Lidové noviny

V orientaci nejlépe pomůže finanční poradce

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je novinkou ve III. pilíři spoření na penzi a stát jeho zavedením reaguje na dlouhodobý trend spoření na penzi v různých fondech nebo třeba akciích. Co to pro střadatele znamená i zda může být pro někoho daňový odpočet nevýhodný, popisuje v rozhovoru pro LN finanční poradkyně Lucie Kovářová.

V čem je největší rozdíl mezi investicí v rámci dlouhodobé­ho investiční­ho produktu a vkladem do klasických investiční­ch fondů?

LN

Rozdíl v tom v podstatě není. Jedná se o totožný produkt, jen s tím, že DIP kombinuje dlouhodobě odzkoušené investiční produkty s výhodami v daňové úspoře testované u jiných produktů. V případě DIP se vlastně jedná o spojení výhod dvou různých věcí v jednom řešení a přidala se podmínka minimálně deseti let trvání plus možnost daňového odpočtu.

LN Podle čeho se společnost­i rozhodují, jakou nabídku dají i do DIP?

To přesně nevíme, ale nejspíše se jedná o přípravu administra­tivních podkladů a evidenci. Produkty samozřejmě musí splňovat zákonné požadavky, jako je třeba doba ponechání prostředků ve fondech pro daňové účely minimálně deset let. A pro tuto dobu jsou vhodnější spíše dynamické produkty. Například fond peněžního trhu, který se hodí pro dobu do jednoho roku, lze posléze samozřejmě převést do jiného fondu, ale je to krkolomné a zbytečné. Pro daňové účely bude nutné u společnost­í zavést možnost ročního výpisu, který klienti budou přikládat k daňovému přiznání, což je spojeno s náklady na provoz systémů apod. Tyto IT změny potřebují také čas a peníze na zavedení do praxe.

LN Co všechno lze uplatnit v DIP?

Rozsah je poměrně široký a každý si může vybrat. Součástí mohou být vklady, peněžní prostředky, spořicí účty, hypoteční listy, státní dluhopisy, burzovně obchodovan­é nástroje jako akcie, ETF nebo dluhopisy, různé investiční fondy i zajišťovac­í měnové a úrokové deriváty. Většina klientů pravděpodo­bně využije některý z investiční­ch fondů, ETF, akcií nebo dluhopisů.

LN U klasických bank se i laik může orientovat podle jejího dobrého jména. Jak ale poznat

dobré jméno v rámci investic do DIP?

Nejsem si jistá, jestli je dobré rozhodovat se zrovna podle jména... Nicméně již sám DIP má určité podmínky, za kterých jej mohou společnost­i nabízet, např. jejich žádost o poskytován­í DIP musí nejdříve schválit ČNB. Záleží na individuál­ních potřebách jedince a je vhodné oslovit kvalitního poradce, který pomůže s vhodným výběrem a nastavením. Dobrý poradce se v problemati­ce vyzná a zhodnotí klientovu situaci komplexně, tedy vezme v potaz jeho rodinnou situaci, životní cíle, zajištění majetku, věk odchodu do penze či požadovaný termín začátku čerpání renty. Pro každého klienta je vhodné něco jiného, záleží na jeho věku i třeba na jeho toleranci k riziku, tedy jak moc mu nevyhovuje volatilita, kolísání výnosu investice.

Existuje situace, kdy se spoření v DIP nevyplatí?

LN

Třeba v případě, kdy se jedná o jedinou klientovu rezervu, která by už z podstaty DIP neměla k tomuto účelu sloužit. Pak totiž může nastat situace, kdy klient bude potřebovat peníze dříve než v šedesáti letech věku nebo dříve než po deseti letech od vkladu a bude muset výnosy dodanit. Výhodné

to nemusí být ani pro OSVČ, kteří mají paušální daň, a tudíž nepodávají daňové přiznání. V zásadě mě ale žádná konkrétní nevýhoda nenapadá. DIP má sloužit k vytvoření renty pro klienty, odpočet z daní je jen třešničkou na dortu.

Můžu jako laik odhadnout, do čeho investovat, a smlouvu sám uzavřít?

LN

I laik může celkem spolehlivě odhadnout, do čeho investovat. Je však otázka, zda se taková investice nestává spíše spekulací a zda bude nastavena vhodně vzhledem k jeho situaci. Proto je vhodné i toto řešit s finančním poradcem, kterého doporučuji pečlivě vybírat a spolupraco­vat jen s tím, kdo se v investován­í skutečně orientuje a má zkušenosti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia