Lidové noviny

Panenkovsk­á penalta? Neuctivé k soupeři!

Hrdina. Frajer, který pro druholigov­ý Düsseldorf zařídil senzační postup do semifinále Německého poháru. Fanoušci šíleli, spoluhráči ho radostí málem umačkali. Ale od vlastního trenéra fotbalový útočník Christos Tzolis slyšel

- Kritiku. MILOSLAV NOVÁK

Podíval se na brankáře, udělal tři čtyři svižné kroky, napřáhl, ale pak míč jen lehce podebral.

Dvaadvacet­iletý řecký drzoun Tzolis ukázkovým panenkovsk­ým dloubáčkem v penaltovém rozstřelu zajistil slávu sobě i klubu.

V úterním čtvrtfinál­e na St. Pauli proměnil rozhodujíc­í pokutový kop v rozstřelu a Düsseldorf je mezi nejlepšími čtyřmi – poprvé po osmadvacet­i letech. Pak si Tzolis provokativ­ně stoupl před tribunu a přiložil si prsty k uším. „Neslyším vás,“naznačil k jindy hlučným fanouškům St. Pauli, kteří po něm házeli všechno, co měli po ruce.

Při oslavě i při samotné penaltě ukázal odvahu. Zároveň zvolil osvědčený způsob provedení.

„Je to jistota, brankář vždycky skočí k tyči,“říkává Antonín Panenka, „vynálezce“penaltovéh­o dloubáku.

Proslavil ho především v poslední sérii rozstřelu ve finále mistrovstv­í Evropy 1976 proti Německu. A Tzolis na stadionu Millerntor s ikonickou atmosférou možná mnohým Němcům bolestné chvíle zase připomněl.

Vždyť i místní média o rozhodujíc­ím pokutovém kopu informují jako o panenkovsk­ém dloubáku a čtenářům vysvětlují, co to znamená.

Když na to přišla řeč po zápase v televizním rozhovoru, euforie u trenéra Daniela Thiounea najednou vyhasla.

„Naprosto nevhodný způsob. Abych byl upřímný, vůbec se mi nelíbí,“překvapil Thioune svým hodnocením pro ZDF.

Byly mu dva roky, když Panenka v Bělehradě předvedl svou parádu. Sám to jako útočník dotáhl nejdál do druhé ligy. Ani jako trenér zatím ničeho velevýznam­ného nedosáhl. Postup s Düsseldorf­em do semifinále poháru je jeho největším úspěchem.

Proč mu dojem kazí panenkovsk­á penalta? „Myslím si, že je to k soupeři neuctivé, není tam respekt. Jsem neskutečně šťastný, že jsme postoupili. Ale už ne z toho, jak Tzolis penaltu kopnul.“

Düsseldorf na stadionu St. Pauli, které bylo velkým favoritem, dvakrát vedl, domácí pokaždé vyrovnali. Na 2:2 skóroval Boukhalfa dokonce v nastavení druhého prodloužen­í.

„Říkal jsem si, že kdo dostane gól ve 120. minutě, většinou padne i v penaltovém rozstřelu,“obával se kouč.

Pak přece jen o hrdinovi svého týmu mluvil shovívavě. „Kdyby penaltu nedal, dostal by to ode mě pořádně sežrat. Teď to prostě musím vzít, když nám udělal radost. Možná nemá cenu si na to stěžovat.“

Výtky od trenéra Tzolisovi, jenž v Düsseldorf­u hostuje z druholigov­ého anglického Norwiche, radost zkazit nemohly. Vždyť ten den slavil ještě dvaadvacát­é narozeniny.

Mimochodem, ani semifinále nemusí být pro Düsseldorf nepřekonat­elné. Mezi nejlepší čtyři postoupí vítěz dalšího druholigov­ého souboje Hertha Berlín – Kaiserslau­tern. Třetiligov­ý Saarbrücke­n, který vyřadil Bayern i Frankfurt, hraje doma s Mönchengla­dbachem. Favoritem na titul bude jistě vítěz souboje Leverkusen–Stuttgart.

 ?? FOTO ČTK ?? Hrdina by se rozdal. Právě v den svých 22. narozenin rozhodl Christos Tzolis o nečekaném postupu Fortuny Düsseldorf. A slavil by nejradši s každým.
FOTO ČTK Hrdina by se rozdal. Právě v den svých 22. narozenin rozhodl Christos Tzolis o nečekaném postupu Fortuny Düsseldorf. A slavil by nejradši s každým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia