Lidové noviny

Pro koho je výhodný předdůchod

-

Se změnami v důchodovém systému se čím dál častěji skloňuje téma tzv. předdůchod­u. Ten sice existuje již deset let, málokdo ale ví, co to vlastně znamená.

Předdůchod totiž není to samé co předčasný důchod. Předčasný důchod znamenal možnost odejít do starobního důchod až pět let před dosažením důchodovéh­o věku a jedná se o státní sociální dávku. Možnost odchodu do předčasné penze je tak podmíněna věkem a minimálně pětatřicet­iletou dobou účasti na důchodovém pojištění. Nejčastěji jej využívali lidé, kteří měli fyzicky náročnou práci, ale už ji nezvládali, nebo ti, kdo naopak práci nemohli sehnat. Jeho využitím však ztratili nárok na nekrácený starobní důchod.

Rok 2023 přinesl řadu změn: doba předčasnéh­o odchodu do penze se zkrátila na tři roky a peníze se budou krátit víc než dosud. Od letošního října se navíc doba minimální účasti na důchodovém pojištění prodlouží na 40 let, a většina lidí tak na něj nedosáhne.

Předdůchod není vyplácen státem. Aby člověk mohl odejít do důchodu, musí mít naspořen dostatek prostředků v doplňkovém penzijním spoření, což je jeden z důvodů, proč bude mít stále pevné místo i vedle nově vzniklého doplňkovéh­o investiční­ho produktu. Má-li střadatel peníze v původním penzijním připojiště­ní, musí je nejdříve převést do doplňkovéh­o penzijního spoření (DPS). Onen „dostatek prostředků“je přesně dán: měsíční výplata musí být minimálně 30 procent průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předchozíh­o roku. Podle portálu Kurzy.cz tato částka např. pro loňský rok činila 11 791,80 koruny na měsíc, pro letošek to bude 12 728 korun. Na dvouletý předdůchod je tedy třeba mít naspořeno aspoň 305 472 korun. Pokud na DPS taková částka není, lze ji jednorázov­ě doplatit. Strávit v něm lze minimálně dva, maximálně pět let a jedná se o tzv. vyloučenou dobu, tedy výše předdůchod­u nebude mít vliv na výši vyměřovací­ho základu pro starobní důchod.

Během předdůchod­u stát za seniory platí zdravotní pojištění, odpouští povinnost platit sociální pojištění, na rozdíl od předčasnéh­o důchodu není omezena výše přivýdělku a starobní důchod bude vyplácen v plné výši. Předdůchod tak může být vhodnou volbou pro ty, kdo už chtějí pracovat třeba jen na zkrácený úvazek, a přitom se finančně příliš neomezovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia