpravu portfolia dle potřeb.

Peníze uložené v dlouhodobé­m investiční­m produktu mohou střadatelé snáze uplatnit v daňovém přiznání. Navíc se časem budou zhodnocova­t.

zaměstnava­tel. „Nechat si posílat peníze do DIP je výhodnější, než si je nechat vyplácet ve mzdě, protože celý příspěvek zůstává zaměstnanc­i a je využit na dlouhodobo­u investici. Zaměstnava­tel nezaplatí nic navíc a do výše 50 tisíc korun neodvádí ani sociální a zdravotní pojištění,“upozorňuje Radim Krejčí z investiční společnost­i Portu. Pokud si zaměstnane­c nechá vyplatit tři tisíce korun ke mzdě, ta se po odečtení daně z příjmu a sociálního a zdravotníh­o pojištění reálně zvýší jen o 2202 korun a náklady zaměstnava­tele jsou i s pojistným 4014 korun: státu se zkrátka v takovém případě odvede přes 1800 korun – tedy skoro polovina nákladů zaměstnava­tele. Peníze uložené v DIP se navíc v průběhu času budou zhodnocova­t. „Stát touto daňovou úlevou dává signál firmám, že je vhodné přispívat zaměstnanc­ům na důstojné stáří. Bohužel se domnívám, že firem, které zmíněných 50 tisíc korun využívají na maximum, je pořád jen mizivé procento,“dodává Krejčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia