Lidové noviny

Penzijní spoření z trhu nezmizí

Pro mladé lidi je vhodnější investovat dynamicky, třeba do akcií. Starší ročníky by měly být opatrnější

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Dosud bylo možností, jak se státním posvěcením spořit na důchod, jen omezené množství a nejdůležit­ějším produktem bylo doplňkové penzijní spoření známé také pod zkratkou DPS nebo jako alternativ­ní účastnický fond. S nástupem novinky v podobě dlouhodobé­ho investiční­ho produktu (DIP) ale „penzijko“nemizí a stále bude mít pevné místo mezi nástroji spoření na penzi.

Když doplňkové penzijní spoření v roce 2013 vzniklo, nahradilo tzv. penzijní připojiště­ní, dnes známé i jako transformo­vaný fond. Zajímavé je, že ačkoliv smlouvy o penzijním připojiště­ní nelze už jedenáct let uzavírat, mělo podle dat Asociace penzijních společnost­í ČR na konci třetího kvartálu loňského roku aktivní smlouvu přes 2,5 milionu osob – což je víc než dvojnásobe­k těch, kteří mají doplňkové penzijní spoření – těch bylo 1,766 milionu.

„Penzijní připojiště­ní garantuje na rozdíl od DPS nezáporný výnos. Tato garance ovšem výrazně omezuje investiční možnosti penzijních společnost­í a tomu odpovídá výnos, který nemusí naplnit klientova očekávání,“popisuje největší úskalí původního penzijního produktu mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová.

Podle ní je současné doplňkové penzijní spoření vhodné pro klienty, kteří jsou ochotni přijmout určitou míru rizika výměnou za potenciál zajímavějš­ích výnosů. „Pro mladé lidi je zpravidla vhodnější investovat dynamicky, třeba do akcií, protože ty dokážou vytvářet atraktivní výnosy, přičemž dlouhodobý horizont má schopnost výrazně redukovat jejich riziko,“vysvětluje Svobodová. Od mládí tak lze investovat menší částky, aby se za celou dobu nastřádalo více prostředků.

„Starší ročníky s horizontem spoření pět až osm let by naopak měly volit opatrnější strategii a ideálně s podstatně vyššími částkami pravidelný­ch vkladů, protože jen tak jsou tito lidé schopni nashromážd­it během smluvní doby opravdu užitečnou částku,“dodává. To potvrzuje i vedoucí analytické­ho oddělení společnost­i Cyrrus Anna Píchová, která DPS považuje za stále výhodný způsob spoření zejména pro ty, kterým do důchodu zbývá méně než deset let.

DPS má i další výhodu, a tou je státní podpora – podle výše měsíční úložky stát dokládá další finance do spoření a právě to z něj podle Tomáše Jíchy z investiční společnost­i ATRIS dělá „lidový finanční produkt“.

Jenže právě státní podpora doplňkovéh­o penzijního spoření od letoška doznává velkých změn, které se dotknou prakticky každého. Minimální úložka, od které má střadatel nárok na státní příspěvek, se od 1. července zvýší z 300 na 500 korun měsíčně a mění se výše státní podpory. U zmiňované pětistovky dosud byla 130 korun, od července však klesne na pouhou stovku. Zároveň se ale změní i maximální možná výše státního příspěvku z 230 na 340 korun (ty klient dostane při měsíční úložce 1700 korun nebo více). Příspěvek se sníží pro všechny, kdo ukládají méně než 1100 korun včetně.

Stát se tím rozhodl narovnat nerovnoměr­nou podporu střadatelů, kdy ti, kdo si odkládali nejméně, dostávali procentuál­ně nejvyšší dotaci. Ta teď bude u částek mezi 500 a 1700 korunami shodně dvacetipro­centní. U částek převyšujíc­ích 1700 korun měsíčně bude stát vyplácet všem shodně zmíněných 340 korun, navíc k nim náleží daňové zvýhodnění.

A mění se i další zásadní položka, a to minimální doba spoření. Dosud platilo pravidlo 60/60, tedy spořit aspoň 60 měsíců (pět let) s tím, že peníze bude možné vybrat nejdřív v šedesáti letech. Minimální věk výběru sice zůstává na šedesátce, avšak minimální doba spoření pro výběr peněz u smluv uzavřených od 1. ledna 2024 se prodlužuje na deset let. Ti, kdo pobírají starobní důchod, na státní příspěvky ztratí nárok úplně, pokud jsou ale výdělečně činní, mohou si spoření uplatňovat v daňovém přiznání. Toto omezení se týká všech již uzavřených smluv.

Poslední změna se dotýká daňového zvýhodnění, které je platné nejen pro doplňkové penzijní spoření, ale i pro dlouhodobý investiční produkt, původní penzijní připojiště­ní a životní pojištění s možností střádání, tedy se složkou nazvanou jako investiční, kapitálová či důchodová.

Zatímco dříve šlo slevu na dani uplatnit ve výši 24 tisíc korun ročně zvlášť na životní pojištění a dalších 24 tisíc na spoření zvlášť na penzi, nyní došlo ke sloučení těchto dvou položek do jedné a nárůst společného limitu na 48 tisíc korun ročně. Navrhované zvýšení tohoto limitu, které by odráželo inflaci a růst mezd v uplynulých letech, neprošlo. Do tohoto daňového zvýhodnění se navíc dostane i nově vzniklé pojištění dlouhodobé péče. Možnost využít daňovou úlevu se tak stane flexibilně­jší, při jejím čerpání v maximální výši ušetří daňový poplatník 7200 korun ročně.

Stát chce narovnat nerovnoměr­nou podporu střadatelů, kdy ti, kdo si odkládali nejméně, dostávali nejvyšší dotaci.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Smlouvy o penzijním připojiště­ní mělo na konci třetího kvartálu loňského roku v Česku aktivní přes 2,5 milionu osob.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Smlouvy o penzijním připojiště­ní mělo na konci třetího kvartálu loňského roku v Česku aktivní přes 2,5 milionu osob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia